29/01/202018:38

Δυτική Ελλάδα: Στα 35-40 εκατ. ευρώ οι απώλειες για τους παραγωγούς ελαιολάδου – Το μεγαλύτερο πλήγμα στην Ηλεία -Το κόστος δεν καλύπτεται

Στα 35-40 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τους παραγωγούς ελαιολάδου στη Δυτική Ελλάδα και προκύπτουν μέσα από τους αριθμούς. Οι εισαγωγές λαδιού στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική και η συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων (που παραμένουν αδιάθετες) σε Ισπανία και Πορτογαλία έχουν σαν αποτέλεσμα να έχει κατρακυλήσει η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου.

Η φετινή χρονιά κρίνεται πολύ καλή σε σχέση με την παραγόμενη ποσότητα και την ποιότητα του λαδιού. Γεγονός που αποδίδεται στην προσοχή που επέδειξαν οι παραγωγοί στις καλλιέργειές τους, κάνοντας σωστή φυτοπροστασία από το δάκο και το γλοιοσπόριο που έπληξαν την ελιά πέρσι. Συνεισφορά είχαν σε αυτό οι καλές καιρικές συνθήκες και η συλλογική δακοκτονία των υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Εμπορικά όμως η χρονιά δεν πήγε καλά με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης του ελαιολάδου να έχει υποστεί απώλειες σε ποσοστό περίπου 30% και να διαμορφώνεται από 1,90-2,10 ευρώ. Η ετήσια παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου πανελλαδικά ανέρχεται στις 200.000-250.000 τόνους. Από αυτή την ποσότητα στη Δυτική Ελλάδα αναλογούν περίπου 35.000-40.000 τόνους. Αν δεχθούμε ότι η ζημιά ανέρχεται περίπου στο ένα ευρώ προκύπτει το ύψος της ζημιάς σε επίπεδο Περιφέρειας με το μεγαλύτερο πλήγμα να έχει δεχθεί η Ηλεία.
Ο γενικός διευθυντής περιφερειακής αγροτικής οικονομίας Σταύρος Βέρρας εξήγησε στην «Π» ότι το κόστος δεν καλύπτεται για τους παραγωγούς, ειδικά αυτούς που χρησιμοποιούν εργατικά χέρια για την συγκομιδή καθώς το κόστος είναι μεγάλο. Χαρακτηρίζει οριακή την κατάσταση λόγω και της περσινής δύσκολης χρονιάς.
Το αρνητικό περιβάλλον έχει διαμορφωθεί φέτος για μια σειρά από λόγους που μας εξήγησε ο γενικός διευθυντής. Καταρχάς, ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο αγγίζει όλες τις χώρες που παράγουν ελαιόλαδο, είναι η συγκέντρωση μεγάλων αποθεμάτων στην Ισπανία (λόγω δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές λαδιού από την ευρωπαϊκή χώρα) και την Πορτογαλία. Η δεύτερη έχει μπει δυνατά στην αγορά, αμφισβητώντας την θέση της Ελλάδας στην πρώτη τριάδα των χωρών που παράγουν και προμηθεύουν λάδι την ευρωπαϊκή αγορά, κυρίως με νέες πυκνές φυτεύσεις που έχουν μεγάλη στρεμματική απόδοση, και επηρέασε σημαντικά την κατανάλωση (πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω). «Η κατανάλωση στην Ευρώπη δεν μπορεί να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες» επεσήμανε.
Επιπλέον, προ διετίας συνάφθηκε μια συμφωνία της ΕΕ με την Τυνησία και το Μαρόκο για την εισαγωγή αδασμολόγητου λαδιού, το οποίο διοχετεύτηκε σε χώρες που κάνει εξαγωγές ελαιολάδου η Ελλάδα, με τιμή περίπου στα 1,50 ευρώ.
Ο Στ. Βέρρας μάς περιέγραψε και μια μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στο χονδρεμπόριο του χύμα λαδιού. Ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος και προέρχεται κυρίως από την Ιταλία, την οποία προσπαθούν να ακολουθήσουν και ορισμένοι από την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι να ελέγχεται η αγορά από λίγους. Η προβληματική κατάσταση δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Τη συναντάμε στην Ισπανία και την Πορτογαλία με την τιμή να διαμορφώνεται περίπου στα 2,10 ευρώ.
Η ΝΟΘΕΙΑ
Σημαντικό πρόβλημα διαπίστωσε το υπηρεσιακό στέλεχος της Περιφέρειας και στην τυποποίηση (πώληση χύμα), με συνέπεια να προκαλούνται και θέματα νοθείας του λαδιού, όπως είναι η πρόσμιξη λαδιού προηγούμενης χρονιάς με την τρέχουσα, και κατ’ επέκταση να δυσφημίζεται το προϊόν στην εσωτερική και την διεθνή κατανάλωση. Το χύμα λάδι διακινείται στην εσωτερική αγορά σε ποσοστό περίπου 70%. Ο Στ. Βέρρας εξήγησε ότι αυτός δεν είναι ο μείζων λόγος για τον οποίο έχουν κατρακυλήσει οι τιμές, καθώς με τον ίδιο τρόπο γινόταν η διακίνηση και τα προηγούμενα χρόνια. Πρόπερσι η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 3,5 ευρώ και πέρσι στα 3,0 ευρώ.

 

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
pelop.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα