30/04/202411:40

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για το Πάσχα – Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, αγαπημένες συνήθειες και εορταστικά γεύματα, που με τη σειρά τους συνδέονται με αυξημένη κατανάλωση κρέατος, τυριών, αυγών και γλυκών. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό της προετοιμασίας των εορταστικών γευμάτων, της βαφής των αυγών και της παρασκευής τσουρεκιών και άλλων γλυκών, είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων για να ελαχιστοποιούμε την επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και τη σπατάλη των τροφίμων.

Ο προγραμματισμός των αγορών μας, η συνειδητή επιλογή τροφίμων και ο σωστός χειρισμός και αποθήκευση των πρώτων υλών μας βοηθάνε σ’ αυτή την κατεύθυνση κι επιπλέον μας συμφέρουν οικονομικά.

Γενικά, ως καταναλωτές, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη σημασία που έχει:

 • Να προμηθευόμαστε τρόφιμαμόνο απόεπίσημα, άρα κι ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
 • Ναανατρέχουμε στιςενδείξεις τηςσυσκευασίας σταπροσυσκευασμένα τρόφιμα.Η ετικέτα μας παρέχειχρήσιμες πληροφορίες, όπως την ημερομηνία ελάχιστηςδιατηρησιμότητας τουπροϊόντος, τιςορθές συνθήκες αποθήκευσης, τα διατροφικά στοιχεία. Αν έχουμε κάποια αλλεργία,δίνουμε ιδιαίτερηπροσοχή στηνένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών,τα οποίααναγράφονται υποχρεωτικά.
 • Να δίνουμε προσοχή στην καθαριότητα του εξοπλισμούκαι του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για τηναγορά τροφίμων.
 • Όταναγοράζουμε κρέας,να διαπιστώνουμε μεαπλή παρατήρησηότι είναιτοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Όταν επιλέγουμε κατεψυγμένα κρέατα,πρέπει να εξετάζουμε τηνημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ.ένδειξη:«ΑΝΑΛΩΣΗΕΩΣ»,«ΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ»)
 • Νατοποθετούμε σεδιαφορετικές σακούλεςτα τρόφιμαπου αγοράζουμεωμά καιχρειάζονται μαγείρεμα (π.χ. κρέας, παρασκευάσματα κρέατος), από αυτά που είναι έτοιμα προς κατανάλωση (π.χ. σαλάτες), για να αποφύγουμε πιθανή διασταυρούμενη μικροβιακήεπιμόλυνση. Να αγοράζουμε τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψύξη ή κατάψυξη, ώστενα τατοποθετήσουμε στοψυγείο τουσπιτιού μαςτο συντομότερο δυνατό.
 • Να φροντίζουμε για τη σωστή αποθήκευση των τροφίμων στα ντουλάπια, στο ψυγείο ήστην κατάψυξη, ώστενα διατηρούνταιστη βέλτιστηδυνατή κατάστασημέχρι να ταχρησιμοποιήσουμε.
 • Ναπροσέχουμε τιςθερμοκρασίες! Φροντίζουμενα τοποθετήσουμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό τα ευαλλοίωτα τρόφιμα (για παράδειγμα γάλα, κρέας) μετά τηναγορά τους. Ελέγχουμε ότι το ψυγείο μας λειτουργεί σωστά. Διατηρούμε το μαγειρεμένοφαγητό ζεστό (πάνω από 60°C) πριν από το σερβίρισμα. Δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητόσε θερμοκρασίαδωματίου γιαπερισσότερο από2 ώρες.
 • Να προετοιμάζουμε το κρέας για μαγείρεμα ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινήτροφίμων, ώστενα αποφύγουμε επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατοςμε ωμάτρόφιμα και να φροντίζουμε για την καθαριότητα τωνεπιφανειών.

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές ειδικότερα τώρα για το Πάσχα. Για τα αμνοερίφια:

Αν επιλέξουμε αγορά ολόκληρου σφαγίου ή ενός ημιμορίου από ένα σφάγιο, προσέχουμε να υπάρχει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα αυγού, η οποία δείχνει ότιέχειγίνει οαπαιτούμενοςκρεοσκοπικόςέλεγχος.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

 • Τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και που έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε Κράτος Μέλος της Ε.Ε. έχουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος«λαμπρού κυανού» δηλαδή τυρκουάζ, στοκέντρο τηςοποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικάGR και τα διακριτικά τηςΕ.Ε.
 • Τα σφάγιαπου έχουν σφαγείσε άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε.

και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα

καταλληλότηταςμεχρώμα επιλογής του κάθε Κράτους Μέλους της Ε.Ε. καιταχαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών τηςΕ.Ε.)τα οποία εφαρμόζονταιστη χώρα σφαγήςτους.

 • Τα σφάγια που έχουνσφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονταιστη χώραμας έχουνσφραγίδα καταλληλότητας μεχρώμα καστανό και ταστοιχεία τηςχώρας προέλευσης.

Για τα σπλάχνα και το κρέας:

 • Προσέχουμε να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενεςπροθήκες). Ότανεπιλέγουμε κατεψυγμένα σπλάχνα,πρέπει ναεξετάζουμε τηνημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ.ένδειξη: «ΑΝΑΛΩΣΗΕΩΣ», «ΑΝΑΛΩΣΗΠΡΙΝ ΑΠΟ»).

Για τα αυγά:

Τα αυγά βρίσκονται στο επίκεντρο των γιορτών του Πάσχα, είτε βαμμένα για «τσούγκρισμα», είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά. Ο κατάλληλος χειρισμός τους μας προστατεύει από μόλυνση από σαλμονέλα, ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

 • Για να κάνουμε την επιλογή μας, εξετάζουμετις προβλεπόμενες ενδείξειςστη συσκευασία,όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
 • Δεν πλένουμε τα αυγά πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.
 • Για την καλή συντήρησή τους διατηρούμε τα φρέσκα αυγά σε δροσερό χώρο ή στοψυγείο.
 • Τοποθετούμε τα βρασμένα αυγά, σε ξεχωριστό χώρο, από τα φρέσκα, στο ψυγείο μέσα σε2 ώρεςαπό τηνπαρασκευή τους καιτα καταναλώνουμεεντός μιαςεβδομάδας.
 • Γιατη βαφήτων αυγώναγοράζουμε μόνοεγκεκριμένες βαφές κι ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες. Βάφουμε μόνο τα αυγά πουδεν έχουνσπάσει κατάτο βρασμό.

Αν διαπιστώσουμε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσουμε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησής, υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. εύχεται σε όλους τους καταναλωτές Καλό Πάσχα!

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα