28/07/202415:57

Διονύσης Καλαματιανός: «Στόχος η ισχυρή, δωρεάν, δημοκρατική και συμπεριληπτική δημόσια εκπαίδευση»

Σημεία από την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Για την ακρίβεια στο ρεύμα, ανέφερε:

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις ετοιμάζονται για μια ακόμη φορά να υποστούν ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς του ρεύματος του Ιουλίου και του Αυγούστου. Και αυτό θα συμβεί γιατί η κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει την κοινωνική πλειοψηφία από τα ολιγοπώλια και τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις. Προφανώς οι επιδοτήσεις δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Αυτό που θα βοηθούσε είναι να παρέμβει η κυβέρνηση, ώστε να μειωθούν οι τιμές. Και όταν λέμε παρέμβαση, εννοούμε ελέγχους, πλαφόν στα κέρδη και βεβαίως φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών των παρόχων.»

Για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία, σημείωσε:

«Μιλάμε για μια υγειονομική ερήμωση σε πάρα πολλές περιοχές. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση αρνείται συνειδητά να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, αρνείται να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, αρνείται να τους αυξήσει τις αποδοχές, αρνείται να τους δώσει κίνητρα και προοπτική επιστημονικής εξέλιξης.

Αντί όλων αυτών, τι κάνει; Λειτουργεί εκβιαστικά, επιστρατεύει τις απειλές ότι θα κόψει τη συνταγογράφηση στους γιατρούς που δεν θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της. Ποιος θα το πληρώσει όλο αυτό; Οι ασφαλισμένοι και οι ασθενείς που περιμένουν μέσω της συνταγογράφησης να πάρουν το φάρμακό τους.»

Σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια παιδεία, επισήμανε:

«Καθημερινά, διαπιστώνουμε την εξέλιξη του σχεδίου της κυβέρνησης που αφορά την αποδόμηση της δημόσιας παιδείας, μέσω υποχρηματοδότησης, έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού και εγκαταλελειμμένων υποδομών. Και βεβαίως στροφή προς τους ιδιώτες, στη λογική μιας ποιοτικής εκπαίδευσης για λίγους. Έχουμε τον αντισυνταγματικό νόμο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο οποίος υπονομεύει και τη λειτουργικότητα και την προοπτική των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.»

Για το ζήτημα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, τόνισε:

«Έχετε αναγγείλει κ. Υπουργέ 10.000 προσλήψεις, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι 4.500 από αυτές είναι ουσιαστικά αναπληρώσεις όσων αποχώρησαν με συνταξιοδότηση. Άρα μιλάμε για σχεδόν 5.500 προσλήψεις, όμως, αυτές δεν μπορούν να γίνουν -σας το είπαμε και σε προηγούμενο νομοσχέδιο- μέσω κατάργησης οργανικών θέσεων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μεταφορά τους στην πρωτοβάθμια. Μέχρι τώρα, αυτό έχουμε δει.»

Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, υπογράμμισε:

«Εισάγετε, μεταξύ άλλων, τον όρο “φροντιστήριο”, έστω και αν αυτό είναι “ψηφιακό”. Ομολογείτε, δηλαδή, ότι η δημόσια εκπαίδευση δεν είναι επαρκής και υπάρχει ανάγκη για φροντιστήριο. Αν πραγματικά συμβαίνει αυτό, γιατί υπάρχουν αυτές οι ανεπάρκειες; Ήδη κυβερνάτε εδώ και 5 χρόνια. Προφανώς, δεν έχετε κάνει όσα χρειάζονται για την ενίσχυση της παιδείας. Δεν έχετε υλοποιήσει τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις. Δεν έχετε κατασκευάσει σύγχρονες κτηριακές υποδομές. Δεν έχετε υλοποιήσει όσα χρειάζονται για σύγχρονα εργαλεία υλικοτεχνικής βελτίωσης και ανάπτυξης των σχολείων μας. Επίσης, καταλαβαίνουμε ότι σκοπεύετε να επεκτείνετε την ψηφιακή εκπαίδευση σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει λιγότερες μόνιμες προσλήψεις και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα από αυτή την ψηφιακή εκπαιδευτική διαδικασία. Με ξεκάθαρο τρόπο σας λέμε ότι η υποκατάσταση της δια ζώσης διδασκαλίας και της φυσικής παρουσίας δεν μπορεί να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ούτε στην εκπαιδευτική διαδικασία, ούτε στην κοινωνικοποίηση των παιδιών.»

Σε ότι αφορά το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη δημόσια παιδεία, ανέφερε:

«Επιδιώκουμε μια ισχυρή, δωρεάν, δημοκρατική και συμπεριληπτική δημόσια εκπαίδευση. Είμαστε υπέρ των μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών, των σύγχρονων δομών και υποδομών. Είμαστε υπέρ της χρήσης των ψηφιακών εργαλείων και της τεχνολογίας στην εκπαίδευση, στο σημείο όμως που δεν υποκαθιστούν τον ενεργό και ζωτικό ρόλο του εκπαιδευτικού μέσα στην τάξη, αλλά έχουν βοηθητικό και υποστηρικτικό ρόλο.

Και ασφαλώς, δεν αντιλαμβανόμαστε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης ως μηχανισμό εξοικονόμησης πόρων και μείωσης δαπανών. Αυτή είναι μια νεοφιλελεύθερη άποψη εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και διεύρυνσης των ανισοτήτων, που εσείς προσπαθείτε να εφαρμόσετε. Είμαστε κάθετα απέναντι σε αυτή τη λογική και είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα απαντήσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις σας».

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα