17/03/202013:13

Δυτική Ελλάδα: Κανένα νέο κρούσμα το τελευταίο 48ωρο- 20 ασθενείς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Πάτρας- Δύο στη ΜΕΘ -Παρακολουθούμε και αναμένουμε δηλώνει ο κ. Χαράλαμπος Γώγος από το ΠΓΝΠ

Δυτική Ελλάδα: Κανένα νέο κρούσμα – Παρακολουθούμε και αναμένουμε

 

Κανένα νέο κρούσμα δεν προστέθηκε στη Δυτική Ελλάδα το τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των ύποπτων δειγμάτων. Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα και για τα δείγματα των παιδιών που νοσηλεύονται στο Καραμανδάνειο και στο ΠΓΝΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε το μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων, καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος στο ΠΓΝΠ νοσηλεύονται συνολικά 20 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης.
«Η κατάσταση και των δύο είναι σοβαρή αλλά σταθερή. Παρακολουθούμε και αναμένουμε» μας είπε ο κ. Γώγος.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ
Αντίθετα με την περιοχή μας στην υπόλοιπη χώρα προστέθηκαν άλλα 21 νέα κρούσματα σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των υγειονομικών συντακτών ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ετσι ο αριθμός των πασχόντων έφτασε τους 352 συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών, ενώ εννέα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 51% των νοσηλευομένων είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4.320 δείγματα.
ΔΥΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ
Η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, έγινε παρουσία και του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ο οποίος είπε ότι δύο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγάσια στην Κοζάνη, μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς υπήρξε πυρήνας της μόλυνσης.
ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας μας ο κ. Γώγος εξήγησε ότι δεν πρέπει να στηρίζουμε τις ελπίδες μας στο συζητούμενο φάρμακο διότι «βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δομικών. Διατίθεται σε πολύ βαριά περιστατικά, όπως εμείς το έχουμε χορηγήσει σ’ ένα και φυσικά δεν έχουμε ακόμα αποτελέσματα. Είναι μεν το μοναδικό αντιϊκό φάρμακο που έχουμε αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μας και εμφανίζει πολύ μεγάλη ζήτηση αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». (Σχετικό άρθρο σελ. 4).
Στο ερώτημά μας εάν υπάρχει κάτι που φοβίζει αυτή τη στιγμή την επιστημονική κοινότητα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, ο κ. Γώγος μας είπε:
«Θα σας αναφέρω το απαισιόδοξο σενάριο κι αυτό που βασικά μας φοβίζει είναι η τυχόν συσσώρευση βαριών περιστατικών που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε υποδομές. Αισιοδοξούμε όμως ότι θα σταθεροποιηθεί η ροή των κρουσμάτων. Επαναλαμβάνω όμως και τονίζω ότι το μόνο ουσιαστικό μέτρο για να πολεμήσουμε αυτή την κατάσταση είναι η πειθαρχία στις απαγορεύσεις. Μένουμε σπίτι μας και τηρούμε όλα τα μέτρα».
ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στην περιοχή μας ο σχεδιασμός της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας είναι ήδη έτοιμος τόσο για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ όσο και για τις κλινικές νοσηλείας των πασχόντων.
Σε επίπεδο ΜΕΘ αναπτύσσονται άλλες 6 στο ΠΓΝΠ επιπλέον των 4 που έχουν αναπτυχθεί στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης. Οι έξι επιπλέον κλίνες θα αναπτυχθούν στον χώρο που ετοιμάστηκε για την Καρδιοθωρακοχειρουργική. Αλλες 4 κλίνες θα λειτουργήσουν στον «Αγιο Ανδρέα» ενώ και το Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» έχει έτοιμες να διαθέσει 4 κλίνες που έχει ήδη έτοιμες και θα ετοιμάσει άλλες 4.
Σε ότι αφορά τις κλινικές απομόνωσης εκτός από το ΠΓΝΠ, είναι έτοιμος ένας όροφος στον «Αγιο Ανδρέα» για τη νοσηλεία ύποπτων κρουσμάτων. Επίσης έτοιμο, για τον ίδιο σκοπό είναι και το Νοσημάτων Θώρακος.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ηδη έχουν προσληφθεί 950 υγειονομικοί.
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα