04/07/201916:01

Διονύσης- Χαράλαμπος Καλαματιανός: “Η Ηλεία οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και μέσω του αθλητισμού”

Ο αθλητισμός δεν είναι ένα αφηρημένο συνταγματικό δικαίωμα ούτε ένα αόριστο κοινωνικό αγαθό. Αντιθέτως. Αποτελεί δείκτη πολιτισμού και ανάπτυξης σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο. Και οι πολιτικές που εφαρμόσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε εθνικό επίπεδο είχαν και αυτή τη στόχευση: την οικονομική αειφόρο περιφερειακή ανάπτυξη και μέσω του αθλητισμού. Για παράδειγμα αρκεί να αναφερθεί ότι μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ήδη υλοποιούνται 219 αθλητικά έργα σε 130 Δήμους της χώρας. Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος ΙΙ και ΕΣΠΑ) δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας μέσω του αθλητισμού.

Η Ηλεία έχει το ιστορικό προνόμιο να συνδυάζει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ άνθισε ο Ολυμπισμός. Ο τόπος μας διαθέτει μοναδικά γεωγραφικά και ιστορικά χαρακτηριστικά, ώστε τα επόμενα χρόνια να αποτελέσει παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης μέσω του αθλητισμού, αλλά και του αθλητικού τουρισμού.

Η Ηλεία είναι ένας φυσικός υπαίθριος αγωνιστικός χώρος, όπου μπορούν να αναπτυχθούν με σεβασμό στο περιβάλλον, και συνδεδεμένες με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, ήπιες υπαίθριες δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής όπως : πεζοπορία, ιππασία περιπάτου, τρέξιμο, τοξοβολία, κολύμβηση µε εξοπλισμό, παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης (team building). Η εναλλαγή του τοπίου δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν και άλλες έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Ο αθλητισμός όμως δεν είναι μόνο αναψυχή. Είναι το μέσο για την βελτίωση της υγείας των πολιτών. Είναι μέσο μόρφωσης και εκπαίδευσης, κοινωνική ένταξης, πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά των φαινομένων ρατσισμού, βίας και διαφθοράς, εγκληματικότητας. Είναι προπύργιο της προστασίας ανηλίκων αθλητών, της προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία.

Ο εργασιακός αθλητισμός, τα προγράμματα άθλησης για όλους, οι εναλλακτικές δραστηριότητες μαζικού αθλητισμού, οι εναλλακτικές δραστηριότητες αθλητικής αναψυχής, η ειδική άθληση, ο αθλητισμός για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αθλητισμός και η σχολική ένταξη μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ο αθλητισμός και η ειδική αγωγή είναι μερικές μόνο από τις παραμέτρους που συνδέονται με εφαρμοσμένες πολιτικές για τον αθλητισμό.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο μαζικός αθλητισμός. Εξασφαλίζει στους πολίτες καλή φυσική κατάσταση και ωφέλιμη ευεξία για καλή ποιότητα ζωής, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί πνεύμα συλλογικότητας και ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό. Σπουδαία πλευρά αποτελεί η ανάπτυξη του σχολικού αθλητισμού, δίνοντας τη δυνατότητα στις νέες και τους νέους να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα τους.

Σημαντικό ρολό μπορεί να διαδραματίσει η λειτουργία της ήδη θεσπισμένης στην Ηλεία Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), καθώς και η λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η Ηλεία οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και μέσω του αθλητισμού. Με σχέδιο και υποδομές που θα συνδέουν την μακρά ιστορία του τόπου και θα αξιοποιούν με σεβασμό το φυσικό περιβάλλον. Με την καταπολέμηση της ανεργίας και την δημιουργία νέων, πραγματικών θέσεων εργασίας.

Καλαματιανός Διονύσης- Χαράλαμπος
Υποψήφιος Βουλευτής ΗΛΕΙΑΣ
ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα