28/09/202119:27

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιδιώκουν το κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρήσεων»

Διονύσης Καλαματιανός: «Επιδιώκουν το κλείσιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των επιχειρήσεων»

 

Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση υλοποιεί το πολιτικό της σχέδιο για τη συρρίκνωση και την εξαφάνιση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αφήνουν χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια και στήριξη τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, ώστε να οδηγηθούν στο λουκέτο.

Επίσημα, πλέον, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης, το αποδέχθηκε και το αποκάλυψε. Χωρίς δισταγμό δήλωσε ότι αν θέλουν να επιβιώσουν οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, θα πρέπει να συγχωνευθούν για να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ασφαλώς, πρόκειται για μια κυνική και σοκαριστική αντίληψη που αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά την οπτική του κυβερνώντος κόμματος για το πως πρέπει να διαμορφωθεί το «επιχειρείν» στη χώρα μας. Η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει τα πάντα στην οικονομική ολιγαρχία, τη στιγμή που «στραγγαλίζει» οικονομικά το μικρομεσαίο επιχειρηματία, για να κάνει «δώρο» τη δραστηριότητά του στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο αποκλεισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τη δανειακή χρηματοδότηση αποτελεί ιδεοληπτική κυβερνητική πολιτική επιλογή με καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τις ίδιες πολιτικές την περίοδο 2010-2014, οι οποίες οδήγησαν σε κλείσιμο 252.000 επιχειρήσεων. Ζήσαμε το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών που φέρνουν εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης, απώλεια εσόδων στα δημόσια ταμεία, λουκέτα.

Στην αντίθετη πλευρά, βρίσκεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη στιγμή που το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Τώρα που δεν έχουμε μνημόνια και δημοσιονομικό στραγγαλισμό, τώρα που ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοεί την ενίσχυση των επιχειρήσεων με πόρους για να υπερβούμε την οικονομική κρίση που προκαλεί η υγειονομική κρίση, τώρα είναι η ώρα να αλλάξουμε πολιτική και οικονομική κατεύθυνση. Το δικό μας σχέδιο περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις και άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Επιδιώκουμε την ανακατεύθυνση και δίκαιη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προτείνουμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και την ουσιαστική αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια. Όπως, επίσης, πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο και δίκαιο να διαγραφεί χρέος, που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, για ν΄ ανασάνουν οι επιχειρήσεις.

Στο ασφυκτικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί δεν είναι δυνατόν να απειλούνται επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, αγρότες και νοικοκυριά με απώλεια και ρευστοποίηση ολόκληρης της περιουσίας τους, ακόμα και της πρώτης κατοικίας τους.  Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός κώδικας, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία και κρέμεται πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, απειλώντας να τους πάρει τα πάντα.

Το ζητούμενο πρέπει να είναι η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και εκεί χρειάζεται να στοχεύσουμε. Στο εκβιαστικό κυβερνητικό δίλημμα «συγχωνεύσεις ή λουκέτο», εμείς απαντάμε με ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και πλήρως εφαρμόσιμο πλάνο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των αλιέων. Που εγγυάται τη βιωσιμότητα όλων αυτών των κλάδων, στοχεύει σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, εξασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και δημιουργεί νέες.

Όλα αυτά, όμως, δεν ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, που όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικότητας στη χώρα, αλλά στην πράξη την υπονομεύει και την ναρκοθετεί. Είναι, πλέον, σαφές ότι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που τόσο πολύ έχουν υποφέρει και από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που τις βυθίζει σε τέλμα. Η απάντηση στις επιτακτικές τους ανάγκες δίνεται από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα