22/04/202417:52

Διονύσης Μπέλτσος: Επιτακτική η ανάγκη να υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή Πύργου το “Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών” (ΔΗΣΜΕ)

Η Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να είναι έτοιμη για την αξιοποίηση των προγραμμάτων και να καταστήσει τον Δήμο μας σύγχρονο,φιλικό πρός τους δημότες και πρότυπο για άλλους.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τους αρμοδίους, οι οποίοι έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά και ιδιαίτερο ζήλο και θέληση ώστε το πρώτο τρίμηνο της θητείας τους να αλλάξουν τελευταία στιγμή δικηγόρο για τις υποθέσεις των αντιπλυμμηρικών και για το ‘Ποτόκι’ , να προβούν ΑΜΕΣΑ στην κατάρτιση του Δημοτικού Σχεδίου Μείωσης Εκπομπών, σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Εθνικού Κλιματικού Νόμου.

Το εν λόγω σχέδιο είναι απαραίτητο προκειμένου να είναι έτοιμος ο Δήμος μας να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κράτους που αφορούν στην πράσινη μετάβαση, αλλά και επίσης να γλυτώσει τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε όσους Δήμους δεν έχουν υλοποιήσει το σχέδιο ΔΗΣΜΕ καθώς επίσης και την περικοπή χρηματοδοτήσεων που θα προέλθουν από την μη υλοποίηση του.

Ήταν και παραμένει υποχρέωση του Δήμου Πύργου, η συλλογή στοιχείων για τον υπολογισμό των εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν απο τα Δημοτικά κτίρια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εκπόνηση του ΔΗΣΜΕ, αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την οποιαδήποτε αξιολόγηση των προτάσεων των Δήμων για την υλοποίηση των προγραμμάτων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Επίσης το Πράσινο Ταμείο θα αναλάβει την χρηματοδότηση των μελετών που αφορούν την κατάρτιση των Σχεδίων.

Η εν λόγω υποχρέωση, έπρεπε να υλοποιηθεί απο την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ( είχε καταλυκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2023), αλλά αυτό δεν υλοποίηθηκε ποτέ, όπως και τόσες άλλες υποχρεώσεις του Δήμου μας. Επειδή λοιπόν δόθηκε παράταση , για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες για τις οποίες οι δημότες δεν φέρουν καμία ευθύνη, καλούμε άμεσα την Δημοτική Αρχή να πράξει τα δέοντα, ώστε να μην βρεθούμε για ακόμα μια φορά προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Τονίζουμε για τελευταία φορά, ότι αν δεν εκπονηθεί Δημοτικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών , δεν μπορεί ο Δήμος Πύεφου να προβεί σε έργα που ήδη προχωρούν όλοι οι άλλοι Δήμοι, όπως: στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, την αντικατάσταση οδοφωτισμού με χαμηλής κατανάλωσης τύπου LED, την εγκατάσταση φωτοβολταικών , την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ανάπτυξη ενός τόπου, έρχεται παρακολουθώντας τις εξελίξεις, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις, επενδύοντας σε υποδομές και σίγουρα δεν έρχεται με αλλαγές δικηγόρων που δεν αποσκοπούν σίγουρα στην ανάπτυξη του Δήμου.

Για τελευταία φορά σας καλούμε να μην γυρίζετε τον Δήμο Πύργου πίσω στο έτος 2006, αλλά να διαμορφώσετε τις προποθέσεις για τον Δήμο του 2030. Να προβείτε στα απαιτούμενα έργα πνοής που θα φέρουν θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας!

Μην κατεβάζετε τον πήχη των απαιτήσεων των δημοτών μας, γιατι το ίδιο ακριβώς έκανε και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η μέχρι σήμερα στάση σας, δείχνει ότι πάτε συντονισμένα.

Ως Δήμος έχουμε όλες τις δυνατότητες και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε ως Παράταξη, με όποιο μέσο μπορούμε.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης Δ.Ε.ΚΑ

Μπέλτσος Διονύσιος του Ιωάννη

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα