Διονύσης Καλαματιανός: «Ακόμα πιο δύσκολη η ζωή των εργαζομένων»
«Ακόμα πιο δύσκολη η ζωή των εργαζομένων»Τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη συζητούν για μείωση του εργασιακού χρόνου χωρίς μείωση αποδοχών και για στήριξη της εργασίας (προστασία μητρότητας, ενίσχυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της διαφάνειας), η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων.
Με επιλογή της, η 6ημερη εργασία εφαρμόζεται για σειρά κλάδων, όπως οι ΔΕΚΟ, οι βιομηχανίες, τα καταστήματα κ.α. Αυτό, εκτός των άλλων, αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων. Ερευνες καταδεικνύουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα σε χώρους εργασίας -ιδίως τα θανατηφόρα- σημειώνονται προς το τέλος του ωραρίου ή στην υπερωριακή απασχόληση, όταν ο εργαζόμενος νιώθει περισσότερη κούραση.
Παράλληλα, η αύξηση των ωρών εργασίας έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και κοινωνική ζωή του, οδηγώντας συνάμα σε μειωμένη παραγωγικότητα λόγω burnout. Επομένως, η επιπλέον ημέρα εργασίας εντός της εβδομάδας θα έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση κόπωσης και τα αργά αντανακλαστικά, που μπορούν να αποβούν μοιραία, επιβαρύνοντας τον εργαζόμενο στην καθημερινότητά του.
Ολα αυτά συνιστούν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, δεν είναι όμως τα μοναδικά που αλλάζουν το εργασιακό τοπίο προς το χειρότερο.
Από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, στα 5 χρόνια διακυβέρνησής της, η κυβέρνηση της ΝΔ: νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, εισήγαγε για πρώτη φορά τις «κατά παραγγελία» συμβάσεις, κατάργησε το 8ώρο και εισήγαγε το 10ώρο, θέσπισε την παράλληλη εργασία έως και 13ώρες ανά 24ωρο, κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, υποβάθμισε το ΣΕΠΕ, ποινικοποίησε τη συλλογική δράση και περιόρισε το συνταγματικό δικαίωμα της απεργίας.Αντίθετα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντός δημοσιονομικού ελέγχου, στη μέγγενη των μνημονίων: ενίσχυσε τους ελέγχους στους χώρους εργασίας, καταπολέμησε τη «μαύρη» και απλήρωτη υποδηλωμένη εργασία, επανέφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό και αύξησε κατά 11% τον κατώτατο, θέσπισε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, έλαβε μέτρα για την τήρηση των ωραρίων και την πληρωμή των υπερωριών.Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση.
Μένοντας πιστή στο σχέδιο Πισσαρίδη, επιμένει στη διαρκή απορρύθμιση της εργασίας, στοχοποιώντας παράλληλα και το κοινωνικό κράτος.Προκειμένου να αναδείξουμε τα τεράστια ζητήματα που αφορούν τον κόσμο της εργασίας, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας μεταξύ άλλων να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:1. Θα επιμείνει στην ελαστικοποίηση της εργασίας και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων;
- Ποια μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη της απασχόλησης;
- Προτίθεται να προβεί στη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών, την κατάργηση της υπερεργασίας, τη μείωση των νόμιμων χρονικά ορίων εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση της επιπλέον αμοιβής από 20% σε 40%;
- Προτίθεται να προβεί στη μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο, χωρίς μείωση μισθών, με παροχή κινήτρων για συμφωνίες των ενδιαφερομένων;
- Τι σκοπεύει να πράξει όσον αφορά στην καταπολέμηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων;
- Τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και την κατοχύρωση αυστηρής προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις;
- Προτίθεται να ενισχύσει το ΣΕΠΕ;Αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας, είναι να μπει τέλος στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων. Ειδικότερα, έχει ανάγκη από ένα εργασιακό πλαίσιο που θα ενισχύει τα εργασιακά δικαιώματα, θα βασίζεται στις συλλογικές συμβάσεις και δεν θα επιβαρύνει την προσωπική και οικογενειακή ζωή καθεμιάς και καθενός. Ετσι θα παραμείνουν οι νέες κι οι νέοι στη χώρα ώστε να εργαστούν με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και απολαβές, και θα επιστρέψουν αυτοί που ξενιτεύτηκαν για ένα καλύτερο μέλλον.Δυστυχώς, η κυβέρνηση αντί να προσανατολιστεί στην πραγματική ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων που υποφέρουν από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, τους ωθεί να δουλέψουν ακόμα περισσότερο σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας, περικόπτοντας περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα. Η κοινωνική πλειοψηφία γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης, για τον λόγο αυτό την αποδοκίμασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές.