Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης, στο Νέο Βουπράσι Ηλείας (photos)
569 Χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαϊου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Πλέον το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας έπεσε.
Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας απεβίωσε προσωρινά, αλλά η Κωνσταντινούπολις, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Αγιά Σοφιά, συνεχίζουν να παραμένουν σε ξένα χέρια. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό μνημείο, όπως μας την παρουσιάζουν. Η Αγιά Σοφιά είναι ο κυρίως Ορθόδοξος Ναός της του Θεού Σοφίας και ο πρώτος Ναός της Ορθοδοξίας. Στην Αγία Τράπεζα της λειτούργησαν μεγάλοι Άγιοι Πατριάρχες και Αρχιερείς και τέλεσαν αναρίθμητες αναίμακτες Θυσίες, προσφέροντας στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού! Και όμως αυτός ο Ναός δυστυχώς και πάλι παραδόθηκε στην λατρεία του Αλλάχ.
Με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο, η δραστήρια Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέου Βουπρασίου Ηλείας, την παρελθούσα Κυριακή 29 Μαΐου 2022, διοργάνωσε μια ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Την εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από κόσμο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, παρουσίασε με ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο η κ. Αλεξάνδρα Λυκοκαννέλου Πρόεδρος του Δ.Δ. Μέλισσας, ενώ προλόγισε και ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο κ. Κυριάκος Ορλώφ, Αντιδημάρχος Δυτικής Αχαΐας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δικηγόρος-Ιστορικός εκ Γαστούνης κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος (φωτό) ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρό λόγο το θέμα: «Η Πόλις Εάλω! 29η Μαΐου 1453. Ο Ελληνισμός θυμάται τιμά και σεμνύνεται». Ακολούθησε το Μουσικό κλιμάκιο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την ξεχωριστή διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Καυκόπουλου, με επίκαιρες υμνωδίες και τραγούδια. Επίσης παρουσιάστηκαν χοροί από χορευτικά σχήματα του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνας και την Στέγη Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας «Η Αγία Λαύρα». Την λαμπρή αυτή ιστορική-πολιτιστική εκδήλωση που ήταν ένα κερί μνήμης, για τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την Άλωση, επισφράγισε ο οικείος Εφημέριος π. Θρασύβουλος Αλεξόπουλος, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε όσους κοπίασαν για την άψογη και άρτια διοργάνωση, καθώς επίσης τους χορηγούς και τους παριστάμενους, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση με τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα, προς όλους τους παρευρεθέντες.
Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση για να αποτίουμε ένα διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό κράτος, την Ρωμανία όπως την αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού Έθνους! Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση, διότι μέσα από τις διηγήσεις των ιστορικών της εποχής, ξετυλίγεται η Ελληνική διάρκεια και η διαχρονική πορεία των αξιών του Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρέπει να θυμόμαστε τα γεγονότα της εποχής εκείνης πριν και γύρω από την Άλωση, διότι μας διδάσκουν την πολύτιμη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην επιβίωση του Γένους μας. Ας μην λησμονήσουμε ποτέ τον Ελληνισμό της Πόλης, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τον Ποντιακό Ελληνισμό και τις αλησμόνητες Πατρίδες, για τις θυσίες και τους αγώνες τους, από τότε μέχρι σήμερα ενώ πρέπει παράλληλα, να κρατήσουμε τον τόπο μας Ελληνικό, Ορθόδοξο και Αδούλωτο, παραμένοντας πιστοί σε αυτά που παραλάβαμε από τους Προγόνους μας και τα οποία καλούμαστε εμείς σήμερα, να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να διδασκόμαστε από την Παράδοση και το βίωμα της Χριστιανικής μας Εκκλησίας. Η Άλωση και οι μετέπειτα εξελίξεις μας διδάσκουν ότι τελικά επιβιώσαμε μέχρι σήμερα χάρις στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία μας. Διότι η Ορθόδοξη Παράδοση είναι Σταυροαναστάσιμη. Μας θυμίζει ότι μετά την κάθε Σταύρωση του Γένους ακολουθεί η Ανάσταση. Αρκεί επιτέλους να το πιστέψουμε!
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας