29/12/202019:10

Διονύσης Καλαματιανός: Το 2021, η κοινωνία να τεθεί σε προτεραιότητα

Το 2020, μια εξαιρετικά επίπονη χρονιά, φεύγει. Το 2021 ευχόμαστε όλοι να μπορέσουμε να ξανακατακτήσουμε σύντομα τις συνθήκες της πρo-κορονοϊού καθημερινότητάς μας και να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής.

Στη δύση του χρόνου που «σβήνει» αναλογίζομαι εάν οι επιλογές που έγιναν και τα μέτρα που πάρθηκαν για τις οριακές αυτές καταστάσεις  που ζήσαμε ήταν αντάξια των απαιτήσεων των καιρών, ώστε ν΄ ανασχεθεί η πολυδιάστατη κρίση. Με λύπη διαπιστώνω, πως, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δε στήριξε αποτελεσματικά την κοινωνία, αλλά με την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της επιδείνωσε την κατάσταση ακόμα περισσότερο σε βάρος των πολιτών.

Το Ε.Σ.Υ. δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά, με τους υγειονομικούς μας να παλεύουν μόνοι τους, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κρατήσουν όρθια τη δημόσια υγεία. Άστοχοι χειρισμοί, όπως η άτακτη επανεκκίνηση του τουρισμού, η έλλειψη διαγνωστικών τεστ, η «υγειονομική βόμβα» των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελούν μέρος των λανθασμένων κυβερνητικών επιλογών. Οι παλινωδίες δεν έλειψαν και στη δημόσια παιδεία. Το συμβάν στην Πεύκη, με τους μικρούς μαθητές να προσπαθούν να συνδεθούν στη ψηφιακή πλατφόρμα για να κάνουν το μάθημά τους, αποκαλύπτει έναν θλιβερό κυβερνητικό σχεδιασμό, που αφήνει πολλά παιδιά χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση. Βεβαίως, είχε προηγηθεί το «φιάσκο» με το ακατάλληλο προστατευτικό υλικό στα σχολεία, ο συνωστισμός των μαθητών στις υπεράριθμες αίθουσες, το μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό κ.α.

Σε ότι αφορά την οικονομία η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, έμειναν μόνοι και απροστάτευτοι, βιώνοντας τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Το μόνο που έκανε γι’ αυτούς η κυβέρνηση, ήταν να τους δανειοδοτήσει -και όχι όλους-, αναστέλλοντας την πληρωμή ορισμένων οικονομικών υποχρεώσεων. Αναρωτήθηκαν, όμως, τα κυβερνητικά στελέχη, πώς θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να επιστρέψουν το δάνειο και να κάνουν τις αποπληρωμές τους; Κατανοούν ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να επαναλειτουργήσουν, ενώ πολλές από αυτές δε θα μπορέσουν να ανοίξουν καν, εκτοξεύοντας την ανεργία;

Οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας φέρνουν φτώχεια, ύφεση, απόγνωση, λουκέτα. Μέσα στην πανδημία, η κυβέρνηση δε δίστασε να νομοθετήσει το νέο πτωχευτικό κώδικα, που αφήνει τους πολίτες χωρίς στέγη, να άρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, να απαξιώσει τη δημόσια υγεία και παιδεία, να εφαρμόσει και να επιβάλλει υπέρμετρες απαγορεύσεις με βία και καταστολή, να επιχειρήσει να παρέμβει επανειλημμένως και απροκάλυπτα στα Μ.Μ.Ε., να χρηματοδοτήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αστήρικτη.

Την απαξίωση και τον κυβερνητικό εμπαιγμό βιώνει συνεχώς και ο νομός μας, η Ηλεία. Ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρας-Πύργου» έχει τελματώσει, καθώς εδώ και 1,5 χρόνο, οι συνεχόμενες καταστροφικές κυβερνητικές επιλογές, με αποκορύφωμα τη διάλυση των εκτελούμενων εργολαβιών, έχουν υποθηκεύσει την τύχη του σπουδαίου αυτού έργου, ενώ και η επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου έχει παγώσει. Το ΤΕΦΑΑ, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, δε λειτούργησε, όπως προβλεπόταν, από το φετινό ακαδημαϊκό έτος και ανεστάλη η λειτουργία του.  Το τμήμα Μουσειολογίας «βρίσκεται στον αέρα», ενώ και το τμήμα Γεωπονίας αντιμετωπίζει προβλήματα. Εξάλλου, οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, εξαιτίας των συνθηκών, η διάθεση των προϊόντων είναι σχεδόν μηδενική. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής έχει ανέβει, κάτι για το οποίο δυστυχώς «φρόντισε» η κυβέρνηση.

Με την κοινωνία να μετράει διαρκώς τις πληγές της και την κυβέρνηση να αδυνατεί να δώσει λύσεις, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να υιοθετηθούν πολιτικές και πρακτικές που θα έχουν στον πυρήνα τους τον άνθρωπο. Χρειάζεται:

  • Ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα ενσωματώνει τις ανάγκες των πολιτών, με όρους κοινωνίας, και όχι ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, όπως αυτό της έκθεσης Πισσαρίδη που συνθλίβει το κοινωνικό σύνολο.
  • Η παραγωγική διαδικασία να αναλάβει αποφασιστικό και σημαίνοντα ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
  • Τα εργασιακά δικαιώματα να διασφαλιστούν με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.
  • Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να σταθεί στα πόδια της, ώστε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της αγοράς.
  • Η ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους να εγγυάται την ισότητα και την αλληλεγγύη.
  • Η στήριξη και η ενίσχυση ακόμα περισσότερο των δημόσιων αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία.

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν μόνο από μια κυβέρνηση με πρόσημο προοδευτικό και δημοκρατικό. Μια κυβέρνηση που θα πολεμήσει τον αυταρχισμό και τη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή  ιδεοληψία του συντηρητικού χώρου. Μια κυβέρνηση που θα προτάξει το συμφέρον του συνόλου των πολιτών, των ευάλωτων και αδυνάμων ομάδων, και όχι τη μειοψηφία των λίγων και ισχυρών. Ευχόμαστε και ελπίζουμε το 2021 να είναι μια χρονιά λύτρωσης και ελευθερίας, με την ίδια την κοινωνία σε προτεραιότητα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα