05/11/202017:12

Διονύσης Καλαματιανός: «Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης το δεύτερο κλείσιμο της οικονομίας»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης το δεύτερο κλείσιμο της οικονομίας»

Με ένταση μίλησε στη Βουλή ο Διονύσης Καλαματιανός που ήταν εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο νομοσχέδιο για την επίσπευση της εκδίκασης υποθέσεων του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).
Αρχικά, ο βουλευτής και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την υγειονομική κρίση, τονίζοντας:

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ο λαός, συνολικά η κοινωνία μας, πειθάρχησε στα περιοριστικά μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί κατά την πρώτη φάση. Η κυβέρνηση είχε 8 μήνες να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για να προστατευθεί υγειονομικά ο πληθυσμός. Για να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε ένα καταστροφικό για την οικονομία δεύτερο lockdown. Δυστυχώς, δεν εκμεταλλευτήκατε, δεν αξιοποιήσατε την ευκαιρία αυτή, που με μεγάλες θυσίες σας έδωσε ο ελληνικός λαός.

Το δεύτερο αυτό κλείσιμο της οικονομίας είναι η απόδειξη της αποτυχίας σας. Ψάχνετε δικαιολογίες στην ατομική ευθύνη των πολιτών και ειδικά των νέων μας. Επαναλαμβάνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πειθάρχησε.

Σταματήστε τη μετάθεση ευθυνών και αναγνωρίστε επιτέλους τις δικές σας μεγάλες ευθύνες:

Για το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, χωρίς τεστ και ελέγχους.
Για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας των παιδιών μας. Μόνο μάσκες για γίγαντες δώσατε σε πολλά παιδιά και έως τις 25 Οκτωβρίου πάνω από 1000 σχολεία ήταν κλειστά λόγω εμφάνισης κρουσμάτων.
Για το μεγάλο συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αλλά κυρίως τις ευθύνες σας για την ανικανότητα ή την άρνησή σας να ενισχύσετε με γιατρούς, νοσηλευτές και ΜΕΘ το ΕΣΥ. Το ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή με 180 διασωληνωμένους βρίσκεται ήδη σε τρομακτική πίεση και αναγκάζεστε να περιορίσετε τα χειρουργεία κατά 80%.

Ειλικρινά θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν είχατε καταφέρει να κάνετε όλα όσα πρέπει ώστε να μην φτάσουμε έως εδώ. Συμβάλλαμε σε αυτό με θετικές προτάσεις και πρακτικές λύσεις. Σας θυμίζω το ευχαριστώ του κ. Κικίλια προς τους πρώην υπουργούς, τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη που του έδωσαν λύσεις για την αύξηση των ΜΕΘ.

Δυστυχώς, όμως, αποτύχατε. Ταυτόχρονα, με την ανεπάρκειά σας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, δεν ενισχύετε με ουσιαστικό τρόπο ολόκληρους κλάδους της οικονομίας και οδηγείτε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις στην πτώχευση, το λουκέτο και την ανεργία».

Στη συνέχεια, ο κ. Καλαματιανός αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα και στην απώλεια δικαιωμάτων των δανειοληπτών, στην οποία οδηγούν οι διατάξεις που εισήγαγε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία, σχετικά με την επίσπευση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, επισημαίνοντας:

«Μέσα σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ενώ θα έπρεπε να στηρίξετε όσους, χωρίς δική τους ευθύνη, δε μπορούν ν΄ ανταποκριθούν, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή, εσείς επιλέγετε να ψηφίζετε νόμους που ρευστοποιούν την περιουσία των αδύναμων πολιτών, που πτωχεύουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που αφήνουν απροστάτευτη ακόμα και την πρώτη κατοικία τους.

Μετά το νέο πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε την προηγούμενη εβδομάδα, φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Και τι κάνετε; Δυσχεραίνετε υπέρμετρα τη θέση των δανειοληπτών!

Από το σύνολο των υποθέσεων που καθυστερεί η εκδίκασή τους, εσείς επιλέξατε να συντομεύσετε μόνο αυτές που πλήττουν τους οικονομικά ασθενέστερους, αυτούς που προσπαθούν να σώσουν το σπίτι τους».

Κλείνοντας, ο βουλευτής, επικρίνοντας σφόδρα την κυβέρνηση και τις πρακτικές της, ανέφερε:

«Θα μπορούσατε να εκμεταλλευτείτε, τώρα, τη συγκυρία και την υγειονομική κρίση για να αποφύγετε να ψηφίσετε τέτοιες διατάξεις που τιμωρούν τους δανειολήπτες. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει μέτρα κοινωνικής προστασίας και άρσης των πλειστηριασμών. Είχατε την ευκαιρία να ζητήσετε και να πετύχετε την αναστολή της επαχθούς νομοθέτησης για χιλιάδες συμπολίτες μας. Όμως, εσείς θέλετε να το αποφύγετε. Δε θέλετε να βοηθήσετε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής. Αντίθετα, θέλετε να δημιουργήσετε τεράστιες δυσκολίες στους δανειολήπτες και να εξυπηρετήσετε τους πιστωτές, τις τράπεζες.»

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα