17/11/202112:35

Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη 18/11 για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού

Σε έκτακτη δήλωση θα προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιδημιολογικές εξελίξεις, καθώς τα κρούσματα βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση.

«Ξορκίζει» τα νέα μέτρα η κυβέρνηση

Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση βάζει «φρένο» στη σεναριολογία για νέα μέτρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα συγκρατήσουν την πορεία της πανδημίας και θέλουν να δώσουν μια πίστωση χρόνου πριν προχωρήσουν σε πιο σκληρές λύσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν προβλέπεται χαλάρωση την περίοδο των εορτών, με τους περιορισμούς να διατηρούνται και τους ανεμβολίαστους να οδηγούνται σε … ρεβεγιόν στο σπίτι. Μάλιστα στόχος είναι σε όλη την εορταστική περίοδο να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς το κλίμα χαλάρωσης μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των κρουσμάτων.

Ο πρωθυπουργός είπε χθες πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει ένα πλήρες lockdown των ανεμβολίαστων κατά τα πρότυπα της Αυστρίας. Υπενθυμίζεται πως στην Αυστρία οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο μπορούν να μετακινούνται μόνο για να πάνε στη δουλειά ή για να προμηθευτούν βασικά αγαθά (δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες ή δραστηριότητες).

Μάλιστα ανάλογα μέτρα προκρίνονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – σχετική συζήτηση υπάρχει στη Γερμανία – καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σφοδρό τέταρτο κύμα της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ολλανδία οδηγήθηκε σε ένα μερικό lockdown – με εστιατόρια και καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα – μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως τα θετικά μηνύματα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών μπορούν σε ένα βαθμό να συγκρατήσουν την ανοδική πορεία των κρουσμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν σχεδόν 75.000 εμβολιασμοί , εκ των οποίων οι 20.000 ήταν για την πρώτη δόση.

Η συζήτηση σύνδεσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση για τα άτομα άνω των 65 ετών – κατά τα γαλλικά πρότυπα – παραμένει ανοιχτή. Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν βιάζονται, καθώς αναμένονται και ευρωπαϊκές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε φαίνεται πως υπάρχει ενδιαφέρον για την τρίτη δόση, την οποία έχουν ήδη κάνει 711.000 πολίτες.

Η στρατηγική της επόμενης ημέρας

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία δεν οφείλει η ανακύκλωση προτάσεων για νέα μέτρα αλλά θέλουν πρώτα να δοκιμαστούν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί. Η πρόβλεψη είναι πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί προβληματισμό η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Μέσα σε τέσσερις μόλις ημέρες 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται και οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 547.

Τέσσερα είναι τα βασικά μηνύματα, που εκπέμπονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο:

Η οικονομία δεν θα κλείσει ξανά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown και όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.
Τα μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Για την τήρησή τους διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού χορήγησης της ενισχυτικής τρίτης δόσης.
Συνεχίζεται η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που παρατηρείται μεγάλη πίεση στις δομές υγείας.
Αυτό που τονίζεται είναι πως από το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να γίνουν βασικές παρεκκλίσεις, ενώ σημειακές βελτιώσεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν, χωρίς ωστόσο να παρεκκλίνουν από την ουσία της ακολουθούμενης στρατηγικής.

Πάντως μια σειρά σχετικά «εύκολων» μέτρων – όπως το κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο για αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, η επιστροφή της μάσκας υποχρεωτικά στον εξωτερικό χώρο- παραμένουν στο τραπέζι. Ωστόσο στόχος είναι προς το παρόν να μείνουν στο συρτάρι μέτρα που θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο το λιανεμπόριο αλλά και την εστίαση. Υπενθυμίζεται πως χθες κατέβασε ρολά η εστίαση, με τους επιχειρηματίες να χτυπούν καμπανάκι για νέα λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.

Ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα