Διονύσης Καλαματιανός: «Λύσεις για τη στεγαστική κρίση»
Η στεγαστική κρίση στη Χώρα οξύνεται συνεχώς, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η Ελλάδα, δυστυχώς, βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις του κόστους στέγασης στην Ευρώπη των 27 καθώς ξοδεύουμε πάνω από το 35% του εισοδήματος για αυτό, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 17%.
Απαιτείται, λοιπόν, να βρεθούν άμεσα ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις, στο πλαίσιο μιας στεγαστικής πολιτικής για την πραγματική αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι λύση το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το οποίο δίνει πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης στις τράπεζες για να φορτωθούν με δάνεια οι δικαιούχοι.
Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι αυτοί όπως επίσης και άλλοι, ώστε να έχουμε Τράπεζα Στέγης και να χρηματοδοτηθούν προγράμματα Κοινωνικής Στέγης. Μια λύση θα ήταν να δίνονται δάνεια από τη ΔΥΠΑ μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα μπορούσαν να μοχλευτούν με τις τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου. Βεβαίως, με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων για επιλογή των δανειοδοτούμενων και όχι με τα κριτήρια των τραπεζών.
Εκτός όλων αυτών, είναι αναγκαίο να επανέλθει η προστασία της πρώτης κατοικίας -που η κυβέρνηση της
ΝΔ κατάργησε με τον πτωχευτικό της Νόμο- και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών.Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να αξιοποιηθούν και τα αποθεματικά του τ. Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και τ. Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).
Αυτό αναφέρει σε σχετική ερώτηση που συνυπέβαλλε ο Γραμματέας της Κ.Ο, Διονύσης Καλαματιανός, με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κοινωνικής Συνοχής.
Οπως είναι γνωστό, το 2012, με τον Ν. 4046/12 καταργήθηκαν ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ. Ο ΟΕΚ στην πολύχρονη λειτουργία του αποτελούσε το κύριο εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής στέγης, διαθέτοντας, μεταξύ άλλων, προγράμματα κατασκευής και παράδοσης έτοιμης κατοικίας, επιδότησης ενοικίου, επιδότησης επιτοκίου στεγαστικών δανείων, απευθείας δανειοδότησης.
Αντίστοιχα ο ΟΕΕ διέθετε ανταποδοτικά προγράμματα ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ανάμεσά τους η κατασκευή και λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με έμφαση στη στήριξη των γυναικών.
Μετά την κατάργηση των δύο Οργανισμών, τα αποθεματικά τους κατατέθηκαν σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στον οποίον κατατίθενται και οι εισφορές των εργαζομένων που εξακολουθούν να καταβάλλονται κανονικά.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΕΦΚΑ εισέπραξε από εισφορές υπέρ τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ, 380 εκατ. ευρώ για το 2019 και 377 εκατ. ευρώ για το 2020. Εσοδα, όμως, υπάρχουν και από την αποπληρωμή των σπιτιών και των δανείων που είχε χορηγήσει ο ΟΕΚ, ενώ σημαντικοί είναι και οι τόκοι από την αποταμίευση αυτών των κεφαλαίων. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το αποθεματικό των δύο τ. Οργανισμών αποτελεί σημαντικό πόρο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στεγαστικής κρίσης και των επιπτώσεών της.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να απαντήσουν στα εξής:
Ποιο είναι το ακριβές ύψος του αποθεματικού των τ. ΟΕΚ και τ. ΟΕΕ που βρίσκεται κατατεθειμένο στην ΤτΕ;
Πως σκέφτεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το εν λόγω αποθεματικό; Ηαξιοποίησή του είναι σύμφωνη με τους λόγους και τους σκοπούς για τους οποίους αυτόδημιουργήθηκε από τις εισφορές των εργαζομένων;
Εχει έρθει σε συνεννόηση η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την αξιοποίηση του αποθεματικού των δύο Οργανισμών