15/01/202418:45

Δυτική Όχθη: Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε πανεπιστήμιο της Ναμπλούς

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιχείρηση στο πανεπιστήμιο Αλ Νατζάχ, στη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συλλαμβάνοντας πολλούς φοιτητές τη νύχτα της Κυριακής, όπως ανέφεραν παλαιστινιακές και ισραηλινές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Εννέα καταζητούμενοι κρύβονταν» στον χώρο του πανεπιστημίου, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τον οποίο επρόκειτο για μέλη των «πυρήνων φοιτητών της Χαμάς».

Ο στρατός πρόσθεσε ότι έχει θέσει υπό κράτηση «πολλούς άλλους υπόπτους προκειμένου να τους ανακρίνει» στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που στρέφεται εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων αποτελούμενων από φοιτητές των πυρήνων της Χαμάς (…) που δρουν στα πανεπιστήμια» της Δυτικής Όχθης, εδάφους κατεχόμενου από το Ισραήλ από το 1967.

Ένα στέλεχος του πανεπιστημίου έκανε λόγο για 25 προσαγωγές και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών.

Σύμφωνα με μια παλαιστινιακή πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι συλλήψεις έγιναν αφού αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μηνύματα που καλούσαν τους φοιτητές σε μια «συλλογική προσευχή, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την αντίσταση στη Γάζα». Η προσευχή οργανώθηκε μετά τις δηλώσεις, που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ενός εκπροσώπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, την Κυριακή. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος είπε ότι πολλοί από τους ομήρους που κρατούνταν από τη Χαμάς και τους συμμάχους της είναι «πιθανότατα» νεκροί.

Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστίνιων κρατουμένων, μια ένωση που στηρίζει τους φυλακισμένους σε ισραηλινές φυλακές, ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει σχεδόν 6.000 ανθρώπους στη Δυτική Όχθη μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 340 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στο ίδιο διάστημα στην περιοχή αυτή.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 24.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, έφηβοι και μικρά παιδιά.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ- ertnews.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα