Διονύσης Καλαματιανός: Επιστροφή στην «κανονικότητα» χωρίς ρευστότητα
Η οικονομική και κοινωνική κρίση είναι παρούσα, κάνοντας την έγκαιρη και ολοκληρωμένη εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων της πλειοψηφίας των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων, των παραγωγών κ.α. σχεδόν αδύνατη.
Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαίο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν μέτρα διευκόλυνσης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και δόσεων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής, ώστε να εξυπηρετηθούν οι υπόχρεοι, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Είναι κρίσιμο, ο σχεδιασμός του παραπάνω μέτρου διευκόλυνσης να είναι:
- συνολικός,
- τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος,
- να προσμετρά τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση της πανδημίας και,
- να επιλύει το πρόβλημα ρευστότητας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Δυστυχώς, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μέχρι στιγμής, δεν επιλύουν το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών, ενώ από 30-6-2020, οι πολίτες/επαγγελματίες καλούνται να τις καταβάλουν ανεξαρτήτως εισοδήματος ή τζίρου.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης υποσχόταν από το βήμα της Βουλής ότι οι οφειλές που θα αναστέλλονταν από Μάρτιο έως και το Σεπτέμβριο λόγω της πανδημίας, θα εξοφλούνταν από το 2021 είτε σε 12 άτοκες δόσεις είτε σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο. Η δέσμευση αυτή, όμως, δεν υλοποιήθηκε. Από την 30η Ιουνίου όλοι, πληττόμενοι και μη, είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους κανονικά!
Είναι άξιο απορίας πάνω σε ποια στοιχεία και ποια παραδοχή στηρίζει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό για την χωρίς μέριμνα επανέναρξη καταβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Με τους περισσότερους επαγγελματίες, φορολογούμενους και ασφαλισμένους να έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι των εσόδων τους ή να έχουν μηδενικούς τζίρους και με την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η ύφεση στο β΄ τρίμηνο του 2020 θα ανέρχεται σε 16%, η κυβέρνηση μένει άλλη μια φορά μόνο στην επικοινωνία (γενικές δηλώσεις) και αδιαφορεί για την ουσία (υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, που θα υλοποιήσουν ένα πλαίσιο ανακούφισης για την κοινωνία και τους επαγγελματίες). Δυστυχώς, αποδεικνύεται συνεχώς ότι η προσοχή της και οι χρηματοδοτήσεις της δεν έχουν σαν βασικό στόχο την κοινωνική συνοχή και τη μέριμνα για τη μεγάλη πλειοψηφία των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των παραγωγών κ.α.
Για τον ασφυκτικό αυτό κλοιό που περιβάλει τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητώντας να μας ενημερώσουν:
- αν υπάρχει σχεδιασμός για ρύθμιση των οφειλών και εισφορών που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της πανδημίας και μετά, καθώς, είναι αναγκαία η αποτροπή σώρευσής τους, με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής τους μπορεί να ταυτίζεται με αυτή των λοιπών τρεχουσών υποχρεώσεων,
- αν, εκτός από το μέτρο της αναστολής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης, πρόκειται να υιοθετηθεί και μέτρο αύξησης του αριθμού των δόσεων και μέτρο μείωσης του ποσού καταβολής, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απαιτούν απάντηση από την αγορά, τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση διακρίνεται για την ολιγωρία της, για τη μη τήρηση των δεσμεύσεών της και για την ελλιπέστατη δράση της, που οδηγεί στην απόγνωση και τη φτωχοποίηση πολλούς συμπολίτες μας.