Εγκρίθηκε η έκθεση Αλμούνια για την Ελλάδα
13/06/201915:06

Εγκρίθηκε η έκθεση Αλμούνια για την Ελλάδα

[ad_1]

Εγκρίθηκε, όπως αναμενόταν, από τον ESM το πλαίσιο με τους βασικούς όρους κάτω από τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ESM στο Λουξεμβούργο στην οποία παρουσιάστηκε και η απολογιστική έκθεση με το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα που καταγράφει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και την ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου.

Τη “σκυτάλη” τώρα παίρνουν οι ΥΠΟΙΚ που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο με την Ελλάδα να  βρίσκεται εκτός επίσημης ατζέντας αλλά με πολύ πιθανή τη διενέργεια άτυπων συζητήσεων στο “περιθώριο” της συνόδου για τη συνεχιζόμενη παροχολογία και τις επιπτώσεις που αυτή έχει.

Όσον αφορά στον απολογιστικό έλεγχο, το πλαίσιο διενέργειάς του παρουσιάστηκε στο ΔΣ του ESM από τον κ. Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είναι επικεφαλής της εν λόγω εργασίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στη στήριξη σταθερότητας από το EFSF και τον ΕSM, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα το 2012 και της περιόδου παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2019.

“Μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα είναι μια επένδυση. Ανυπομονώ για την έκθεση που θα εκπονηθεί υπό την καθοδήγηση του κ. Αλμούνια, ώστε ο ΕSM να αντλήσει διδάγματα και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός στην εκπλήρωση της αποστολής του και στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στόχος της εν λόγω άσκησης είναι σύμφωνα με τον ESM, να αξιολογηθεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα όσον αφορά “τη συνάφεια, την αποτελεσματικότητα, τη βιωσιμότητα και τη συνεργασία”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη δέσμευση του ESM με την Ελλάδα και στο ρόλο της ως δανειστή που βασίζεται σε πέντε θέματα:

– τη συμβολή των ελληνικών προγραμμάτων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και το εξελισσόμενο πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων,

– τη συνάφεια του προγράμματος με τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην Ελλάδα,

– την αξιολόγηση κινδύνου και πως τα προγράμματα προσαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες,

– την εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους υπό το πρίσμα των στόχων του προγράμματος,

 – τη δέσμευση του ESM με τους εθνικούς και διεθνείς εταίρους με την πάροδο του χρόνου.

“Η επίτευξη της κατάλληλης ισορροπίας μεταξύ στόχων προσαρμογής, δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης είναι μια βασική πρόκληση για κάθε σχεδιασμό και υλοποίηση προγράμματος. Αυτοί οι όροι αναφοράς και οι καλές πρακτικές των διεθνών οργανισμών θα καθοδηγήσουν την προσέγγιση αυτής της αξιολόγησης”, δήλωσε ο ανεξάρτητος εκτιμητής υψηλού επιπέδου Χοακίν Αλμούνια.

Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και στις αρχές του 2020. Ο Χ. Αλμούνια θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και τις συστάσεις του στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου 2020.

Πρόκειται για τη δεύτερη αξιολόγηση αυτού του είδους μετά την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και της οικονομικής βοήθειας του ΕΜΣ από τη Γερτροδη Τάμπελ- Γκούγκερελ το 2017. Η πρώτη αξιολόγηση κάλυψε και τις πέντε χώρες που έλαβαν βοήθεια: Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος και το πρόγραμμα EFSF για την Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα