"Δραπετεύει" από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Α. Τσίπρας
18/06/201908:10

“Δραπετεύει” από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ο Α. Τσίπρας

[ad_1]

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την τελευταία στιγμή ενημερώθηκε ο ΣΕΒ ότι στη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί όχι από τον πρωθυπουργό αλλά από τον αντιπρόεδρο της Γ. Δραγασάκη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχε αρχικά συμφωνία ότι ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει κανονικά στην απογευματινή εκδήλωση της ετήσιας ΓΣ, όπως άλλωστε είθισται να συμβαίνει με τους εκάστοτε πρωθυπουργούς, οι οποίοι παρουσιάζουν τις οικονομικές προτεραιότητες αλλά και τον προγραμματισμό και τα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα, με ακροατήριο τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την ανεπίσημη εκδοχή από κυβερνητικές πηγές, η παρουσία του κ. Τσίπρα είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί αρχικά πριν τις ευρωεκλογές, ωστόσο οι εξελίξεις με τις εθνικές εκλογές έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πλέον δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό η παρουσία του στη ΓΣ του ΣΕΒ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Θησείο.

Η άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί στη ΓΣ του ΣΕΒ και η επιστροφή στη ρητορική της εποχής του 4% για το ΣΥΡΙΖΑ που αυτή σηματοδοτεί, καταδεικνύει την αντίφαση αλλά και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο κ. Τσίπρας: αφενός επιχειρεί να ενισχύσει τη συσπείρωση του κόμματός του και να αποφύγει περαιτέρω διεύρυνση της εκλογικής διαφοράς, αφετέρου προσπαθεί να ανακτήσει έδαφος στο μεσαίο χώρο και τη μεσαία τάξη επαγγελλόμενος μείωση φόρων, φιλοεπενδυτική πολιτική και στροφή στην ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ενεργοί πρωθυπουργοί τα τελευταία χρόνια είχαν παραστεί στις ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και βαρόμετρο για το κλίμα και τις προσδοκίες της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία του Α. Σαμαρά στη ΓΣ του 2014 είχε λιγότερο κόσμο και συγκέντρωσε μικρότερο ενδιαφέρον από την ομιλία του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα που θεωρείτο εν αναμονή πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα τότε να μιλήσει στην πρωινή συνεδρίαση σε ένα κατάμεστο από ανθρώπους των επιχειρήσεων και της αγοράς Μέγαρο Μουσικής.

Σε αντίθεση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό στην πρωινή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης, θα παραστεί κανονικά και θα μιλήσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει το πλάνο του για την οικονομία και τις επιχειρήσεις με τις τρεις τομές που περιλαμβάνει: μείωση φόρων, διευκόλυνση των επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου να επαναλάβει την πρότασή του για μια “συμφωνία αλήθειας” με τον κόσμο του επιχειρείν, στη βάση της οποίας ο ίδιος θα δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός ασφαλούς φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος με μειωμένη φορολογία και κίνητρα για επενδύσεις, ζητώντας από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν την ελληνική οικονομία με επενδύσεις, να δείχνουν σεβασμό στους εργαζόμενους και να τους καταστήσουν κοινωνούς της επιχειρηματικής τους επιτυχίας αλλά και να επιδεικνύουν περιβαλλοντική υπευθυνότητα.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που δεν παρέστη εν ενέργεια πρωθυπουργός στη ΓΣ του ΣΕΒ ήταν το Μάιο του 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απουσίαζε στη Σουηδία (αναλάμβανε την προεδρία της ΕΕ στο β εξάμηνο) και παρέστη εκ μέρους του μεταφέροντας το μήνυμά του ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.

Η ΓΣ του ΣΕΒ

Σε ό,τι αφορά στη φετινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΒ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της BUSINESSEUROPE κ. Pierre Gattaz. Στην πρωινή κλειστή (πλην της ομιλίας Μητσοτάκη) συνεδρίαση τα μέλη θα κληθούν μεταξύ άλλων να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2018, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2018), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2019.

Στην απογευματινή εκδήλωση που θα παραστεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του κ. Gattaz αλλά και ο χαιρετισμός του κ. Δραγασάκη εκ μέρους της κυβέρνησης.

Η εκδήλωση θα συνεχιστεί με την συζήτηση, με θέμα: “Να φέρουμε το αύριο σήμερα. Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών”, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Π. Τάσιος και η τελειόφοιτος λυκείου και υπότροφος του σωματείου επχειρηματικότητας νέων Μαρία Κοκάλα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα