Διονύσης Καλαματιανός: Σε κίνδυνο οι συντάξεις
Διονύσης Καλαματιανός: Σε κίνδυνο οι συντάξεις
Τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και τις πολιτικές της κυβέρνησης που προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία, επισημαίνει ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την οποία συνυπέγραψαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλαματιανός: « Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με δήλωση του, ανέφερε ότι πέτυχε έναν «άθλο», εξασφαλίζοντας τις πληρωμές, με την αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, νωρίτερα τον Ιούνιο.
Μάλλον αναφέρεται στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, το άθροισμα των οποίων, μαζί με τις κύριες, ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.
Επομένως, ο Υπουργός «πανηγυρίζει» για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, ενώ έχουν μεσολαβήσει 8 μήνες (!) από τη δημοσίευσή τους, ενώ και ο σχετικός νόμος (ν.4670/2020) έχει δημοσιευθεί εδώ και 3 μήνες.
Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε, ότι στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που εντάχθηκε στον νέο e-ΕΦΚΑ, εκκρεμούν συντάξεις, με παλαιότερες αιτήσεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί ακόμα. Επομένως, το ότι θα χορηγηθούν οι όποιες αυξήσεις εφεξής, δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει και επίσπευση έκδοσης των αποφάσεων των επικουρικών, που βρίσκονται σε αναμονή.
Ο υπουργός, είχε δεσμευτεί στο παρελθόν, ότι επρόκειτο να καταβληθούν τον Ιούνιο, οι αναδρομικές αυξήσεις, που προβλέπονται από το νόμο. Και ενώ το ΣτΕ προέβλεψε στην απόφασή του, την αναδρομική καταβολή των περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από τις αρχές Οκτωβρίου, έχει ήδη μετατεθεί η καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων για το προσεχές Φθινόπωρο. Η συγκεκριμένη αναβολή, προφανώς, οφείλεται σε πρόβλημα ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς είναι γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει, εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της προσεχούς επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.
Εξάλλου, εκκρεμεί και η απόφαση του ΣτΕ με τη διαδικασία της πιλοτικής δίκης, για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για το διάστημα από το 2013 έως το 2018, που αν δικαιωθούν το κόστος ανεβαίνει κοντά στα 4 δις.
Όλα τα ανωτέρω δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κλίμα αβεβαιότητας στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους, ενώ, ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα οι συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες έχουν εκτοξευθεί. Οι εκκρεμείς αιτήσεις στις κύριες συντάξεις, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, σε αντίθεση με τα λεγόμενα του Υπουργού ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, ο e-ΕΦΚΑ οφείλει να καταβάλει το επόμενο διάστημα 450 εκατομμύρια ευρώ από τις αναδρομικές αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.10.2019, ενώ ο φορέας, θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των 300 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει κάθε μήνα, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της έκρηξης της μερικής απασχόλησης.
Επιπλέον, οι εκκρεμείς συντάξεις που έχουν σωρευτεί το τελευταίο έτος, δημιουργούν πρόσθετη συνταξιοδοτική δαπάνη αρκετών δις ευρώ, σε αντίθεση με τα έσοδα, από την τελευταία ρύθμιση στα ασφαλιστικά ταμεία, που μειώνονται συνεχώς, καθώς οι οφειλέτες δε μπορούν ν΄ ανταποκριθούν στις δόσεις.
Οφείλει, λοιπόν, ο Υπουργός να μας ενημερώσει για τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, και αν ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται, πλέον, κοντά στις 200.000. Επιπρόσθετα, οφείλει να αιτιολογήσει τη μετάθεση της πληρωμής των αναδρομικών αυξήσεων που προβλέπει ο ν.4670/2020 για τον Οκτώβριο, και να μας ανακοινώσει πότε αναμένεται να πιστωθούν αυτές οι αυξήσεις.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ενισχύσει ουσιαστικά με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς, την οικονομία και την κοινωνία, ώστε να αποφευχθούν τα λουκέτα, η έκρηξη της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η γενίκευση της εκ περιτροπής απασχόλησης και οι τεράστιες απώλειες εσόδων του e-ΕΦΚΑ»