Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν την κλιματική ατζέντα και είναι αποφασισμένες να το κάνουν
Η γυναίκα στην ηγεσία της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής
Η Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ήταν κατά την 25η Συνδιάσκεψη των Μερών της Σύμβασης-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP25 UNFCCC) αφιερωμένη στη Γυναίκα. Συγκεκριμένα, ο ΟΗΕ και η χιλιανή προεδρία, καθώς και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, χώρα η οποία φιλοξενεί την COP25, αποφάσισαν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην αναγνώριση του ρόλου της γυναίκας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην επίτευξη της ισότητας των δύο φίλων έναντι της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ενδυνάμωση τόσο των γυναικών, όσο και των κοριτσιών για να προστατευτούν, αλλά και να ηγηθούν αποτελεσματικότερα ακόμα αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας.
Ιδιαιτέρως ευάλωτες είναι οι γυναίκες που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως όπου παρουσιάζονται ακραίες θερμοκρασίες ή πλήττονται οι περιοχές από φυσικές καταστροφές. Ομοίως ευάλωτες περιοχές συναντώνται και σε αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. Οι γυναίκες που διαχειρίζονται τα οικιακά και πρέπει να προσφέρουν τροφή και νερό, αλλά και να διαφυλάσσουν ασφαλή τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους που βρίσκονται στο σπίτι την στιγμή μιας φυσικής καταστροφής, οι γυναίκες αγρότισσες που το μικρό τους εισόδημα εξαρτάται από την κλιματική ισορροπία, την καλή ποιότητα του εδάφους, την επάρκεια του νερού και την υγεία των σπόρων, οι μητέρες που πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους κατά την διάρκεια της κύησης και μετά κάτω από αντίξοες κλιματικά συνθήκες και επίσης να διαδραματίσουν τον ρόλο όχι μόνο του φροντιστή, αλλά και του εκπαιδευτή στα παιδιά τους, είναι τα κεντρικά, και ενίοτε τα δραματικά, πρόσωπα μιας ολόκληρης ανθρώπινης κοινωνίας που προσπαθεί και πρέπει να επιβιώσει ποιοτικά και στο μέλλον.
Η μητέρα, ως πρώτος φροντιστής και εκπαιδευτής του παιδιού της, πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί η ίδια. Και αν ακόμα η παροχή εκπαίδευσης στις σύγχρονες κοινωνίες φαίνεται κάτι το αυτονόητο, δεν είναι αυτονόητο σε άλλες ακόμα κοινωνίες όπου η ισότητα των δύο φύλων δεν έχει πλήρως επιτευχθεί. Η πρόσβαση της γυναίκας στην κλιματική εκπαίδευση είναι κρίσιμης σημασίας για την εκπλήρωση των ρόλων της στην καθημερινή ζωή, ακόμα δε πιο κρίσιμη, ώστε να μπορέσει αποτελεσματικά να συμβάλει στην πολιτική, την οικονομική και την επιστημονική ζωή της χώρας της, πολύ περισσότερο στα διεθνή δρώμενα, και μέσα από αυτούς τους στίβους να προσπαθήσει να δώσει τη δική της μάχη. Η επίτευξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς τις γυναίκες βρίσκεται, συνεπώς, στο κέντρο της προσπάθειας που πρέπει να κάνουμε, για να ενισχύσουμε με «όπλα» το «φυσικό σύμμαχο της γης» κατά της κλιματικής αλλαγής, την γυναίκα. Για αυτό και στην COP25 ανακοινώνονται και νέοι χρηματοδοτικοί πόροι οι οποίοι αφιερώνονται για την εκπαίδευση της γυναίκας, την επιχειρηματική της δραστηριότητα και την αποτελεσματικότερη κοινωνικής της συμμετοχή με πρόσημο την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ενώ ένα νέο στάνταρ προτείνεται για τις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα που λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου και ενισχύουν τις γυναίκες: το «W+».
Από τις «Γυναίκες για αποτελέσματα» έως τις «Μητέρες Μπροστά», μια σειρά δυναμικών κινημάτων γυναικών σε όλων τον κόσμο αναλαμβάνουν δράση, ώστε επιτέλους να δούμε τα αποτελέσματα για υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της σταθεροποίησης του κλίματος που επιθυμούμε. Οι γυναίκες μπορούν να αλλάξουν την κλιματική ατζέντα και είναι αποφασισμένες να το κάνουν. Και μια μικρή επισήμανση σε όσους το αμφισβητούν: σκεφτείτε πόσες γυναίκες και μητέρες είμαστε σε όλον τον πλανήτη – είμαστε πολλές!
Ethnos.gr