22/03/202418:28

Δημοτικό Σχολείο Πελοπίου: Προγράμματα αγωγής υγείας στο σχολείο (Photos)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΛΟΠΙΟΥ

Δύο σπουδαία εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποίησε στο Δημοτικό Σχολείο Πελοπίου η εξαιρετική επισκέπτρια υγείας από το Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νατάσσα Παπαδοπούλου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητριών και των μαθητών. Το πρώτο πρόγραμμα απευθυνόταν στους μαθητές/τριες της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης και αφορούσε τον σχολικό εκφοβισμό, θέμα σοβαρό, όσο και επίκαιρο. Η βία, ως κοινωνικό φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ενώ την τελευταία δεκαπενταετία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Η έκφραση της βίας εμφανίζεται με πολλές μορφές, λεκτική σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική, διαδικτυακή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν ενεργά συζητώντας για τα χαρακτηριστικά του θύτη και του θύματος, τους παράγοντες που οδηγούν τους θύτες σε αντικοινωνικές συμπεριφορές, τις συνέπειες που είναι πολύ σοβαρές για τη μελλοντική τους ζωή και τους τρόπους που μπορεί το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, έκαναν δραστηριότητες και το πρόγραμμα τελείωσε με τη δημιουργία ενός συμβολικού δικτύου με θετικές σκέψεις και όμορφες λέξεις, με τις οποίες μπορούν και πρέπει τα παιδιά να εκφράζονται.

Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν οι Οργανούληδες, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων. Ποιο είναι το πολυάσχολο όργανο στον οργανισμό μας με περισσότερες από 200 διαφορετικές λειτουργίες; Ποιο όργανο «λατρεύει» το νερό και ποιο έχει μήκος 6 φορές το ύψος μας; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις έγιναν συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των Οργανούληδων, που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά (7-11 ετών).

Τα παιδιά γνώρισαν τα βασικά όργανα του σώματος, συζήτησαν για την υγεία και τη λειτουργία τους αλλά και για το ευαίσθητο θέμα της δωρεάς τους. Η φροντίδα της υγείας και η δωρεά οργάνων έχουν γίνει πια μέρος της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων έχουν γίνει θεματικές σε μια συζήτηση που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους και τις δασκάλες τους.

Οι μικροί μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα. Η Διευθύντρια του Σχολείου, Ευγενία Παπανικολάου, και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστούν θερμά την κ. Παπαδοπούλου για τις ζωντανές και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις της!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα