21/05/202022:29

Διονύσης Καλαματιανός: Ποια 24 δις και για ποιους;

Τους δύο τελευταίους μήνες που έκανε την εμφάνισή της η υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση επέδειξε χαρακτηριστική ανεπάρκεια και αναβλητικότητα για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Για δύο ολόκληρους μήνες, η χώρα ανέμενε υπομονετικά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης. Τώρα, που το σχέδιο της παρουσιάστηκε, ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι είδαν τις προσδοκίες τους να γκρεμίζονται.

Αυτό που παρουσίασε η κυβέρνηση ήταν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε ποσοστό 20%, εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις για τους εργαζόμενους. Προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα επιδοθούν σε έναν αγώνα επιβίωσης. Διαφαίνεται ότι τελικά πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα έχουν οι λίγοι, οι ισχυροί. Οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δε θα έχουν πρόσβαση σε ουσιαστική ρευστότητα. Ειδικά στην Ηλεία, λόγω του δανεισμού, των πυρόπληκτων δανείων κ.α., η πλειοψηφία των επιχειρήσεων παραμένει εκτός της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, καθώς, μέχρι τώρα δε φαίνεται ν΄ αλλάζει πλεύση η κυβέρνηση στις σκληρές προϋποθέσεις που θέτει.

Ενδεικτική για την αρνητική υποδοχή των μέτρων από την αγορά, είναι η τοποθέτηση του προέδρου της ομοσπονδίας των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ), ο οποίος τα χαρακτήρισε άτολμα και δίχως προοπτική για την επόμενη μέρα. Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, για πέντε μόλις μήνες, όταν αυτή έχει απωλέσει το 1/4 του κύκλου εργασιών του έτους. Προεκλογικά, βέβαια, η Νέα Δημοκρατία υποσχόταν μείωση του ΦΠΑ στο σύνολό της εστίασης.

Μια απλή αντιπαραβολή του κυβερνητικού σχεδίου, με τις προτάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από το ξεκίνημα σχεδόν της υγειονομικής κρίσης, αρκεί για να αποκαλύψει το έλλειμα της ΝΔ, κυρίως προς την ενίσχυση της μικρομεσαίας οικονομικής δραστηριοποίησης.

Το περιορισμένο σχέδιο διάσωσης της κυβέρνησης, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από:

  • την ανεπάρκεια της επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς το ποσό που χορηγείται είναι απελπιστικά μικρό,
  • την απουσία άμεσης ενίσχυσης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,
  • την εξαίρεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα προγράμματα εγγυοδοσίας, ένα ζήτημα που «καίει» το νομό μας. Στο ζήτημα της παροχής ρευστότητας, τίθενται τραπεζικοί όροι με τις τράπεζες να ζητάνε cash collateral και άλλες εγγυήσεις, στοιχεία που καθιστούν αδύνατη την ένταξη του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτή,
  • την ασάφεια στη μείωση προκαταβολής φόρου, καθώς δεν προσδιορίστηκαν, επαρκώς, οι ωφελούμενοι,
  • την έλλειψη στοχευμένων και με σαφήνεια διατυπωμένων μέτρων για τον τουρισμό και την εστίαση,
  • την παγιοποίηση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, επιδοτώντας με αυτό τον τρόπο την ανεργία,
  • τη μείωση των μισθών, κατά 20%, στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια,
  • τον εξαναγκασμό των εργαζομένων να αποδεχθούν την εκ περιτροπής εργασία, καθώς, με την άρνησή τους κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση,
  • την παντελή έλλειψη μέτρων ενίσχυσης για τον πρωτογενή τομέα, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων, οι οποίοι συνεχίζουν να εξαιρούνται προκλητικά από τις ανεπαρκείς εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, συνεχίζεται ο εμπαιγμός του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και των εργαζομένων και των παραγωγών μας. Το πολυδιαφημιζόμενο «σχέδιο» των 24 δις. της κυβέρνησης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, το ελλειμματικό σχέδιο της απευθύνεται στους λίγους, στους ισχυρούς. Χαμένοι με αυτό είναι οι βασικοί πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και ο πρωτογενής τομέας.

Δυστυχώς, η ανεπάρκεια των εξαγγελθέντων μέτρων και η αποτυχία τους να υπηρετήσουν τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας οδηγεί σε νέα αδιέξοδα τον ελληνικό λαό…

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα