09/05/202018:04

Δυτική Ελλάδα – Φυσικό Αέριο: Προσεχώς, 208 χλμ. δικτύου μέσης πίεσης συνολικά σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο- Εγκρίθηκε από την ΡΑΕ η ένταξη της Δυτ. Ελλάδας στο 5ετές πλάνο της ΔΕΔΑ

Οριστικοποιήθηκε η ένταξη της Δυτικής Ελλάδας, στο νέο 5ετές (2020-2024) πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ, σύμφωνα και με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Για τις τρεις πρωτεύουσες της Δυτικής Ελλάδας, το επόμενο βήμα που αναμένεται, είναι να βγάλει η Περιφέρεια τις σχετικές προσκλήσεις, για να υποβληθούν τα έργα στο ΕΣΠΑ προς συγχρηματοδότηση.
Το μοντέλο χρηματοδότησης είναι με τη συμμετοχή του ΕΣΠΑ, τραπεζών και ιδίων πόρων (ΔΕΔΑ), με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να καλείται να καλύψει τις δανειακές ανάγκες, καθώς η επιδίωξη συμφωνίας με την ΕΤΕπ εκτιμάται ότι θα καθυστερούσε τις εξελίξεις. Πάντως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο πρώτος κύκλος επαφών με τις τράπεζες έχει γίνει και οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές.
Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, περιλαμβάνει:
> Προβλέψεις του Διαχειριστή για την προσφορά και ζήτηση φυσικού αερίου στο Δίκτυο Διανομής της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και τα αντίστοιχα στοιχεία των διασυνδεδεμένων με το Δίκτυο Διανομής Δικτύων
> Τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή σχετικά με τα στοιχεία κόστους των αναγκαίων έργων.
> Τα αιτήματα και τις ανάγκες σύνδεσης νέων Τελικών Πελατών
Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων διανομής στην Πάτρα, στο Αγρίνιο και στον Πύργο.
ΔΙΚΤΥΟ 208 ΧΛΜ
Το μήκος του νέου Δικτύου Διανομής το οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί στις ανωτέρω περιοχές την εν λόγω περίοδο, είναι 208 χλμ. και θα είναι μέσης πίεσης, εκ των οποίων τα 120 χλμ θα κατασκευαστούν στην Πάτρα, τα 72 χλμ στο Αγρίνιο και 16 στον Πύργο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΔΑ, στην Πάτρα η κατασκευή του δικτύου θα ξεκινήσει το 2021 αρχικά με 15 χλμ. και θα επεκταθεί το 2022 με άλλα 53 χλμ και το 2023 με ακόμα 52 χλμ.
Στα δίκτυα της Δ. Ελλάδας, εκτιμάται ότι θα συνδεθούν 9.178 Οικιακοί, 461 Εμπορικοί και 23 Βιομηχανικοί νέοι Τελικοί Πελάτες, για τους οποίους προβλέπεται κατανάλωση που ανέρχεται αντίστοιχα σε 73.940 MWh για τους Οικιακούς, 36.307 MWh για τους Εμπορικούς και 111.757 MWh για τους Βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες.
Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης των αποκεντρωμένων δικτύων Φυσικού Αερίου και στις τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ανέρχεται σε 25.507.876 ευρώ, εκ των οποίων 7.978.117 ευρώ θα διατεθούν για την Πάτρα, όπου προβλέπονται 5747 Οικιακές συνδέσεις, 178 Εμπορικές και 20 Βιομηχανικές.
Στην Πάτρα, το συνολικό κόστος των οικιακών συνδέσεων, ανέρχεται στο ποσό των 6.731.245 ευρώ, δηλαδή κάθε οικιακή σύνδεση θα κοστίζει κατά μέσο όρο 1.171 ευρώ, ενώ κάθε εμπορική σύνδεση θα έχει κόστος 1.278 ευρώ και κάθε βιομηχανική 15.135 ευρώ.
ΕΚΤΟΣ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πάντως, στην Πελοπόννησο ήδη διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες, γιατί από το 5ετες πρόγραμμα της ΔΕΔΑ, εξαιρέθηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις, όπως Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος και Ναύπλιο, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ και Καλαμάτα, Σπάρτη που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετά την αρχική υποβολή του νέου 5ετούς από τη ΔΕΔΑ, ζήτησε από την εταιρεία ακριβές χρονοδιάγραμμα για κάθε πόλη. Για όσες πόλεις το νέο χρονοδιάγραμμα ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα, αποφασίστηκε η απένταξη, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος.

pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα