19/03/202318:41

Διονύσης Καλαματιανός: «Καθυστερημένη και ανεπαρκής η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Ως προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτήρισε την αύξηση του κατώτατου μισθού ο Διονύσης Καλαματιανός, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να καλύψει την απώλεια εισοδημάτων των εργαζομένων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.
«Είναι ανεπαρκής και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθωτοί και τα νοικοκυριά.»

Συγκεκριμένα, ο Ηλείος Βουλευτής τόνισε πως η αύξηση αυτή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο επίπεδο των τιμών, ιδίως στα βασικά είδη, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα και στα ενοίκια, αδυνατώντας να εξισορροπήσει τις μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων από τον πληθωρισμό.

«Ο πληθωρισμός ήταν μέχρι πρότινος στο 9,6% και παραμένει υψηλότατος, ειδικά στα τρόφιμα ξεπερνάει το 15%.»

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της ΓΣΕΕ, με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού, σήμερα, να καταγράφει απώλεια 19%. Την ίδια στιγμή, ο μέσος μισθός χάνει 9,9%, με τον μέσο μισθό για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να σημειώνει απώλεια της τάξης του 28%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ. έχει εγκαίρως προτείνει μια δέσμη γενναίων και ουσιαστικών μέτρων, προκειμένου να ανασάνουν οι εργαζόμενοι και τα νοικοκυριά. Απαιτούνται άμεσα:

-η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ,
-η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τον πληθωρισμό, σε μισθούς ιδιωτικού και -δημοσίου τομέα,
-η επανίδρυση του ΣΕΠΕ,
-το «ξεπάγωμα» των τριετιών,
-η κατοχύρωση και η διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,
-η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη που νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες,
-η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα,
-η ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις,
-η κατάργηση του νέου πτωχευτικού νόμου και η θέσπιση πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο κόσμος της εργασίας και του μεροκάματου δεν μπορεί να εξαπατηθεί από επικοινωνιακά κόλπα και φιλοδωρήματα. Γνωρίζει πως δεν έχει τίποτα να περιμένει από αυτή την ανεύθυνη και αδιάφορη κυβέρνηση. Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική διακυβέρνηση για δικαιοσύνη παντού.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα