05/06/202123:25

Ελληνες επιστήμονες λύνουν το γρίφο με την «θαλάσσια βλέννα» στη θάλασσα του Μαρμαρά

Καθησυχαστικοί οι καθηγητές του πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Τσιρτσής και Δρόσος Κουτσούμπας, συνδέουν το φαινόμενο με τις κόκκινες παλίρροιες στη Θεσσαλονίκη
Έλληνες επιστήμονες αποδομούν τους φόβους που εκφράζουν οι Τούρκοι σχετικά με την οργανική μάζα γλοιώδους υφής που έχει κατακλείσει τη θάλασσα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα περιγράφεται ως παχύρευστη «θαλάσσια βλέννα» που έχει κατακλύσει την θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης και κινείται νότια προς το βόρειο Αιγαίο.

Η αλήθεια είναι διαφορετική
«Η κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, συνέπεια των απορριμμάτων των νοικοκυριών και της μόλυνσης», περιγράφει στο πρακτορείο Reuters o σκηνοθέτης Ταχσίν Κεϊλάν αλλά οι επιστημονικές του γνώσεις είναι μάλλον περιορισμένες καθώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

«Είναι εποχικό φαινόμενο»

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών και Κοσμήτορας της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη Γιώργο Τσιρτσή το φαινόμενο με τα χαρακτηριστικά που περιγράφεται στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα εποχικό φαινόμενο όχι μόνο στη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά σε ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο.

«Είναι βιομάζα από φυτοπλαγκτόν»
«Δεν πρόκειται για μολυσματική βλέννα. Είναι βιομάζα από φυτοπλαγκτόν. Αναπτύσσεται ανάλογα με τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του. Δεν καταλαβαίνω τη σύνδεση του φαινομένου με αναφορές για ανάπτυξη χολέρας. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γρήγορη αποσύνθεση. Υπολογίζω σε μία εβδομάδα με 10 ημέρες», είπε στο ethnos.gr ο Γιώργος Τσιρτσής.

«Σε λίγες ημέρες θα αποσυντεθεί»
«Στις παράκτιες περιοχές το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ή και όλο το χρόνο. Στην ανοιχτή θάλασσα εμφανίζεται από τα μέσα του Απριλίου μέχρι και αρχές Ιουνίου. Προέρχεται συνήθως από την θέρμανση του επιφανειακού στρώματος της θαλάσσης σε συνδυασμό με την παρουσία θρεπτικών στοιχείων και σειρά άλλων παραγόντων και ζυμώσεων. Εκτιμώ πως σε λίγες ημέρες η οργανική ύλη που έχει συσσωρευτεί θα αποσυντεθεί και η κατάσταση θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Οι κόκκινες παλίρροιες του Θερμαϊκού
Όπως σημείωσε ο καθηγητής το φαινόμενο καταγράφεται κάθε χρόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου αλλά και στον Θερμαϊκό και συνδέεται με το φαινόμενο της κόκκινης παλίρροιας που έχει παρατηρηθεί στη Θεσσαλονίκη: «Οι κόκκινες παλίρροιες που έχουμε καταγράψει σε περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη είναι το ίδιο φαινόμενο. Έχουν χρώμα κόκκινο από το χρώμα των ειδών που αναπτύσσουν το βιοπλαγκτόν. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μόλυνση. Είναι ρύπανση αλλά δεν είναι μόλυνση. Η μόλυνση σημαίνει πως αναφερόμαστε σε παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ η ρύπανση είναι επιβάρυνση από μέταλλα και οργανική ύλη».

«Δεν πρόκειται για προϊόν ανθρωπογενούς επίδρασης»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Ωκεανολογίας Δρόσος Κουτσούμπας που λόγω της ειδικότητας του ειδικεύεται στα όστρακα υπενθυμίζει πως τις περιόδους που έχουμε έξαρση του φαινομένου στην Ελλάδα (κυρίως κοντά στη Θεσσαλονίκη ή στον όρμο της Καλλονής Μυτιλήνης) εκδίδονται απαγορευτικές νόρμες περισυλλογής οστρακοειδών για το λόγο ότι ορισμένα είδη φυτοπλαγκτόν παράγουν τοξίνες που απορροφώνται από τα οστρακοειδή. «Το μόνο που θα ήθελα να τονίσω είναι πως δεν πρόκειται για προϊόν ανθρωπογενούς επίδρασης αλλά φυτοπλαγκτονικές εμφύσεις. Εχει παρατηρηθεί και στη Ζάκυνθο όπου ο κόσμος πιστεύει πως είναι μόλυνση από τα ημερόπλοια αλλά στην πραγματικότητα είναι φυτοπλαγκτονικές εμφύσεις».

«Κλειδί η βιώσιμη ανάπτυξη»
Όσο για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου ο Γιώργος Τσιρτσής είπε: «Πρέπει να τιμούμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον όλο το χρόνο και όχι μόνο την Παγκόσμια Ημέρα. Σε κάθε φάση της ζωής μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας και σε κάθε ημέρα της ζωής μας πρέπει να προσαρμοστούμε, να αλλάξουμε και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Η λύση κλειδί είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή, να μάθουμε να σεβόμαστε το περιβάλλον».

ethnos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα