18/06/202417:10

Διονύσης Καλαματιανός: «Στον αέρα τα voucher για τους παιδικούς σταθμούς»

Οι παιδικοί σταθμοί επιτελούν κρίσιμο και πολυδιάστατο κοινωνικό έργο. Μεταξύ άλλων, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες και συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνικοποίησή τους, στηρίζοντας παράλληλα τον θεσμό της οικογένειας καθώς οι γονείς βασίζονται σε τέτοιου είδους δομές, προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Τα τελευταία χρόνια, τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της οικογένειας, -γνωστά και ως προγράμματα ΕΣΠΑ- έχουν βοηθήσει την ανάπτυξή τους και την εξυπηρέτηση περισσότερων οικογενειών.Δυστυχώς, όμως, και στην περίπτωση αυτή, η κυβέρνηση επιδεικνύει προχειρότητα και αδιαφορία.

Παρά τη σπουδαιότητα του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025). Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει αν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί από το έτος 2026 και μετά, υπό τη νέα μορφή που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί Κανόνες.


Για τον λόγο αυτό, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ζητώντας απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

 Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονέων για τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα (2024-2025) και πόσες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς θα καλυφθούν την επόμενη σχολική χρονιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ;

 Γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ για τη νέα σχολική χρονιά (2024-2025); Η περσινή ΚΥΑ είχε εκδοθεί τον Μάιο του 2023. Σκοπεύει να διατηρήσει η ΚΥΑ το οικονομικό πλαίσιο της περιόδου που ολοκληρώθηκε; Αν πρόκειται να μειωθεί δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν ήδη οι γονείς και, μάλιστα, πριν από τις ευρωεκλογές;

 Προτίθεται η κυβέρνηση της ΝΔ να ανανεώσει το πρόγραμμα και για μετά το 2026; Και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του;Δίχως αμφιβολία, το πρόγραμμα voucher για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς είναι κρίσιμο να συνεχιστεί και μετά το 2026.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ενδυναμώθηκε σημαντικά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες να καλύψουν τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς, στηρίζοντας παράλληλα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να μεριμνήσει για ένα ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα που αφορά χιλιάδες οικογένειες.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα