17/02/202119:53

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικροεπιχειρήσεων της Ηλείας

Διονύσης Καλαματιανός: Ερώτηση στη Βουλή για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μικροεπιχειρήσεων της Ηλείας

 

Είναι γεγονός ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες, καθώς με κυβερνητική επιλογή έχει μείνει δίχως έμπρακτη στήριξη, απροστάτευτη στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που είχε ως στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, δυστυχώς δεν κατάφερε να καλύψει την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Ηλείας. Μόνο μια πολύ μικρή μερίδα της επιχειρηματικότητας του νομού κατάφερε να ωφεληθεί. Από την αρχή είχαν τεθεί προαπαιτούμενα και βαθμολογούμενα κριτήρια, τα οποία απέκλειαν πολλές επιχειρήσεις.

Με την τοπική οικονομία να έχει υποστεί δραματικές συνέπειες από την πανδημία, και την κατάσταση να αναμένεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσε ο σχεδιασμός του προγράμματος να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα αυτό, παίρνοντας μια «βαθιά ανάσα». Ενδεικτικά, αν το ανώτατο όριο ενίσχυσης, που δικαιούταν ο κάθε ωφελούμενος ήταν κατώτερο των 50.000 ευρώ, για παράδειγμα 10.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ, όπως έγινε σε άλλες περιφέρειες, τότε σίγουρα πολύ περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είχαν πρόσβαση σε αυτή την χρηματοδότηση.

Πολλοί έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Ηλείας, εξαρχής είχαν εκφράσει την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους, καθώς τόνιζαν ότι οι δικαιούχοι σε ολόκληρο το νομό θα ήταν ελάχιστοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, επαληθεύτηκαν.

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι ο σχεδιασμός υλοποίησης του προγράμματος, σε συνδυασμό με τα κριτήρια που τέθηκαν για τη μοριοδότηση των αιτούντων δεν διασφάλισαν τον ορθολογικό διαμοιρασμό του διατιθέμενου ποσού, ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τονίζουν, δε, ότι δεν τέθηκαν σε προτεραιότητα κλάδοι που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για αδικίες, λάθη και αστοχίες στη διαδικασία επιλογής των ωφελούμενων του προγράμματος. Υπάρχουν διαμαρτυρίες και για τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων.

Με ερώτηση μας προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτουμε συγκεκριμένους προβληματισμούς, ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα:

Ακολουθήθηκε δίκαιη και σωστή διαδικασία για τη μοριοδότηση και την ανάδειξη των ωφελούμενων του προγράμματος; Πως και από ποιους αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις των δυνητικά ωφελούμενων;
Ο σχεδιασμός του προγράμματος και τα κριτήρια που τέθηκαν για τη μοριοδότηση των αιτούντων, διασφάλιζαν τον ορθολογικό διαμοιρασμό του διατιθέμενου ποσού, ώστε να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντικειμενικά έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση;

Θα δρομολογήσουν διαδικασίες, ώστε να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νέου προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και να ωφεληθεί μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων;
Σκοπεύουν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, ώστε να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να υπαχθούν στο πρόγραμμα;

Είναι επιτακτική ανάγκη οι επιχειρήσεις του νομού μας να στηριχθούν, καθώς απειλείται άμεσα η ύπαρξη τους. Δυστυχώς, το πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν κάλυψε επ΄ ουδενί τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν και συνεχώς αυξάνονται. Η κυβέρνηση οφείλει ν΄ απαντήσει και κυρίως να ενεργήσει, ώστε να ενισχυθούν όλοι οι πληγέντες.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα