13/08/202123:23

Εφιαλτικές προβλέψεις: Έρχονται καύσωνες που θα διαρκούν έναν μήνα

Παρατηρώντας τα ισχυρά κύματα καύσωνα αυτού του καλοκαιριού στην Μεσόγειο, ο Τζιανμαρία Σαννίν, ο οποίος είναι επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας “ENEA”, εκτιμά πως σύντομα δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.

“Ως ειδικός, οφείλω να πω ότι με εντυπωσίασε η ένταση των πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Πρόκειται για ρεκόρ θερμοκρασίων που το ένα κατέρριπτε το άλλο. Τις τελευταίες ημέρες έχω μιλήσει με πολλούς συναδέλφους. Όλοι οι κλιματολόγοι δηλώνουμε σοκαρισμένοι από την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η κλιματική αλλαγή. Αυτό που σήμερα ζούμε, αναμενόταν στα τέλη του αιώνα. Όμως αυτή η κατάστροφή μας έχει ήδη χτυπήσει,οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια και να μη ψάχνουμε για δικαιολογίες. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως έχουμε ακόμη εννέα χρόνια για να αλλάξουμε πορεία και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης”, υποστηρίζει ο επικεφαλής του εργαστηρίου κλιματολογίας “ENEA”.

Ο Τζιανμαρία Σαννίνο υποστηρίζει πως είναι λάθος να αντιμετωπίζει κανείς τον καύσωνα σαν ένα μεμονωμένο, παροδικό φαινόμενο, ενώ εκτιμά πως σε λίγα χρόνια οι καύσωνες μπορεί να διαρκούν έως και έναν μήνα.

“Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους και πιο έντονους καύσωνες. Ακόμη μπορεί να διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα, ίσως και δέκα ημέρες. Θα μπορούσαν να διαρκέσουν ακόμη και για έναν μήνα ή και ακόμη περισσότερο. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τις ιδιαιτερότητες της Μεσογείου. Κάθε καύσωνας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Ακόμη, η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επηρεάσει, έχει ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας. Οπότε αντιμετωπίζουμε σειρά προκλήσεων”, λέει ο Σαννίνο.

Ο 40χρονος κλιματολόγος υπογραμμίζει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής αυτό το καλοκαίρι, υπενθυμίζοντας τις καταστροφικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς στο Βέλγιο και στην Γερμανία, αλλά και τις φονικές πυρκαγιές που πλήττουν την Ιταλία και την Ελλάδα.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα