30/04/202312:17

Δολοφονία Καραϊβάζ: Αυτά είναι τα τρία πρόσωπα ακόμη που έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών – Το παρελθόν τους και ο ρόλος τους

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, πριν από δύο χρόνια. Την ώρα που οι δυο δράστες, 40 και 48 ετών, βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ, άλλα τρία πρόσωπα περιγράφονται μέσα στη δικογραφία και εμπλέκονται στη δολοφονία .

Μέχρι στιγμή οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να βρουν αρκετά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν στην έκδοση των ενταλμάτων εις βάρος τους, ωστόσο η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως και αυτοί εμπλέκονται στη δολοφονία.

Ποιοι είναι: Το παρελθόν τους και ο ρόλος τους

 

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, σε ό,τι αφορά τα άλλα τρία ονόματα, πρόκειται για:

Έναν 53χρονο, ο οποίος επονομάζεται «θαμνάκιας», «μεγάλος» ή «τρελός» εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης για εγκληματική οργάνωση, και μάλιστα ήταν συγκατηγορούμενος με κάποιους από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ μάλιστα τον Ιούλιο του 2020 είχε γίνει και ο ίδιος στόχος απόπειρας ανθρωποκτονίας έξω από ένα πάρκινγκ ενός ζαχαροπλαστείου στη Βούλα και είχε γλιτώσει γιατί κατέφυγε στο θωρακισμένο του όχημα. Η εμπλοκή του στην υπόθεση, τουλάχιστον έως στιγμής, έχει να κάνει σε μια «καραμπόλα ενδιάμεσων» για την προμήθεια των καρτών SIM των «επιχειρησιακών» κινητών τηλεφώνων από το Μπαγκλαντές που αγοράστηκαν από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πανόρμου και χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι.

Έναν 54χρονο, φερόμενο ως οδηγό του βαν που φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε την παραμονή, αλλά και την ημέρα της ανθρωποκτονίας. Κι αυτός έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, και εκβίαση, και ήταν συγκατηγορούμενος με τον «θαμνάκια». Εξετάζεται η σύνδεση του υπευθύνου του καταστήματος με τον 54χρονο και τον «θαμνάκια». Τα κινητά των συλληφθέντων ήταν σε αδρανοποίηση την προηγουμένη και την ημέρα της δολοφονίας.

Έναν 50χρονο «βοηθό», ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε αιτία, και κατέχει νόμιμη άδεια κυκλοφορίας.

Αίτημα στην Εuropol

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN όπλο σε αυτή την έρευνα για τα τρία πρόσωπα είναι η ενεργοποίηση της Europol που έχει καταφέρει να βρει ένα τρόπο να σπάσει τις διαδικτυακές συνομιλίες.

Έτσι οι Αρχές ζητούν να σπάσουν οι διαδικτυακές συνομιλίες και να αναλυθούν όλα τα sms και οι συνομιλίες των τριών προσώπων.

Από την παρακολούθηση των τηλεφώνων των τριών προσώπων  προέκυψε ότι δεν είχαν κάνει καμία μεταξύ τους επικοινωνία και αυτό γιατί όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί χρησιμοποιούσαν αυτό που ονομάζεται «ασφαλείς συνομιλίες» στο Διαδίκτυο.

Προσπαθούσαν να χτίσουν άλλοθι

 

Ο ένας από τους συλληφθέντες, ο 48χρονος που οδηγούσε το βαν την ημέρα της δολοφονία τους δημοσιογράφου και κινούνταν στην περιοχή, είχε προσαχθεί πριν από 15 μέρες στη ΓΑΔΑ, όπου του ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί βρισκόταν στο τόπο της δολοφονίας του Καραϊβάζ το όχημά  του.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο 48χρονος ρωτήθηκε δυο πράγματα, πρώτον εάν χρησιμοποιούσε μόνο αυτός το βαν – κάτι που επιβεβαιώθηκε και δεύτερον γιατί κινούνταν στην περιοχή του Αλίμου. Το στοιχείο που βρέθηκε ήταν ότι δεν είχαν κάποια δουλειά στον Άλιμο, μάλιστα προσπάθησαν να χτίσουν άλλοθι μέσω κάποιας συνομιλίας.

 

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Την ημέρα που οι δράστες συνελήφθησαν, προσπαθούσαν να χτίσουν άλλοθι με κάθε τρόπο, όπως αποδεικνύει συνομιλία τους από τις 26 Απριλίου που έφερε στο φως το ρεπορτάζ του OPEN. Ο ένα εκ των δύο συλληφθέντων μιλά με συγγενικό του πρόσωπο, έχοντας στο νου του ότι είναι υπό παρακολούθηση, προσπαθώντας να το πείσει ότι είχε δουλειές στον Άλιμο. Οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί:

 

Κατηγορούμενος: Μα ο Σ… (έτερος κατηγορούμενος) είχε δουλειές εκεί και κάποτε μοιράζαμε φυλλάδια.
Συγγενής: Στον Άλιμο; Όχι καλέ, ποιος τα λέει αυτά;
Κατηγορούμενος: Εγώ… ποιος τα λέει… Έχει πάρει δουλειά από εκεί
Συγγενής: Εγώ δε νομίζω ότι υπάρχουν δουλειές εκεί, στο λέω εγώ, είναι σίγουρο

Τι πρόδωσε τους δράστες

Πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο ethnos.gr και την Ευλαμπία Ρέβη ότι από τα δύο αδέλφια -που είναι και οι δύο Έλληνες με παρελθόν και φάκελο στις Αρχές- «ο ένας είναι ο φυσικός αυτουργός και ο άλλος άμεσος αυτουργός στην δολοφονία».

Οι συλλήψεις τους πραγματοποιήθηκαν κατόπιν σχετικών ενταλμάτων που εκδόθηκαν τρεις ημέρες νωρίτερα από την Εισαγγελία, όπου το Τμήμα Ανθρωποκτονιών υπέβαλε τη σχετική δικογραφία. Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλύονται όλα τα στοιχεία που οδήγησαν στην ταυτότητά τους.

Και συγκεκριμένα, εκτός από το υλικό με τους επιβαίνοντες του μαύρου σκούτερ, οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει υλικό στο οποίο απεικονίζεται ένα λευκό βαν που μάλιστα βρέθηκε να κινείται στην περιοχή της εκτέλεσης τόσο την ημέρα της δολοφονίας όσο και την προηγούμενη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ευλαμπίας Ρέβη για το ethnos.gr, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 8 Απριλίου, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, αλλά το γεγονός ότι μέσα στο αυτοκίνητό του εκείνη την ημέρα ήταν και η σύζυγός του, ανέτρεψε τα σχέδιά τους.

Με το βαν στο κάδρο τους οι αστυνομικοί μπόρεσαν να συλλέξουν μέσα από επίπονη διαδικασία υλικό από κάμερες ασφαλείας και της Τροχαίας σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων από το σπίτι του άτυχου δημοσιογράφου όπου είχαν στήσει την δολοφονική τους ενέδρα.

Σε αυτή την μεγάλη διαδρομή που χαρτογράφησαν κομβικό σημείο αποτέλεσε ότι τόσο το λευκό βαν όσο και η μαύρη μοτοσικλέτα βρέθηκαν να κινούνται παράλληλα από την λεωφόρο Ποσειδώνος έως και την λεωφόρο Κηφισού.

Μάλιστα, σε μικρή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας οι αστυνομικοί είδαν ότι ο οδηγός της μοτοσικλέτας κινείτο πια μόνος με τον εκτελεστή να θεωρούν ότι είχε επιβιβαστεί στο λευκό βαν μέχρι να καταφέρουν να χαθούν τα ίχνη τους.

Και τα ίχνη αυτά και για τα δύο οχήματα -που για το Ανθρωποκτονιών είναι δεδομένο ότι αρχικά στη μοτοσικλέτα επέβαιναν οι φυσικοί αυτουργοί και στο βαν η υποστηρικτική τους ομάδα- διαπιστώθηκε ότι χάθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ύψος της Νίκαιας.

«Από εκεί και πέρα ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου για να φτάσουμε στον ιδιοκτήτη του λευκού βαν», σχολιάζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως πολλές φορές επισημαίνουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών «δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα». Και σε αυτήν την περίπτωση για ακόμη μία φορά επαληθεύτηκαν.

Διότι οι δράστες μπορεί να φρόντισαν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, αλλά δεν άλλαξαν τις πινακίδες του βαν με πλαστές ή κλεμμένες, όπως συνηθίζεται σε υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Από αυτές ις πινακίδες οι αστυνομικοί κατάφεραν μέσα από το σύστημα ειδικής ανάλυσης που διαθέτουν τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για την επεξεργασία υλικού από κάμερες ασφαλείας να φτάσουν στον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Και έπειτα οδηγήθηκαν και στον ιδιοκτήτη του ή για την ακρίβεια στην ιδιοκτήτρια, η οποία είναι σύντροφος ενός εκ των δύο συλληφθέντων που δραστηριοποιείται σε εργασίες καθαρισμού.

Τότε, σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, κάτω από άκρα μυστικότητα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε δήθεν έλεγχος στην συγκεκριμένη εταιρεία αναφορικά με τις φορολογικές υποχρεώσεις και την διατήρηση βιβλίων.

Σε αυτόν τον χρόνο οι αστυνομικοί κατάφεραν να δουν αναλυτικά πού βρίσκονταν όλα τα οχήματα της εταιρείας με εστίαση προφανώς στο λευκό βαν, το οποίο τόσο για τις 8 όσο και για τις 9 Απριλίου 2021 δεν ήταν πουθενά δηλωμένο ως στόλος της εταιρείας που αξιοποιήθηκε σε οποιαδήποτε εργασία στην Αττική.

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα