Διονύσης Καλαματιανός: “Οι επιχειρήσεις της Ηλείας εκπέμπουν SOS” -Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ξενοδόχων της Ηλείας
Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου, Εμπορικών Συλλόγων και Ξενοδόχων πραγματοποίησαν την Παρασκευή το μεσημέρι, ο βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Διονύσης Καλαματιανός, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και βουλευτής Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Τσίπρας, το μέλος της πολιτικής γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης και ο γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Γιώργος Σαϊτάς.
Στη σύσκεψη, από την πλευρά των φορέων, συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος και Κωνσταντίνος Λάμπρος αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Νικόλαος Σιαψάλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων, Αναστάσιος Καρνάρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Νικόλαος Ζαροκώστας, ο αναπληρωτής γραμματέας του Eμπορικού Συλλόγου Βαρθολομιού, Γιώργος Τσερεμές, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου, Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας Γεώργιος Μαραγκός, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εστίασης και Καταστημάτων Αναψυχής Πύργου, Αθανάσιος Μπούκλης και το μέλος της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ευθύμιος Σιγούρος.
Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διαμορφωμένη κατάσταση. Τα εμπορικά καταστήματα, ο τουρισμός, η κρουαζιέρα, τα καταστήματα εστίασης και καφέ έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τόνισαν το μεγάλο πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων, που αν και δόθηκαν με προνοιακό χαρακτήρα, ταλαιπωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις της Ηλείας, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία δανειοδότησής τους. Κοινή συνισταμένη, ήταν η απαίτηση για εκπτώσεις στα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων (μισθώματα, ΔΕΚΟ, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος κ.α.), καθώς και για τη μείωση της φορολογίας.
Εξάλλου, έντονη ανησυχία παρατηρήθηκε και για το ζήτημα των επιταγών. Επίσης, τόνισαν την έντονη δυσκολία που ήδη υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, εφόσον δεν λαμβάνονται άμεσα, γενναία μέτρα στήριξης τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η στροφή στην αγορά των ντόπιων προϊόντων και τονίστηκε η απαράδεκτη απουσία υποδομών στο νομό μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αυτοκινητόδρομο «Πάτρα-Πύργος».
Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι οι επιχειρήσεις της Ηλείας βρίσκονται ήδη σε δεινή θέση και είναι απολύτως απαραίτητη η άμεση ενίσχυση τους με μεγάλη δόση ρευστότητας, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Αναφέρθηκε στο ζήτημα των δανείων και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων δανείων, που έχουν αποκλείσει τις επιχειρήσεις από το δανεισμό, αλλά και από οποιαδήποτε ενίσχυση λόγω της κρίσης.
Επιπλέον, τόνισε ότι το μέγεθος της ύφεσης εξαρτάται από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, που λαμβάνει ή δε λαμβάνει η κυβέρνηση. Έως τώρα, όμως, εκτός από τα 800, 600 ή 400 ευρώ, που και αυτά δε δόθηκαν σε όλους, δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική χρηματοδότηση. Συνέχισε, λέγοντας ότι ο εμπορικός κλάδος, μαζί με την εστίαση και τον τουρισμό πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη μέριμνα και ευαισθησία, ώστε να μπορέσουν να διέλθουν και αυτής της κρίσης. Κλείνοντας, ανέφερε ότι ενώ οι Ηλείοι έχουμε μάθει να μαχόμαστε και να ξεπερνάμε τις φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Νίκος Παππάς τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ανάσχεση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, και σε αυτό κομβικό ρόλο μπορεί και θα πρέπει να έχει το μαξιλάρι των 37 δις, εκ των οποίων τα 21 είναι άμεσα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημαντικό είναι ότι έχουν χαλαρώσει οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει χορήγηση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, ως έξοδα κίνησης και τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων χωρίς τους αυστηρούς τραπεζικούς κανόνες. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει, πέραν της επόμενης μέρας, να δώσουμε μεγάλη προσοχή και στο σήμερα, καθώς απαιτούνται δράσεις που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία, που υποφέρει.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν οριζόντια μέτρα εμπροσθοβαρή, που θα τονώσουν τη ρευστότητα και ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αναστολή φορολογικών-τραπεζικών υποχρεώσεων. Κρίσιμο, επίσης, θα είναι να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, που θα τονώσει τον πληγέντα κλάδο. Ακόμη, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν καινούργια εργαλεία χρηματοδότησης και η δανειοδότηση των επιχειρήσεων να γίνει με κριτήρια διαφορετικά από εκείνα των τραπεζών. Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να προαχθεί ο θεσμός των μικροπιστώσεων.
Ο κ. Νίκος Σκορίνης προσέθεσε ότι αυτή η διαδικασία επαφής που πραγματοποιείται μεταξύ των φορέων, που λαμβάνουν μέρος στη τηλεδιάσκεψη και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ σημαντική. Τόνισε ότι θα πρέπει να αποτραπεί ο «ξαφνικός» θάνατος των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Είναι κρίσιμο οι παραγωγικοί φορείς να προχωρήσουν όλοι μαζί με σύμπνοια, έτσι ώστε να αποτραπεί το μοιραίο για την επιχειρηματικότητα.
Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επαναληφθεί η συνάντηση μετά από ένα μήνα περίπου, που θα υπάρχουν δεδομένα ως προς την εικόνα της αγοράς.