Εισβολή στην Ουκρανία – Εμπρηστικός Λουκασένκο: Η δυτική πολιτική των κυρώσεων οδηγεί σε «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης – «Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις»
Ανεβάζει, μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων σε βάρος Μόσχας και Μινσκ, τους τόνους ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική των αντιποίνων στοχεύει στην εξάλειψη της Ρωσίας ως ανταγωνιστή και οδηγεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Σε μια κατάσταση όπως αυτή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τέτοιες κυρώσεις. Πολλά λέγονται για τον τραπεζικό τομέα. Φυσικό αέριο, πετρέλαιο, SWIFT. Είναι χειρότερο από πόλεμο. Η Ρωσία ωθείται προς έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικοί και να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Γιατί ο πυρηνικός πόλεμος είναι το τέλος των πάντων», είπε ο Λουκασένκο.
Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας της Λευκορωσίας ενδέχεται να βοηθήσουν τη Ρωσία να αποκτήσει υποκατάστατα για τα δυτικά και ασιατικά μικροτσίπ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός ωφελούμενος από αυτό που συμβαίνει εδώ. Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη μπορεί να δείξει τη θέση της και οι ανταγωνιστές να εξαλειφθούν», πρόσθεσε.
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα μας προτρέπει να συνεργαστούμε στενά. Για παράδειγμα, έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι θα τερματίσουν τις προμήθειες εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας πρώτα και κύρια, μικροτσίπ και ούτω καθεξής, που κατασκευάζουμε στην βιομηχανική μας ένωση Integral (Λευκορώσος κατασκευαστής μικροτσίπ και ενδείξεων LCD)», είπε ο Λουκασένκο, παρατηρώντας πως τα μικροτσίπ της Λευκορωσίας μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν κατώτερα από άποψη ποιότητας και αξιοπιστίας.
Οι αντεπιθέσεις να είναι επώδυνες για τη Δύση
Ο Λευκορώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως το Μινσκ και η Μόσχα θα επιβάλουν πολύ σοβαρές κυρώσεις κατά της Δύσης.
«Οι κυρώσεις μας, που θα επιβληθούν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα είναι ογκώδεις… Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν. Εάν χρειαστεί, θα χτίσουμε αυτά τα μέτρα αλλά όχι εις βάρος μας», είπε.
«Είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ: Σιδηρούν παραπέτασμα, Σιδηρούν παραπέτασμα. Άρχισε να πέφτει εδώ και πολύ καιρό. Ενδεχομένως να έχει μείνει μόνο ένα στενό κενό, αφήνοντας λίγο φως να περάσει. Όταν το Σιδηρούν παραπέτασμα δεν τους ωφέλησε, το επέκριναν. Τώρα το χαμηλώνουν οι ίδιοι. Δεν το χρειαζόμαστε. Δε θα το κάνουμε να πέσει. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι και προσεκτικοί», κατέληξε ο Λουκασένκο.
Οι κυρώσεις της ΕΕ
Την ικανοποίησή του για τη συντονισμένη στάση της ΕΕ κατά της Ρωσίας εξέφρασε ο ύπατος εκπόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ αφότου ανακοινώθηκε το σκληρό πακέτο μέτρων από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Μπορέλ εξέφρασε τον φόβο ότι η Μόσχα μπορεί να επεκτείνει τις εχθρικές ενέργειές της και να εξαπολύσει στο μέλλον επιθέσεις σε Μολδαβία και Γεωργία.
LIVE NOW: HR/VP @JosepBorrellF press conference following today’s extraordinary meeting of EU Foreign Ministers #FAC https://t.co/rzdiiJQEUT
— EUSecurityDefence (@EUSec_Defence) February 27, 2022
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην αποδέσμευση 450 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων από την ΕΕ στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κάνοντας λόγο για «ιστορική στιγμή», λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά και την παράδοση όπλων σε μία χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ. Με τα 450 εκατ. ευρώ από την ΕΕ θα αγοραστούν όπλα και θα παραδοθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για να αντισταθούν στη ρωσική εισβολή. Επιπλέον, οι «27» συμφώνησαν στην αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια καυσίμων στην Ουκρανία.
Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν το νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ.
Οι «27», ενέκριναν, επίσης, την απαγόρευση του εναέριου χώρου της ΕΕ για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες και όλα τα ρωσικά αεροπλάνα, καθώς και την απαγόρευση της μετάδοσης στην ΕΕ του “Russia Today”, του “Sputnik” και των θυγατρικών τους που «παραπληροφορούν», όπως είπε ο Μπορέλ.
Αναλυτικά οι δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν έχουν ως εξής:
“Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και οι Ουκρανοί αγωνίζονται γενναία για τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει για άλλη μια φορά την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά του επιτιθέμενου – της Ρωσίας του Πούτιν.
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρηματοδοτήσει την αγορά και παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση.
Αυτή είναι μια στιγμή καμπής.
Ο Ανώτατος Εκπρόσωπος Borrell θα σας παρουσιάσει την πρόταση σε λίγα λεπτά.
Ταυτόχρονα, ενισχύουμε για άλλη μια φορά τις κυρώσεις μας κατά του Κρεμλίνου και του συνεργάτη του, του καθεστώτος Λουκασένκο.
Πρώτον, κλείνουμε τον εναέριο χώρο της ΕΕ για τους Ρώσους.
Προτείνουμε την απαγόρευση όλων των αεροσκαφών που ανήκουν στη Ρωσία, είναι νηολογημένα στη Ρωσία ή ελέγχονται από τη Ρωσία.
Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα μπορούν πλέον να προσγειώνονται, να απογειώνονται ή να πετούν πάνω από το έδαφος της ΕΕ.
Αυτό θα ισχύει για κάθε αεροσκάφος που ανήκει, ναυλώθηκε ή ελέγχεται με άλλο τρόπο από ρωσικό νομικό ή φυσικό πρόσωπο.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να γίνω πολύ σαφής.
Ο εναέριος χώρος μας θα είναι κλειστός για κάθε ρωσικό αεροπλάνο – και αυτό περιλαμβάνει τα ιδιωτικά τζετ των ολιγαρχών.
Δεύτερον, σε ένα άλλο πρωτοφανές βήμα, θα απαγορεύσουμε στην ΕΕ τη μηχανή των μέσων ενημέρωσης του Κρεμλίνου.
Τα κρατικά Russia Today και Sputnik, καθώς και οι θυγατρικές τους δεν θα μπορούν πλέον να διαδίδουν τα ψέματά τους για να δικαιολογούν τον πόλεμο του Πούτιν και να πριονίζουν τη διαίρεση στην Ένωσή μας.
Έτσι, αναπτύσσουμε εργαλεία για την απαγόρευση της τοξικής και επιβλαβούς παραπληροφόρησής τους στην Ευρώπη.
Τρίτον, θα στοχοποιήσουμε τον άλλο επιτιθέμενο σε αυτόν τον πόλεμο – το καθεστώς του Λουκασένκο.
Το καθεστώς του Λουκασένκο είναι συνένοχο σε αυτή τη φαύλη επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.
Έτσι, θα πλήξουμε το καθεστώς του Λουκασένκο με ένα νέο πακέτο κυρώσεων.
Θα εισαγάγουμε περιοριστικά μέτρα κατά των πιο σημαντικών τομέων τους.
Αυτό θα σταματήσει τις εξαγωγές τους σε προϊόντα από ορυκτά καύσιμα μέχρι καπνό, ξύλο και ξυλεία, τσιμέντο, σίδηρο και χάλυβα.
Θα επεκτείνουμε επίσης στη Λευκορωσία τους εξαγωγικούς περιορισμούς που θεσπίσαμε για τα αγαθά διπλής χρήσης για τη Ρωσία.
Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν επίσης οι κίνδυνοι καταστρατήγησης των μέτρων μας κατά της Ρωσίας.
Επιπλέον, θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους Λευκορώσους βοηθούν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.
Όλα αυτά τα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην ισχυρή δέσμη μέτρων που σας παρουσίασα χθες, η οποία συμφωνήθηκε από τους διεθνείς εταίρους μας.
Στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, σημαντικές ρωσικές τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα SWIFT.
Θα απαγορεύσουμε επίσης τις συναλλαγές της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και θα παγώσουμε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, για να την εμποδίσουμε να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν.
Και θα βάλουμε στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών.
Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε στενά με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο.
Και παραμένουμε σε στενές επαφές με τους Ουκρανούς φίλους μας.
Η ηγεσία του Προέδρου Ζελένσκι και η γενναιότητά του και η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού είναι εξαιρετικές και εντυπωσιακές.
Αποτελούν έμπνευση για όλους μας.
Υποδεχόμαστε με ανοιχτές αγκάλες τους Ουκρανούς που πρέπει να διαφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν και είμαι υπερήφανος για τη θερμή υποδοχή που τους επιφύλαξαν οι Ευρωπαίοι.
Κινητοποιούμε κάθε προσπάθεια και κάθε ευρώ για να στηρίξουμε τα ανατολικά κράτη μέλη μας – για να φιλοξενήσουν και να φροντίσουν αυτούς τους πρόσφυγες.
Θα το κάνουμε αυτό με πλήρη αλληλεγγύη.
Με αυτό το σκεπτικό, καλώ τον Ύπατο Εκπρόσωπο Borrell να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες”.
Αυτές ήταν οι χώρες που είχαν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα Ρωσικά αεροσκάφη, μέχρι την ανακοίνωση της Κομισιόν που απαγόρευσε σε όλα τα ρωσικά – ευθέως ή εμμέσως ελεγχόμενα από τη Μόσχα – αεροσκάφη να χρησιμοποιούν και να υπερίπτανται του εναέριου χώρου της Ε Ε.
protothema.gr