12/11/202017:02

Δώρο Χριστουγέννων: Τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης εργασίας- Δείτε αναλυτικά (Πίνακας)

Τι δώρο θα πάρουν όσοι βρίσκονται ή θα μπούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Τι ισχύει για τις ”κόκκινες περιοχές”, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ανοιχτό είναι πλέον οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα οι οποίοι βρίσκονται ή θα ενταχθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας να πάρουν ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων.

Χθες τόσο ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, όσο και γενική γραμματέας του υπουργείου εργασίας κ. Άννα Στασινάκη είπαν ότι «καταβάλλονται προσπάθειες η συμμετοχή του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων να γίνει με βάση το ονομαστικό μισθό και όχι με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ».

Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο όσοι βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας κάποιες περιόδους από τον Μάϊο μέχρι και τον Νοέμβριο και ίσως και ένα μέρος του Δεκεμβρίου αν «τελεσφορήσει» έχουν ελπίδες να πάρουν δώρο Χριστουγέννων ίσο με αυτό που πήραν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η διαφορά σε σχέση με το 2019 είναι ότι θα το πάρουν από δύο πλευρές. Ο πραγματικός εργοδότης που τους απασχολεί θα καταβάλει το μερίδιο από το δώρο των Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στα χρονικά διαστήματα από 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου (περίοδος στην οποία υπολογίζεται το δώρο) οι εργαζόμενοί απασχολούνταν κανονικά με βάση το ονομαστικό μισθό του κάθε υπαλλήλου.

Ο «περιστασιακός» εργοδότης, το ελληνικό δημόσιο που συμμετέχει καταβάλλοντας την αποζημίωση των 534 ευρώ και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα συμμετέχει στο δώρο των Χριστουγέννων αναλογικά για τις περιόδους της αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων

Αν το μερίδιο του δημοσίου καταβάλλονταν με βάση τα 534 ευρώ τότε το δώρο των Χριστουγέννων για τους απασχολούμενους σε πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις θα ήταν μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

Η αλλαγή του σχεδιασμού στέλνει το οικονομικό επιτελείο να κάνει νέους υπολογισμούς καθώς ήδη το επίδομα ειδικού σκοπού έχει ανακοινωθεί ότι θα αυξηθεί στα 800 ευρώ για τον Νοέμβριο και κανείς δεν ξέρει αν το lockdown της οικονομίας επεκταθεί και για κάποιο διάστημα. Άλλωστε ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός προσπαθούσε να αποφύγει με κάθε τρόπο ένα νέο γενικό lockdown για την οικονομία κάτι που τελικά δεν πέτυχε.

Με εξαίρεση κάποιες ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων (πχ ο τουρισμός τους καλοκαιρινούς μήνες, οι εμπορικές εταιρίες ο πολιτισμός και ο αθλητισμός) ο αριθμός των αναστολών συμβάσεων εργασίας από τον Μάιο που άνοιξε η οικονομία μετά το πρώτο lockdown μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου ήταν σχετικά λίγες. Τον Νοέμβριο όμως οι αναστολές θα πολλαπλασιαστούν καθώς δικαίωμα αναστολής εργασίας εκτός από τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή από τις 7 του μήνα δικαίωμα να θέσουν του εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας έχουν και οι επιχειρήσεις που κλείνουν αλλά βρίσκονται σε πληττόμενους ΚΑΔ και έχουν την έδρα του σε «κόκκινες» περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Συνεπώς τα χρήματα που θα πρέπει να διατεθούν από το δημόσιο για το δώρο των Χριστουγέννων θα είναι πολύ περισσότερα από όσα υπολογίζονταν αρχικά.

Τέλος μεγάλο ερωτηματικό παραμένει και το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο. Με βάση τις δηλώσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και πολλών Κυβερνητικών στελεχών στόχος είναι η οικονομία να ανοίξει πριν τα Χριστούγεννα ώστε όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις και η εστίαση να μπορέσουν να ανακτήσουν ένα μέρος από τις απώλειες των μηνών που προηγήθηκαν.

Ωστόσο έχουν διαρρεύσει ήδη σενάρια για άνοιγμα και στην συνέχεια κλείσιμο της οικονομίας εντείνοντας το αίσθημα της αβεβαιότητας και για τον τελευταίο μήνα του 2020 όταν ήδη από τους προηγούμενους μήνες το αίσθημα αυτό έχει οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά στην αποταμίευση απομακρύνοντάς τα από την κατανάλωση.

 

Προσοχή: Το τελικό ποσό του Δώρου μπορεί να διαφοροποιηθεί αν τελικώς η καραντίνα παραταθεί και πέραν της 30ής Νοεμβρίου, γιατί θα παραταθούν και οι αναστολές συμβάσεων.

Υπολογισμός

Για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος που υπάρχει ενεργή σύμβαση εργασίας από την 1η Μαΐου ως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και οι αντίστοιχες αμοιβές της σύμβασης. Η φετινή ιδιαιτερότητα με την πανδημία όμως έχει ανατρέψει τη βάση υπολογισμού του Δώρου, καθώς για ένα μεγάλο διάστημα από τον Μάιο και μετά μεσολάβησε η αναστολή συμβάσεων που είχαν κατά κύματα οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους της οικονομίας (π.χ. εστίαση, ξενοδοχεία, εμπόριο κ.λπ.), ενώ για τον Νοέμβριο σε αναστολή θα μπουν πολλοί περισσότεροι λόγω της καραντίνας και του υποχρεωτικού «λουκέτου» επιχειρήσεων και καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση και για όσο διάστημα διήρκεσε η αναστολή συμβάσεων, οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν το ανάλογο ποσό από το Δώρο Χριστουγέννων είτε με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ για τις αναστολές των προηγούμενων μηνών είτε με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου. Το ποσό Δώρου που αναλογεί στο διάστημα της αναστολής συμβάσεων θα πληρωθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα αποδοθεί στους εργαζομένους μέσω των εργοδοτών τους.

Ο μηχανισμός

Το μηχανισμό αναπλήρωσης του Δώρου για το διάστημα της αναστολής συμβάσεων περιέγραψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, λέγοντας ότι οι εργοδότες θα επιδοτηθούν από το κράτος με το ποσό που αναλογεί στο Δώρο για το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων αφού πρώτα το καταβάλουν στους εργαζομένους.

Για παράδειγμα και σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.»:

  • Εργαζόμενος με μισθό 1.110 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ένα μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.086 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 1.026 ευρώ είναι το Δώρο που αντιστοιχεί σε σύμβαση 7 μηνών από Μάιο μέχρι και Δεκέμβριο (σ.σ.: με την προσαύξηση επιδόματος αδείας 4,16%) και τα 60 ευρώ είναι η αναλογία Δώρου από τα 534 ευρώ για τον 1 μήνα αναστολής σύμβασης.
  • Εργαζόμενος με μισθό 750 ευρώ που μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ένα μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 753 ευρώ. Αν δεν έμπαινε σε αναστολή και είχε ενεργή σύμβαση για όλο το 8μηνο Μαΐου – Δεκεμβρίου, το Δώρο του (με την προσαύξηση αδείας) θα ήταν 780 ευρώ. Αν όμως το διάστημα αναστολής είναι 2,5 μήνες, τότε το Δώρο θα είναι 706 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.320 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για ενάμιση μήνα με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.220 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.800 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για δυόμισι μήνες με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.468 ευρώ. Αν όμως μπει σε αναστολή μόνον για τον Νοέμβριο (από 7/11/και μετά), τότε το Δώρο θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση των 800 ευρώ αναλογικά για τις 24 μέρες της αναστολής σύμβασης (από 7 ως 30 Νοεμβρίου). Στην περίπτωση αυτή για τις 24 μέρες αναστολής η αποζημίωση είναι 640 ευρώ (26,6 ευρώ τη μέρα) και το Δώρο Χριστουγέννων για τον μισθωτό των 1.800 ευρώ θα είναι 1.751 ευρώ. Αν δεν έβγαινε καθόλου σε αναστολή, θα έπαιρνε Δώρο 1.875 ευρώ.
  • Εργαζόμενος με μισθό 1.560 ευρώ που στο 8μηνο Μαΐου-Δεκεμβρίου μπήκε σε αναστολή σύμβασης για δυόμισι μήνες με την αποζημίωση των 534 ευρώ θα πάρει Δώρο Χριστουγέννων 1.294 ευρώ. Αν μπει σε αναστολή μόνον για τον Νοέμβριο (από 7/11/και μετά), τότε το Δώρο θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση των 800 ευρώ αναλογικά για τις 24 μέρες της αναστολής σύμβασης (από 7 ως 30 Νοεμβρίου). Στην περίπτωση αυτή, για τις 24 μέρες αναστολής η αποζημίωση είναι 640 ευρώ (26,6 ευρώ τη μέρα) και το Δώρο Χριστουγέννων θα είναι 1.526 ευρώ. Χωρίς αναστολή, θα πάρει κανονικό Δώρο 1.625 ευρώ.

Απώλειες

Από τα συγκριτικά παραδείγματα φαίνεται ότι προκαλούνται μειώσεις στα Δώρα που θα πάρουν οι εργαζόμενοι λόγω των μικρότερων αποδοχών που πήραν με αναστολή σύμβασης. Οι μειώσεις δεν οφείλονται δηλαδή σε μείωση του ονομαστικού τους μισθού, αλλά σε αντικατάσταση του μισθού με την κρατική αποζημίωση που δόθηκε ως αντιστάθμιση για την επιδότηση της θέσης εργασίας κατά το διάστημα που δεν απασχολήθηκαν.

Οι μειώσεις που θα έχουν οι εργαζόμενοι στο Δώρο Χριστουγέννων που θα έπαιρναν αν δεν έμπαιναν σε αναστολή και στο Δώρο που θα πάρουν με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Για όσους μπουν σε αναστολή τον Νοέμβριο, η μείωση στο Δώρο θα είναι μικρή της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους, ως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Το δώρο Χριστουγέννων εν μέσω πανδημίας

Δώρο Χριστουγέννων - πανδημία - αναστολή σύμβασης - πίνακας

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

news247.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα