06/06/202014:04

Δυτική Ελλάδα: Τροπικό γίνεται το κλίμα στην περιοχή, με καύσωνες και αποπνικτική ατμόσφαιρα

Τροπικό γίνεται το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα, με καύσωνες και αποπνικτική ατμόσφαιρα

 

Η κλιματική αλλαγή και η επερχόμενη άνοδος της θερμοκρασίας στην Ελλάδα θα κάνουν ανυπόφορη τη ζωή στις παραλιακές ζώνες, με άνοδο των αβάστακτων ημερών, μεταξύ των οποίων φυσικά η Πάτρα.
Οι μεταβολές αναμένεται να μετατοπίσουν νωρίτερα, μέσα στο έτος, την εμφάνιση τροπικών νυχτών, τροπικών ημερών και θερμών ημερών, καθώς και αντίστοιχη μετατόπιση της εμφάνισής τους, αργότερα μέσα στο έτος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια έκθεση «Περιβάλλον και Υγεία» του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), όπου μεταξύ άλλων, προβλέπεται πως, τα επίπεδα θερμικής δυσφορίας, αναμένεται να αυξηθούν όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στα επόμενα χρόνια.
Στο φονικό κύμα καύσωνα του 1987, καταγράφηκαν 2.960 εισαγωγές με συμπτωματολογία σχετιζόμενη με την υψηλή θερμοκρασία (θερμοπληξία, θερμική εξάντληση) και 926 θάνατοι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Ο ρυθμός εισαγωγής στα νοσοκομεία αυξήθηκε περισσότερο από 5 φορές, μετά την τρίτη ημέρα του καύσωνα, υποδεικνύοντας ότι για πολλούς ασθενείς η διάρκεια του καύσωνα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση θερμικών κακώσεων.

 

ΠΑΤΡΑ, 1987: 149 ΘΑΝΑΤΟΙ
Στην Πάτρα, ο αριθμός θανάτων που καταγράφηκε τον καυτό Ιούλιο του 1987, ήταν 149, όταν ο αναμενόμενος αριθμός τους, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα έπρεπε να είναι περίπου 101.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΚΠΑΑ, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η μέγιστη διάρκεια ημερών όπου ο πληθυσμός θα υφίσταται μεγάλη δυσφορία, θα αυξηθεί τόσο στις παράκτιες όσο και στις νησιωτικές περιοχές στο εγγύς μέλλον (2021 – 2050), σε σύγκριση με την περίοδο 1961-1990.
Σε αστικές περιοχές, όπως στην Πάτρα, η αναμενόμενη αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 13 ημερών, ενώ σε άλλες πόλεις, όπως η Καλαμάτα, αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση κατά 16 επιπλέον ημέρες.

 

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, στην περιοχή της Πελοποννήσου, αναμένεται αύξηση του αριθμού ημερών με ισχυρή θερμή επιβάρυνση, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη στην ενδοχώρα σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές, λόγω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια του θέρους.
Περαιτέρω αύξηση του αριθμού ημερών με ισχυρή θερμή επιβάρυνση αναμένεται μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, οπότε θα επηρεαστούν και οι παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου.
Μάλιστα, οι συντάκτες της μελέτης προβλέπουν ότι ο αριθμός ημερών με θερμή επιβάρυνση μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%. Με απλά λόγια, το καλοκαίρι στην Ελλάδα, θα αυξηθεί κατά έναν μήνα.

 

Η ΕΦΟΔΟΣ ΤΟΥ ΤΙΓΡΗ
Πέραν των επιπτώσεων που εκτιμάται ότι θα προκύψουν στην υγεία του ελληνικού πληθυσμού μέσω θερμικής καταπόνησης, οι μεταβολές στις κλιματικές παραμέτρους είναι δυνατό να επηρεάσουν και τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο μέσω οργανισμών διαβιβαστών, ιδίως κουνουπιών.
Εκτός από τα ενδημικά είδη κουνουπιών, η Ελλάδα απειλείται και από το Ασιατικό κουνούπι εισβολέα «τίγρης». Η προσαρμογή του στη χώρα, θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εφικτή, ιδίως στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Μάλιστα, η δυνητική περίοδος δράσης του κουνουπιού «τίγρης» μέσα στο έτος, είναι πιθανό να επιμηκυνθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής κατά ένα διάστημα της τάξης των 1 έως 2 εβδομάδων. Σχετικά με τον κίνδυνο διάδοσης του ιού Chikungunya, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα Δυτικά παράκτια τμήματα της Ελλάδας.
Τα κουνούπια του γένους Culex, τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα, αποτελούν τον κύριο διαβιβαστή του ιού του Δυτικού Νείλου.

pelop.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα