25/11/202114:50

Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη – ΣΥΡΙΖΑ: Η «αξιοποίηση» του Καϊάφα περνά μέσα από την παραχώρησή του σε ιδιώτες

Υπουργείο Τουρισμού: Όλα μαζί σε ένα μίξερ, το σχέδιο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι προθέσεις για παραχώρηση, τα έργα που ήδη υλοποιούνται και συμπέρασμα μηδέν.

Πρόσφατα είδαμε στο τοπικό τύπο της Ηλείας μέσα από απάντηση του υπουργείου Τουρισμού στα πλαίσια κοινοβουλευτικού ελέγχου την προοπτική αξιοποίησης του Καϊάφα. Προκαλεί ερωτήματα στον αναγνώστη και θυμηδία στους γνωρίζοντες το θέμα συνολικά αυτή η τοποθέτηση του Υπουργείου που σκοπίμως μπερδεύει το τι μέλλει να γίνει σχετικά με την συνέχιση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Τι δεν μας λέει το Υπουργείο:

Δεν μας λέει τι ποσό αντιστοιχεί στον Καϊάφα από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης. Τα 23 εκ που αναφέρει είναι για όλες (συνολικά 80) ιαματικές πηγές στην Ελλάδα,

Δεν μας λέει για το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου 2007-2013 που άφησε να χαθεί η κυβέρνηση Σαμαρά,

Δεν μας λέει για την ένταξη της περιοχής στο ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ ) για 5.000.000 ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσο για το ύψους 1 .903.000 εκτελούμενο έργο, που αναφέρει το δημοσίευμα, αφορά τη μία φάση του προαναφερομένου προγράμματος.
Δεν μας λέει ότι τα έργα που αναφέρει είναι στις «προβλεπόμενες παρεμβάσεις» και είναι αυτά που ήδη υλοποιούνται από πέρσι το καλοκαίρι βάσει του προαναφερόμενου προγράμματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μας λέει, αν οι μελέτες που θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα αξιοποιηθούν για να ενταχθεί η συνέχισή τους σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο.

Αυτό που μας λέει πολύ συγκαλυμμένα είναι ότι θα υπάρξει «ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος» πράγμα που σημαίνει ότι έχει δρομολογηθεί η παραχώρηση του ακινήτου σε ιδιώτες «ενδιαφερόμενους».

Εξ άλλου κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν, εδώ και καιρό, τις προθέσεις της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του ακινήτου.

Παραχώρηση λοιπόν με μακροχρόνια μίσθωση (πώς αλλιώς θα συμφέρει τον επενδυτή;) με προίκα και τα υλοποιούμενα έργα από το ΕΣΠΑ; Αυτό ονειρεύονται οι κυβερνώντες για τον μαγευτικό τόπο του Καϊάφα;

Συμπερασματικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να δώσει άλλο ένα κτύπημα στο νομό Ηλείας ματαιώνοντας τον προγραμματισμό της αξιοποίησης του Καϊάφα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει ώστε με την πρόοδο των εργασιών να ενταχθούν τα υπολειπόμενα έργα στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ επί πλέον.

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα