Διονύσης Καλαματιανός: Απαραίτητη η αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης
Διονύσης Καλαματιανός: Απαραίτητη η αύξηση του προϋπολογισμού για τα Σχέδια Βελτίωσης
Η κρίση έχει δημιουργήσει ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για τους αγρότες μας. Σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητη η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης, που, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί. Παράλληλα, όμως, είναι αναγκαίο να ανοιχθούν νέες προοπτικές, που θα ενδυναμώσουν την παρουσία τους μέσα στο ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο της παγκόσμιας αγοράς, όπως αυτό διαμορφώνεται και μεταβάλλεται συνεχώς.
Τα Υπομέτρα 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», συνιστούν προγράμματα σημαντικής στήριξης και ενίσχυσης της βιωσιμότητας των αγροτικών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, έχει σημαντική θετική αντανάκλαση στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών ελληνικών προϊόντων, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και ταυτότητας. Παράμετροι ιδιαιτέρως σημαντικοί μέσα στις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες ο Έλληνας παραγωγός προσπαθεί να επιβιώσει.
Το πρόγραμμα αφορά τόσο τη φυτική και ζωική παραγωγή όσο και τη μελισσοκομία. Εστιάζει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων γεωργικών επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτό τον τρόπο, οι παραγωγοί μας εκσυγχρονίζουν τις εκμεταλλεύσεις και τις καλλιέργειές τους, γεγονός που επιφέρει μειωμένο κόστος παραγωγής και συνεισφορά στην ανάπτυξη της αγροτικής υπαίθρου, με περιβαλλοντική ευαισθησία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντας την ώθηση που μπορεί να δώσει ένα τέτοιο πρόγραμμα στους παραγωγούς, είχε προχωρήσει στην προκήρυξή του το 2017. Η επιλογή και υλοποίησή του έγινε μετά από πολλά χρόνια, καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόγραμμα είχε να προκηρυχθεί από το 2011. Παράλληλα, αξιοποίησε την δυνατότητα υπερδέσμευσης, φροντίζοντας να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι.
Με την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων του προγράμματος, πολλοί αιτούντες, αν και πληρούσαν τις προϋποθέσεις του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους όρους της προκήρυξης, κρίθηκαν επιλαχόντες.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται καθημερινά στη χώρα εξαιτίας της κρίσης, σωρεύοντας ακόμα περισσότερα προβλήματα στους παραγωγούς μας, απαιτούν την αύξηση των κονδυλίων για τα σχέδια βελτίωσης. Έτσι, θα μπορέσουν να βοηθηθούν και οι αγρότες που είναι επιλαχόντες και έχουν πλήρεις φακέλους επενδυτικών σχεδίων. Είναι κάτι που μπορεί να υλοποιηθεί, όπως έγινε για παράδειγμα το 2018 στο πλαίσιο του ΠΑΑ με το μέτρο «Εγκατάστασης νέων αγροτών», όπου με πολιτική βούληση αυξήθηκε η χρηματοδότηση και εντάχθηκαν όλοι οι επιλαχόντες αγρότες. Αυτά επισημαίνουμε σε ερώτηση μας προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης επιπλέον πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Τον καλούμε, λοιπόν, να απαντήσει:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των Δράσεων 4.1.1 και 4.1.3 με σκοπό την ένταξη όχι μόνο των επιτυχόντων, αλλά και όλων των επιλαχόντων δικαιούχων;
Προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για την επίλυση του προβλήματος;
Είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν οι επιλαχόντες δικαιούχοι του προγράμματος, ιδίως στις συνθήκες κρίσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μας, όταν, μάλιστα, αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδίων βελτίωσης δεν αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα. Πρέπει η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος και να δώσει λύση. Τρόπος υπάρχει, έγινε στο παρελθόν, η πολιτική βούληση είναι το ζητούμενο.