28/01/202118:58

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για τις ανεμογεννήτριες στην Ηλεία

Η απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί σημαντική πρόκληση που καλούμαστε να λάβουμε σοβαρά υπόψη, για να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς την κλιματική κρίση.

Σε αυτή την προσπάθεια, κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πρέπει, όμως, να γίνει πλήρως αντιληπτό, ότι η διείσδυση των ΑΠΕ δεν μπορεί να υποβαθμίζει και να υπονομεύει το ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ οφείλει να γίνει στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδιασμού, με πρωταρχικά σημεία αναφοράς το σεβασμό και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους, τις ιδιαιτερότητες, τις ιδιομορφίες, το χαρακτήρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και θέσεων, στις οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αξιολογώντας όλα τα παραπάνω, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού ήδη από το Φεβρουάριο του 2019 για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ).

Δυστυχώς, όμως, η κυβερνητική αδράνεια της ΝΔ και η αδιαφορία οδήγησε στο πάγωμα των διαδικασιών του ΕΧΠ-ΑΠΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα, η κυβέρνηση, «μεταρρύθμισε», με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο 4685/2020 τις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραγωγής (το πρώτο στάδιο αδειοδότησης έργων ΑΠΕ).

Αποτέλεσμα αυτής της «μεταρρύθμισης» είναι να κατατίθενται πολυάριθμα «αιτήματα» για βεβαιώσεις παραγωγού, οι οποίες αξιολογούνται με τα παρωχημένα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά κριτήρια του ΕΧΠ-ΑΠΕ του 2008, γεγονός που αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, και η ίδια η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, έχει υπονομευθεί μέσω του Ν.4685/2020.

Τον έντονο προβληματισμό βιώνουν και οι πολίτες της ορεινής και ημιορεινής Ηλείας μας, εξαιτίας της πιθανής εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις περιοχές τους. Μάλιστα, φέρεται να υπάρχει αίτημα εγκατάστασης ανεμογεννητριών ύψους 185 μ. και ισχύος 5,8 MW, σε συγκεκριμένα σημεία, μεταξύ άλλων, περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Αλίφειρας, Ανδρίτσαινας, Ζαχάρως και Φιγαλείας.

Ο νομός Ηλείας διακρίνεται για το φυσικό κάλλος και την πλούσια βιοποικιλότητά του. Η ανάπτυξη ανεμογεννητριών θα επηρεάσει το οικοσύστημα των περιοχών και θα επιφέρει αλλαγές στην τοπική οικονομία και στο σύνολο των κοινωνικών λειτουργιών.

Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκεται ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα, ένα παγκόσμιου φήμης ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτιστικό μνημείο που προστατεύεται από την UNESCO και αποτελεί σημείο αναφοράς, προσελκύοντας συνεχώς πλήθος επισκεπτών και ταξιδιωτών.

Απειλούνται, δε και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Αρχαία Φιγαλεία, αλλά και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, που προστατεύονται από το δίκτυο NATURA, και πανέμορφες κορυφογραμμές. Συνάμα, αναπτύσσεται σημαντική τουριστική δραστηριότητα και καταγράφονται δράσεις αγροτουρισμού, οικοτουρισμού, τουρισμού περιπέτειας, κυνηγιού και χειμερινού τουρισμού, που στηρίζουν και ενισχύουν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Εύλογα, λοιπόν η τοπική κοινωνία είναι ιδιαίτερα αναστατωμένη. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και Τουρισμού ζητώντας άμεση ενημέρωση και απαντήσεις σε σημαντικά και καίρια ερωτήματα για το ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό ζήτημα:

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία αδειοδότησης των ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των δημοτικών ενοτήτων Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Γορτυνίας, Είρας, Ζαχάρως, Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Οιχαλίας και Φιγαλείας; Ποια τα ακριβή μεγέθη και χαρακτηριστικά του έργου ή των έργων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ;
Έχει ληφθεί υπόψη η ενδεχόμενη αρνητική επίπτωση που θα έχει στον τουρισμό της περιοχής η οπτική και ακουστική όχληση, και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και του αυθεντικού και παραδοσιακού τοπίου, και ποια η γνώμη των απασχολούμενων επαγγελματιών με τον τουρισμό-επισιτισμό;
Προτίθενται να λάβουν υπόψη τις εύλογες ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας στο ενδεχόμενο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών;
Σε μια ενδεχόμενη εγκατάσταση, πως θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, του αρχαιολογικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της περιοχής;
Θα προστατευτεί και θα διασφαλιστεί το σύνολο των κοινωνικών λειτουργιών, αλλά και των οικονομικών δραστηριοτήτων της ευρύτερης περιοχής;

Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νομό μας, η οποία δεν θα λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία, το φυσικό κάλλος, την ιστορική, πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία, τις ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Είναι δεδομένο ότι οι ΑΠΕ στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια η βίαιη εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν πρέπει να στρέφεται εναντίον του. Αυτό το ενδεχόμενο είναι αναγκαίο με συλλογική αγωνιστική προσπάθεια και επιμονή να αποτραπεί.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα