17/05/202418:06

Διονύσης Καλαματιανός: «Να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική διακυβέρνηση»

«Η δική μας στόχευση είναι να δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής ανατροπής από το αποτέλεσμα των επικείμενων ευρωεκλογών», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «προσβλέπουμε στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και σε ένα ποσοστό που θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση, ώστε να ανακουφιστεί η κοινωνία που υποφέρει. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες της πολιτικής ανατροπής. Με σθένος και δυναμισμό, με ενότητα και συλλογικότητα δίνουμε αυτή τη μάχη και περιμένουμε το αποτέλεσμα. Καλούμε, λοιπόν, τους πολίτες να τοποθετηθούν με την ψήφο τους για όλα τα δεινά της καθημερινότητας, για την ασφυκτική ακρίβεια που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.»
Σχετικά με την αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις στα τεράστια προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ανέφερε:
«Ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως θα ζητήσει ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ακρίβεια. Καταρχάς, αυτό σημαίνει ότι απέτυχαν όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα. Πρόκειται για πλήρη αποτυχία. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει τι ακριβώς θα ζητήσει από την Ευρώπη. Η Ε.Ε. έχει ήδη δώσει ένα πλαίσιο με μείωση έμμεσων φόρων -μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ- που, όμως, η κυβέρνηση δεν ακολουθεί. Αποδεικνύεται ότι αυτά τα μέτρα είχαν θετικά αποτελέσματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία: στην Ισπανία, τον Ιούνιο του 2023, ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν 10,4%, ενώ τον Μάρτιο του 2024 ήταν 1,7%. Αυτό συνέβη γιατί εκεί μειώθηκε ο ΦΠΑ. Αντίστοιχα και στην Πορτογαλία: Τον Ιανουάριο του 2023, ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν 22% και τον Μάρτιο του 2024 ήταν 0,1%. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι πρώτη στον πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε. με 5,4%, όταν ο μέσος όρος σε αυτή είναι 1,4%. Αυτή η διαφορά καταδεικνύει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας. Δυστυχώς, είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια στα τρόφιμα, όπως επίσης στο ενεργειακό και στεγαστικό κόστος.»
Σχετικά με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, σημείωσε:
«Προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες ότι έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αυτό αποδεικνύεται, γιατί συνεχώς καταθέτουμε και προτάσεις νόμου για την ακρίβεια και για το φορολογικό, θέτοντάς τες στον δημόσιο διάλογο. Μακάρι η κυβέρνηση της ΝΔ να είχε λάβει υπόψη τα μέτρα που προτείνουμε. Να είχε προχωρήσει δηλαδή:

  • στη μείωση των έμμεσων φόρων,
  • στην επιβολή πλαφόν στα κέρδη στην ηλεκτρική ενέργεια, στη διύλιση και στην εμπορία καυσίμων, στα τρόφιμα και στα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης,
  • στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών,
  • στην επιβολή ουσιαστικών προστίμων στους κερδοσκόπους.
    Ειδικά η επιβολή τσουχτερών προστίμων προς όλους όσους αισχροκερδούν είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς η βάση της ακρίβειας είναι η αισχροκέρδεια. Εμείς, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να κάνουμε προτάσεις και θα κριθούμε από τους πολίτες με το αποτέλεσμα και των ευρωεκλογών.»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα