Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Στηρίζουμε και προβάλουμε την θρησκευτική κληρονομιά της Ηλείας- Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιώτισσας και Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχίνων
Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου : Στηρίζουμε και προβάλουμε την θρησκευτική κληρονομία της Ηλείας
-Μια σειρά σημαντικών έργων που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηλείας, έχουν ενταχθεί, ύστερα από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών 2024, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Προγραμμάτων. Όπως τονίζει η Βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με απόφαση που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νικόλαος Παπαθανάσης, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, με ποσό 552.000 ευρώ, για να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης του Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Δαφνιώτισσα Ήλιδας.
Ένα έργο για το οποίο η Ηλεία Βουλευτής έχει, όλο το προηγούμενο διάστημα, στηρίξει την συντονισμένη προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας και έχει συνεργαστεί συστηματικά τόσο με τον πρώην Πρόεδρο της Τ.Κ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, κ. Διονύσιο Λιακόπουλο, το Τοπικό Συμβούλιο όσο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ώστε αυτό το μνημείο της Ορθοδοξίας και προσκυνηματικός τόπος για την ευρύτερη περιοχή, να αναστηλωθεί, με παρεμβάσεις της στα αρμόδια Υπουργεία αλλά και αγαστή συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή.
Ήδη, από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων- Διεύθυνση αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων έχει εγκριθεί η «Μελέτη εφαρμογής αποκατάστασης» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το πολιτιστικό αποτύπωμα του τόπου, ενέταξε στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», νέα έργων Πολιτισμού, συνολικού ύψους 5,89 εκ. ευρώ, μεταξύ αυτών και την «Αποκατάσταση Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Δαφνιωτισσας Δ. Ήλιδας», προϋπολογισμού 552.160 ευρώ. Παράλληλα, ανάλογη απόφαση υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό και για την «Στερέωση και δομητική αποκατάσταση του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Σχινων, Δήμου Ζαχάρως ΠΕ. Ηλείας» , με προϋπολογισμό 685.000 ευρώ.
Η κα. Αυγερινοπούλου, με αφορμή την υπογραφή από το Υπουργείο της χρηματοδότησης αυτών των έργων, ευχαρίστησε, σε δήλωσή της, τόσο τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Παπαθανάση όσο και τον Περιφερειάρχη, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Νίκο Κοροβέση καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, κ. Παναγιώτη Μπράμο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα θετικά αποτελέσματα της μεταξύ τους συνεργασίας, η οποία θα συνεχιστεί και για άλλα έργα που συνδέονται με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ηλείας καθώς και τον θρησκευτικό τουρισμό και μπορούν να αναδείξουν τον μοναδικό πλούτο της περιοχής.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου στάθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών στο ιστορικό εκκλησάκι της Καλίδονας, που αποδόθηκε και πάλι στους πιστούς ύστερα από αδιάληπτη μέριμνα των κατοίκων και φορέων της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Η Ηλεία Βουλευτής, από το 2019, οπότε λόγω πτώσης βράχων σταμάτησε η λειτουργεί ο σπηλαιώδης ναός, από κοινού με την Τοπική Κοινότητα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σάρενα» και την πρώην πρόεδρο Τριανταφυλλιά Νιάρχου-από την οποία είχε ξεκινήσει η συγκέντρωση χρημάτων με τις προσφορές των κατοίκων για την εκπόνηση της αρχικής μελέτης- έθεσαν το θέμα της ανάγκης της αποκατάστασης τόσο στην Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας – Ολυμπίας και τον Περιφερειάρχη όσο και στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, η ανταπόκριση του οποίου ήταν επίσης καθοριστική για την τελική έκβαση της αποκατάστασης.
Όπως τονίζει σε δήλωσή της η κα. Αυγερινοπούλου, «η διαφύλαξη και η διατήρηση της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, συνδέεται άμεσα με ένα από τα πιο βασικά γνωρίσματα της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας και των παραδόσεων μας. Από κοινού με την Περιφέρεια, το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες με κοινό στόχο να επενδύσουμε στην θρησκευτική μας κληρονομία που είναι πλούσια. Είναι ανάγκη των τοπικών κοινωνιών, σημείο αναφοράς τους ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ανάπτυξη δράσεων στο πλαίσιο του θρησκευτικού-πνευματικού τουρισμού. Η αποκατάσταση και συντήρηση ναών και θρησκευτικών μνημείων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προσέλκυσης επισκεπτών από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο».