Δυτ. Ελλάδα: Ρομποτικό σύστημα διάγνωσης του κορονοϊού στο ΠΓΝ Πατρών στο Ρίο. Έρχονται και 600 αντιδραστήρια – Με ενέργειες και συνεργασία της ΠΔΕ, της 6ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημίου Πατρών
Μέγιστη η αποτελεσματικοτητα του συστήματος όταν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των φορέων. Μετά απο παρέμβαση της ΠΔΕ και του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη σε σχετική συνάντηση εξπρές στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη προωθήθηκε η λύση και προχώρησε η διαδικασία σε ήδη υφιστάμενο εξοπλισμό της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Πατρών και σε ανοικτή συννενόηση με την 6η ΥΠΕ και την αρωγή της Πρυτανείας του Παν/μίου Πάτρας, να ενεργοποιηθεί άμεσα για την έγκαιρη και έγκυρη ανταπόκριση διάγνωσης των κρουσμάτων κορονοιού COVID-19 στην Πάτρα και την Δ. Ελλάδα.
Ο εξοπλισμός έχει την δυνατότητα να ανιχνεύσει μοριακά, δειγματα αίματος για το κορονοοιό ταχύτερα και οικονομικότερα χωρίς να στέλνονται τα δείγματα στην Αθήνα με αποτέλεσμα σημαντική καθυστέρηση.
Πρόκειται για εξοπλισμό της Ιατρικής Σχολής του Πανμιου Πατρών που έχει αγορασθεί παλιότερα με ευρωπαϊκά προγράμματα σε σχετικό ερευνητικό έργο και διαθέτει ρομποτικό σύστημα Qia Symphony μοριακής ανίχνευσης κατάλληλα διαπιστευμένο για χρήση από πεπειραμένους μεταδιδακτορικούς βιολόγους της Ιατρικής Σχολής υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Α. Μουζάκη.
Αμεσα με συντονισμό όλων των φορέων δρομολογείται εντός της προσεχούς εβδομάδας ο συπληρωματικός εξοπλισμός απο την αρμόδια εταιρεία, η εκπαίδευση των χρηστών, η παραγγελία 600 αντιδραστηρίων απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθώς και του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC καθως και του αντίστοιχου ευρωπαικού οργανισμού ECDC.
Γρήγορα και αποτελεσματικά τα αντανακλαστικά της ΠΔΕ, της Πρυτανείας και της 6ης ΠΕΣΥ σε ενα πολύ σοβαρό και επείγον ζήτημα για την περιοχή αλλά και την χώρα.
pelop.gr