25/02/202223:59

Εισβολή στην Ουκρανία – Εκεχειρία και ειρήνη ζητάει ο Ζελένσκι με τον Πούτιν προ των πυλών του Κιέβου

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για εκεχειρία» δηλώνει εκπρόσωπος του Ζελένσκι, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη μεγάλη επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, στην οποία ακούγονται εκρήξεις – Οι ΗΠΑ πάντως αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις του Πούτιν να εγκαταλείψει τα όπλα και να επιλέξει τη διπλωματία

Μία διπλωματική λύση, ώστε να σταματήσει η ρωσική στρατιωτική εισβολή, φαίνεται να επιδιώκει η Ουκρανία, έπειτα από 40 και πλέον ώρες σφυροκοπήματος από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για μία εκεχειρία με τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στα προάστια του Κιέβου και ετοιμάζονται για τη «μεγάλη επίθεση» και την κατάληψη της πόλης.

Τις τελευταίες ώρες, οι δύο πλευρές «πετάνε το μπαλάκι» η μία στην άλλη όσον αφορά στη διεξαγωγή συνομιλιών και την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής τοποθεσίας, όπου αυτές θα πραγματοποιηθούν. Μετά το χθεσινό διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου, που ζητούσε από τον Ρώσο ομόλογό του να καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων, και τη φερόμενη αποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι συζητήσεις «πάγωσαν», καθώς η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για διακοπή της επικοινωνίας.
Όπως ισχυρίστηκε το Κρεμλίνο, ήταν έτοιμο για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές αρχές φέρεται να ζήτησαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία.
«Aφού συμφώνησε να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, η Ρωσία σχημάτισε αντιπροσωπεία των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και εκπροσώπων της προεδρικής διοίκησης. Η διακοπή των επικοινωνιών του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα συνοδεύεται από την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης σε κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων και στο Κίεβο» ανακοίνωσε η Μόσχα, «παγώνοντας» στην ουσία τις συζητήσεις.
Στη συνέχεια, η ουκρανική πλευρά επανήλθε και φέρεται να πρότεινε το Ισραήλ ως τόπο για τη διεξαγωγή των συνομιλιών, σε προεδρικό επίπεδο, ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία.

Ο δε εκπρόσωπος του Ζελένσκι επανήλθε, αργά το βράδυ της Παρασκευής και με τις ρωσικές δυνάμεις «ante portas» του Κιέβου. «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής» υπογράμμισε.

«Τορπίλη», πάντως, στις διαπραγματεύσεις, είχαν βάλει οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ίδιος ο Πούτιν. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του, ο Ρώσος πρόεδρος κέλασε τα ουκρανικά στρατεύματα να ανατρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι και έκανε λόγο για κυβέρνηση «τοξικομανών και νεοναζί».

Οι δηλώσεις του αυτές, καθώς και  η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο, προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ, με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δηλώνει ότι δεν γίνεται να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό αυτές τις συνθήκες και όσο ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα