Δυτική Ελλάδα: Προβλήματα και αιτήματα της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
Το ελληνικό εμπόριο και πιο συγκεκριμένα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης υπό άκρως δυσμενείς συνθήκες. Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) εκθέτει συνεχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως να έχουν δοθεί (οριστικές) λύσεις από την κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και πολιτική βούληση για την προώθηση των κατάλληλων λύσεων.
Την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και σαν Ομοσπονδία έχουμε τονίσει ότι το «νέο ασφαλιστικό» θα πρέπει να προασπίζει και να στηρίζει τον κοινωνικό χαρακτήρα του δημοσίου συστήματος ασφάλισης και να προσφέρει σε όλους παροχές υγείας και πρόνοιας αντίστοιχες με τις σύγχρονες ανάγκες και την πρόοδο της εποχής. Ακόμα έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη διατήρησης της κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας στα 185 € και όχι την αύξησή της στα 220 €, γιατί αυτή την κατηγορία πληρώνει το 85% των συναδέλφων μας.
Οποιαδήποτε αύξηση θα επιφέρει ακόμα λιγότερα έσοδα στο κράτος καθώς οι συνάδελφοί μας δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και θα κινδυνεύσουν να απολέσουν και τη ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Εφορία και τους ΟΤΑ. Επίσης ζητάμε ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών να γίνεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών από την αρχή του εργασιακού βίου και όχι από το 2002. Ακόμα πρέπει να επισημανθεί ότι το σύστημα υπολογισμού των εισφορών βάσει του τζίρου των επιχειρήσεων ήταν χρόνιο συνδικαλιστικό αίτημα και σύμφωνα με το προηγούμενο ασφαλιστικό, με τις όποιες αδυναμίες μπορεί να είχε, αυτό είχε επιτευχθεί.
Επιπλέον η Ομοσπονδία μας ζητά την επαναφορά της μείωσης κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών που δικαιούνταν οι μητέρες ασφαλισμένες για ένα δωδεκάμηνο μετά τον τοκετό ή μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω λοχείας.
Όσον αφορά το φορολογικό, πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας είναι η δημιουργία ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου – τροφοδότη λογαριασμού, με τον οποίο η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της. Επίσης πρέπει να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς ο χαρακτηρισμός τους ως “φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα” και η εξομοίωσή τους ουσιαστικά με επιχειρήσεις συνιστά προφανώς αντισυνταγματική διάκριση από τους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Τα «κόκκινα δάνεια» είναι ακόμα ένα θέμα που χρήζει άμεσης διευθέτησης. Πρέπει η κυβέρνηση να παρέμβει ώστε οι τράπεζες να βρουν αποτελεσματικές ρυθμίσεις και να δώσουν σοβαρές, μακροπρόθεσμες λύσεις στους συναδέλφους μας, με όρους αποπληρωμής που θα τους διευκολύνουν ουσιαστικά. Μην ξεχνάμε επίσης ότι από 1η Μαΐου 2020 απελευθερώνονται πλήρως οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η Ομοσπονδία ζητάει προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, δεν θα πρέπει να προϋποθέτει αναγκαστική ρύθμιση για να προστατεύσει κάποιος την κατοικία του ή την επαγγελματική του στέγη, γιατί η κρίση στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό δεν μπορεί ούτε να επιβιώσει.
Επίσης αίτημα της Ο.Ε.ΕΣ.Π. είναι η κατάργηση του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων καθώς και των Κυριακών που τις συνοδεύουν. Η Ομοσπονδία μας ζητά να παραμείνουν οι δυο βασικές εκπτωτικές περίοδοι, μετά το τέλος της καλοκαιρινής και χειμερινής περιόδου, με μικρή χρονική περίοδο. Αποδεικνύεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν αποφέρουν κάτι θετικό στην αγορά και δεν ελκύουν τους καταναλωτές.
Επίσης ζητά την λειτουργία των καταστημάτων μόνο τις τρείς Κυριακές των εορταστικών περιόδων (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων), πλην των τουριστικών περιοχών, όπου ο ίδιος ο νόμος και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας το επιτρέπουν. Με αγανάκτηση είδαν όλοι οι μικρομεσαίοι έμποροι την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ανοίγουν 32 Κυριακές τον χρόνο.
Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές το μόνο που θα επιφέρει είναι περισσότερα λουκέτα, ανεργία, ύφεση, οξύτερη κρίση και αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ξένες πολυεθνικές και τα πολυκαταστήματα.
Οι παραπάνω προτάσεις αναλύθηκαν διεξοδικά από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας Γεώργιο Βαγενά καθώς και από το υπόλοιπο Δ.Σ. κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση καθώς και να λάβει υπόψη της τις προτάσεις μας ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή πτωτική πορεία.
pelop.gr