13/05/202017:51

Διονύσης Καλαματιανός: Να αποδοθεί στον πρωτογενή τομέα η επιστροφή των προστίμων για τους βοσκοτόπους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αποφάσεις του δικαίωσε τη χώρα μας για τις ενισχύσεις των ετών 2009-2012, για το ζήτημα που αφορούσε τους βοσκοτόπους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι η επιστροφή περίπου 466 εκατ. ευρώ, από τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της μη ορθής χορήγησης των ενισχύσεων για τα έτη 2009-2012 και πιο συγκεκριμένα για τη μη σωστή εφαρμογή του όρου «βοσκότοπου». Επιστρέφονται, λοιπόν, 280 εκ. ευρώ για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και 166 εκ. ευρώ για αυτές του έτους 2012. Η επιτυχία αυτή ήλθε ως συνέχεια συστηματικών ενεργειών, οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάθεση αιτημάτων αναιρέσεων για τους καταλογισμούς που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας. Το 2017 είχε επιτευχθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η διεύρυνση του ορισμού των βοσκοτόπων.

Είναι κατανοητό ότι η επιστροφή των χρημάτων αυτών θα πρέπει να διανεμηθεί με δίκαιο τρόπο στους παραγωγούς μας. Μετά τη δικαστική δικαίωση μπορούν να αποδοθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις για τα έτη 2013-2014, οι οποίες είτε αποδόθηκαν σε μικρότερο ποσό, είτε δεν αποδόθηκαν καθόλου. Σε μια περίοδο, που οι παραγωγικοί κλάδοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, και ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας, η κυβέρνηση οφείλει να τους αποδώσει τα πρόστιμα που επιστράφηκαν.

Σχετικά με το θέμα αυτό, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία τον ρωτάμε αν προτίθεται να προχωρήσει σε μια τέτοια απαραίτητη κίνηση. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι υπάρχει διετής παράταση της τρέχουσας ΚΑΠ και επομένως, η απόδοση των χρημάτων στους παραγωγούς μας μπορεί να γίνει κανονικά.

Δυστυχώς, οι κτηνοτρόφοι μας, όπως και οι αγρότες μας, εξαιρέθηκαν ολοσχερώς από τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους και παλεύουν μόνοι να επιβιώσουν. Εξαιρέθηκαν από τους πληττόμενους ΚΑΔ και δε μπορούν να ενταχτούν στα μέτρα  αναστολής πληρωμών των φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Επίσης, η περίοδος των εορτών του Πάσχα συνοδεύτηκε από τη κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών αμνοεριφίων, ενώ και η εσωτερική κατανάλωση είχε προβλήματα, καθώς οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν είτε να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές, παρά το αυξημένο κόστος εκτροφής, είτε να κρατήσουν τα ζώα στο στάβλο και να επωμιστούν επιπλέον κόστος.

Επισημαίνουμε ότι οποιαδήποτε αδράνεια λήψης επαρκών μέτρων στήριξης προς τους παραγωγικούς κλάδους, ενδεχόμενα μπορεί να επιφέρει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ενταχθούν άμεσα οι κλάδοι στους πληττόμενους ΚΑΔ και να ενεργοποιηθεί ο κοινοτικός κανονισμός de minimis, παράλληλα με άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πληττόμενοι παραγωγοί  μας. Θα βοηθούσε πολύ η διάθεση από το κράτος ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων σε νοσοκομεία, σχολεία και ένοπλες δυνάμεις. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να προωθηθεί η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η αναστολή καταβολής υποχρεώσεων προς το δημόσιο και τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει, επιτέλους, για τον πρωτογενή τομέα και να τον στηρίξει έμπρακτα, αποδίδοντας του αυτό που δικαιούται. Δυστυχώς, όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί κάτι τέτοιο. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι παραγωγικοί κλάδοι. Η απόδοση της επιστροφής των προστίμων για τους βοσκοτόπους στους παραγωγούς μας, θα ήταν μια σημαντική ανάσα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα