25/01/202119:37

Διονύσης Καλαματιανός: Συνεχή τα προβλήματα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Τραγανού εξέθεσαν στον Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύση Καλαματιανό και στο Συντονιστή της Ν.Ε. Ηλείας Γιώργο Σαΐτα.  

 

Η πρόσφατη εμφάνιση παγετού δυσχέρανε ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί. Την απελπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί περιέγραψαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι κατά την επίσκεψη του κ. Καλαματιανού σε καλλιέργειες, όπου διαπίστωσε και το μέγεθος της ζημιάς.

Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών και σε άλλες περιοχές της Ηλείας, όπως στα Μακρίσια, στο Κάτω Σαμικό, στα Καλυβάκια, στην Ξυλοκέρα κ.α.

Ο Βουλευτής τόνισε τα εξής: «Δυστυχώς, οι παραγωγοί μας δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Ήδη έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, βλέποντας ουσιαστικά το προϊόν τους να παραμένει αδιάθετο ή να δίνεται σε εξευτελιστικές τιμές.

Για αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, έχουμε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας του να λάβει άμεσα μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών εσπεριδοειδών και να προβεί σε ενέργειες στήριξης της τιμής τους. Μάλιστα, είχαμε προτρέψει να δημιουργηθούν προγράμματα απορρόφησης των προϊόντων, ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε κρατικές και κοινωνικές δομές. Δυστυχώς, όμως, όπως φαίνεται, το υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί με αυτό το κρίσιμο ζήτημα για τους παραγωγούς μας.

Τώρα οι εσπεριδοπαραγωγοί ήλθαν αντιμέτωποι με τον παγετό και το προϊόν, που τόσο μόχθησαν να παράξουν, καταστρέφεται και πέφτει στο έδαφος. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το εισόδημα τους, το οποίο έχει, σχεδόν, μηδενιστεί. Οι καλλιεργητές και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ τα χρέη και οι υποχρεώσεις τρέχουν.

Είναι άμεση ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να διαπιστωθεί η ζημιά, να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία μέτρα στήριξης και ενίσχυσης. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι υπερβολικό να ειπωθεί ότι οι παραγωγοί δε θα μπορέσουν υπό αυτές τις συνθήκες να καλλιεργήσουν και να παράξουν για τη νέα χρονιά, καθώς δε θα έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το ενδεχόμενο μιας επισιτιστικής κρίσης οφείλει η κυβέρνηση να το αποτρέψει με άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες.

Στηρίζουμε τους παραγωγούς μας, οι οποίοι έχουν πληγεί σε τεράστιο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα».

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα