11/07/202417:19

Διονύσης Καλαματιανός στην ΕΡΤ1: «Μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων»

Διονύσης Καλαματιανός στην ΕΡΤ1: «Μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων»Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ1.

Για την ακρίβεια που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόνισε:«Η ακρίβεια καλπάζει και οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται παρότι ανακοινώθηκε ότι πέφτει 0,1% ο πληθωρισμός. Την ίδια στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιστήμονες καλούνται να πληρώσουν 3 και 4 φορές μεγαλύτερο φόρο από ότι πλήρωσαν πέρυσι, με τον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος των δικηγόρων που βρίσκεται σε απόγνωση.

Πάρα πολλοί δικηγόροι -ιδίως οι νέοι- αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα διότι δεν έχουν εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ. Αποκαλυπτική είναι και η έρευνα του ΙΕΛΚΑ, σύμφωνα με την οποία 1 στους 2 πολίτες δεν θα πάει διακοπές γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο κόστος των εισιτηρίων και της διαμονής.»Για την ανάγκη μείωσης των έμμεσων φόρων, σημείωσε:


«Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ισπανίας, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ισπανία, οδήγησε σε μείωση τιμών. Δυστυχώς η κυβέρνηση δείχνει εμμονή και δεν ακολουθεί τη λογική μείωσης των έμμεσων φόρων που θα προσέφερε θετικά. Δεν λαμβάνει υπόψη τις παραινέσεις που την καλούν να μειώσει τους έμμεσους φόρους ώστε να πέσουν και οι τιμές. Ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική και δεν δίνει σημασία σε εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι χρειάζεται μείωση στους έμμεσους φόρους. Είδαμε πέρυσι ότι η υπεραπόδοσή τους ήταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία ουσιαστικά τα συσσωρεύει η κυβέρνηση. Και αυτή η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δεν είναι λόγω της αύξησης κατανάλωσης, είναι εξαιτίας της ακρίβειας και της αύξησης των τιμών. Πρόκειται για αφαίμαξη του πολίτη.»

Για τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των πολιτών και την 6ημερη εργασία που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, υπογράμμισε:«Προκύπτει ότι τα τελευταία χρόνια το πραγματικό εισόδημα, ο μισθός, έχει μειωθεί ουσιαστικά κατά 8,3% λόγω της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί στον κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι χάνουν συνεχώς και δεν βελτιώνεται η οικονομική τους κατάσταση.

Υπάρχει πλέον και η 6ημερη εργασία που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση και επέκτεινε σε πάρα πολλούς κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων, όταν σε όλη την Ευρώπη συζητούν για μείωση των ωρών εργασίας και 35ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών. Όυσιαστικά οι κυβερνώντες νομιμοποιούν τη μαύρη εργασία και ο εργαζόμενος αναγκάζεται να εργάζεται περισσότερες ημέρες για να μπορεί να επιβιώσει.

Εδώ τίθενται και ζητήματα σχετικά με την ξεκούραση των εργαζομένων και με τα εργατικά ατυχήματα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυτά αυξάνονται στο τέλος του ωραρίου ή όταν έχει συσσωρεύσει κούραση ο εργαζόμενος.»

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα