09/05/202017:43

Δυτική Αχαΐα: Εξελίξεις την προσεχή εβδομάδα σχετικά με την υλοποίηση έργου 10 εκατ. ευρώ για ύδρευση του πρώην Δήμου Λαρισσού με πόσιμο νερό μέσω αγωγού από το Φράγμα Πηνειού στην Ηλεία

Δυτική Αχαΐα: Έργο μαμούθ 10 εκατομμυρίων για το νερό

 

Εξελίξεις αναμένονται, την επόμενη εβδομάδα, στο μείζον θέμα της ύδρευσης του πρώην Δήμου Λαρισσού, με μεταφερόμενο νερό από την Ηλεία, διά μέσω μεγάλου αγωγού ύδρευσης.
Η επικαιροποίηση της μελέτης ολοκληρώθηκε και αφορά στην συνεκμετάλλευση του Πηνειού, αλλά μόνο για πόσιμες ποσότητες. Την Τρίτη πιθανά, η μελέτη θα παραδοθεί από τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για συνεργασία με την Αμαλιάδα κι ενώ έχει ήδη προηγηθεί η συμφωνία των γειτονικών δημάρχων Σπ. Μυλωνά και Γ. Λυμπέρη.
Ο Ν. Φαρμάκης έχει συζητήσει – προς θετική κατεύθυνση – την ένταξη του μεγαλόπνοου έργου σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο φαίνεται να υπάρχει. Το έργο χαρακτηρίζεται ως «μαμούθ», αφού θα φτάσει περίπου τα 10 εκατ. ευρώ, για να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα ύδρευσης της πιο δυτικής πλευράς της Αχαΐας.
Στην προσπάθεια θα κληθούν, από τον δήμαρχο, να συνδράμουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές, ενώ όλο το σχέδιο θα παρουσιαστεί δημόσια σε μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει στο Λάππα, παρόντος του κ. Φαρμάκη.
Το τεχνικό μέρος είναι λυμένο και θεωρείται εύκολο, αλλά το χρηματοδοτικό θέλει κοινή προσπάθεια από όλους για να περπατήσει.
Το νερό θα ξεκινήσει από το Διυλιστήριο της Αμαλιάδας, με σωληνώσεις θα περάσει ορεινά πίσω από τα Σπάτα, στην κορυφή του βουνού στο Μιχόι και από εκεί με φυσική ροή θα διοχετευθεί σε όλο το Λαρισσό, μέχρι την Καλόγρια.
Η περιοχή πάσχει από τα λίγα νερά που έχει βαθιά στο υπέδαφος, αλλά από τα πολλά άλατα, με αποτέλεσμα να φράζουν οι σωλήνες.
Ο δήμος, με την ολοκλήρωση του έργου και τη χρήση του νερού, θα καταβάλει στην Αμαλιάδα κάποιο τέλος, που θα καθοριστεί και θα επομιστούν οι 8.000 περίπου κάτοικοι, αφού άπαντες έχουν καταλήξει πως άλλη λύση δεν υπάρχει.
Θα ακολουθήσει η προσπάθεια του δήμου για το άλλο μεγάλο έργο επέκτασης του Φράγματος Πηνειού στη Δυτική Αχαΐα, αλλά για να ποτιστούν 200.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα γης, που σήμερα παραμένουν «ξερά» και αναξιοποίητα.

pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα