ΠΟΥ για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό στην Ευρώπη: Ενίσχυση μέτρων για να σωθούν ζωές
Κάτι περισσότερο από δραματικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, για να περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση που προκαλεί στην Ευρώπη η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και κάνει τον ιό πιο μεταδοτικό.
Ο Χανς Κλούγκε μίλησε για ανησυχητική κατάσταση που προκαλεί στην Ευρώπη η νέα, πιο μεταδοτική, μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία, μετά στη Δανία αλλά και σε άλλες χώρες. Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να ενισχύσουν τα μέτρα που ήδη ξέρουμε για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία κι έτσι να σωθούν ζωές που κινδυνεύουν!
«Τα βασικά μέτρα, αυτά που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ενισχυθούν για την μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές», τόνισε ο Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Είπε πως είναι σημαντικό να γενικευθεί η χρήση μάσκας, να περιορισθούν οι κοινωνικές συναθροίσεις, να τηρηθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση και το πλύσιμο των χεριών και όλα αυτά τα μέτρα να συνδυασθούν με αποτελεσματικά συστήματα διάγνωσης και ιχνηλάτησης και την απομόνωση των ασθενών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, το νέο στέλεχος «θα μπορούσε προοδευτικά να αντικαταστήσει τα άλλα που βρίσκονται σε κυκλοφορία στην Ευρώπη, όπως έχει παρατηρηθεί ότι έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και όλο και περισσότερο στην Δανία».
Είκοσι δύο χώρες της ευρωπαϊκής ζώνης, στην οποία περιλαμβάνονται 53 χώρες ανάμεσά τους και η Ρωσία, έχουν πλέον καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.
Η βρετανική μετάλλαξη (“VOC 202012/01”) δεν αλλάζει την φύση της ασθένειας: «η Covid-19 δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο σοβαρή» και «τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι περισσότερο εκτεθειμένα», υπενθύμισε ο Χανς Κλούγκε, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και κατά της μετάλλαξης.
Όμως, το γεγονός της αυξημένης μεταδοτικότητας, η μετάλλαξη απειλεί να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.
«Είναι μία κατάσταση ανησυχητική, που σημαίνει ότι κατά την διάρκεια μίας βραχείας περιόδου θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα από αυτά που έχουμε κάνει και να ενισχύσουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την επιπέδωση των καμπυλών που έχουν εκτοξευθεί σε πολλές χώρες», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.
Η Ευρώπη έχει καταγράψει περισσότερα των 27,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων και 603.000 θανάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.
ΑΠΕ – ΜΠΕ