29/11/202217:52

Ελληνικό Ωδείο – Παράρτημα Πύργου: 90 χρόνια ποιοτική μουσική εκπαίδευση- Αναλυτική παρουσίαση Σχολών & Τμημάτων του Ωδείου

Αναλυτική παρουσίαση Σχολών & Τμημάτων του Ελληνικού Ωδείου – Παράρτημα Πύργου

Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου προσφέρει με επιτυχία για 90 χρόνια ποιοτική μουσική εκπαίδευση σε σπουδαστές όλων των ηλικιών που αγαπούν τη μουσική και αναζητούν μέσα από αυτήν, την έκφραση, τη δημιουργία και την επικοινωνία.

Για το 2022-2023 λειτουργούν οι Αναγνωρισμένες από το Κράτος Μουσικές Σχολές:

Σχολή Πιάνου
Διδάσκουν οι καθηγήτριες πιάνου: Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, Μαρία Ασημακοπούλου, Μαρία Κορομηλά, Τζένη Λάγιου, Φωτεινή Νικολοπούλου, Δώρα Ξένου, Διονυσία Πασσά.
Στο Ωδείο μας η διδασκαλία του πιάνου ξεκινά από την προσχολική ηλικία με την προπαιδεία στο πιάνο (για παιδιά 4-6 ετών), μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διδασκαλία του πιάνου σε μικρούς μαθητές.
Τα παιδιά καλούνται να εξερευνήσουν τους ήχους του πιάνου και τον παλμό της μουσικής μέσα από το τραγούδι, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική ανάγνωση, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται τις διαφορετικές εντάσεις και διαθέσεις της μουσικής, τον ρυθμό, τα tempi, να ακούν ενεργητικά, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα τα μυστικά του πιάνου!

Σχολή Κιθάρας
Διδάσκει ο καθηγητής κιθάρας, μαέστρος και συνθέτης, Θοδωρής Παναγόπουλος.
Η κιθάρα αποδίδει πολλά είδη μουσικής μέσα από ένα πλούσια διευρυμένο ρεπερτόριο.
Μαθήματα κιθάρας μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από 6 ετών, καθώς και ενήλικες.

Σχολή Βιολιού
Υπεύθυνος διδασκαλίας ο καθηγητής βιολιού Γιώργος Ντούρρι.
Το βιολί στη συμφωνική ορχήστρα το βιολί θεωρείται το κυριότερο μελωδικό όργανο και ιδιαίτερα στην κλασική μουσική θεωρείται ξεχωριστό και αναγκαίο. Σχεδόν όλοι οι συνθέτες έχουν γράψει έργα για σόλο βιολί ή το έχουν συμπεριλάβει στις ενορχηστρώσεις τους.
Μαθήματα βιολιού μπορούν να ξεκινήσουν σπουδαστές από 4 περίπου ετών.

Σχολή Φλάουτου
Υπεύθυνος σχολής ο καθηγητής φλάουτου, υποδιευθυντής στο μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού, Στράτος Κοντέλης.
Τα πνευστά όργανα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνικής ορχήστρας κι ευθύνονται για τις εναλλαγές των ηχοχρωμάτων της. Ιδιαιτέρως το φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος (φλογέρα), που αποτελεί παγκοσμίως το κοινώς αποδεκτό προπαιδευτικό μουσικό όργανο, για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών.
Μαθήματα φλογέρας και φλάουτου μπορούν να ξεκινήσουν σπουδαστές από την ηλικία των 6 ετών.

Σχολή Φωνητικής Μουσικής (Μονωδία – Κλασσικό τραγούδι)
Η καθηγήτρια τραγουδιού και φωνητικής Κατερίνα Ψαρρά είναι υπεύθυνη της σχολής.
Το κλασσικό τραγούδι είναι το κορυφαίο είδος τραγουδιού. Καλλιεργεί τη φωνή και την άρθρωση, συμβάλλει στην ηθοποιία-μελοδραματική του σπουδαστή και τον προετοιμάζει για μία επαγγελματική καριέρα. Στόχος είναι η εμφάνισή του ως σολίστ σε σκηνές κλασσικής μουσικής ή κλασσικού τραγουδιού, σε μιούζικαλ, στην όπερα, στο λυρικό θέατρο αλλά και η συμμετοχή του σε χορωδίες, μουσικά σύνολα, η ενασχόλησή του ως καθηγητής στην σχολική και ωδειακή εκπαίδευση, σε χώρους πολιτισμού, οργανισμούς και φορείς.
Σπουδαστές που έχουν προηγούμενες μουσικές σπουδές και έχουν καλλιεργήσει τη φωνή τους, γίνονται δεκτοί στη σχολή κλασσικού τραγουδιού, από την ηλικία των 16 ετών.

Σχολή Ανώτερων θεωρητικών (Ωδική-Ενοργάνωση-Ειδικό Αρμονίας-Αντίστιξη- Φούγκα-Σύνθεση)
Καταξιωμένοι καθηγητές παραδίδουν μαθήματα στη Σχολή.
Τα ανώτερα θεωρητικά μαθήματα, παρέχουν στους σπουδαστές που ακολουθούν επαγγελματική μουσική εξέλιξη, τα απαραίτητα εφόδια ώστε να αναπτύξουν τη δική τους μουσική σκέψη, να αντλήσουν από το παρελθόν μέσα από τους κανόνες, τις φόρμες και τα κείμενα που αναλύονται, όλη τη γνώση, με σύγχρονη όμως θεώρηση και οπτική. Ο σπουδαστής ξεπερνά την μηχανιστική αναπαραγωγή μουσικής, γίνεται ο ίδιος παραγωγός και δημιουργεί χρησιμοποιώντας τη μουσική γλώσσα που διδάσκεται σε βάθος, δίνοντάς της νέα πνοή.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
Ο Θεολόγος, και Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πύργου, Νικόλαος Παπαδημητρίου, διδάσκει στη Σχολή.
Το μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής περιλαμβάνει τη Θεωρία και την Πράξη. Με την ολοκλήρωση των σπουδών ο μαθητής μπορεί να αποκτήσει πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος. Ήδη η Σχολή έχει προσφέρει στον ιεροψαλτικό χώρο, τέσσερις αριστούχους διπλωματούχους σπουδαστές.

Τμήμα προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ
Οι καθηγήτριες πιάνου και θεωρητικών Φωτεινή Νικολοπούλου και Δώρα Ξένου είναι υπεύθυνες της σχολής.
Το μάθημα περιλαμβάνει ύλη του επιπέδου Ειδικού Αρμονίας σε συνδυασμό με ακουστικές ασκήσεις, διαστήματα, συγχορδίες και ειδικά τεστ με πιθανά θέματα εξετάσεων για την προετοιμασία του σπουδαστή.

Τμήματα Γενικών Υποχρεωτικών Θεωρητικών Μαθημάτων (ατομικά ή σε ολιγομελή τμήματα)
Πρόκειται για τα μαθήματα που συνοδεύουν τη σπουδή όλων των παραπάνω σχολών, βοηθούν στην ολοκληρωμένη κατάρτιση του μουσικού και είναι υποχρεωτικά για την απόκτηση Πτυχίου ή Διπλώματος.
Διδάσκουν οι καθηγήτριες του Ωδείου Κωνσταντίνα Αναστοπούλου, Φωτεινή Νικολοπούλου και Δώρα Ξένου.

Παράλληλα στο Ελληνικό Ωδείο Πύργου λειτουργούν οι Σχολές Λαϊκής και Έντεχνης Μουσικής όπου διδάσκονται:
• Αρμόνιο με τις καθηγήτριες Δώρα Ξένου και Διονυσία Πασσά
• Ακορντεόν, Ηλεκτρικό Μπάσο, Ηλεκτρική Κιθάρα με τον καθηγητή Θοδωρή Παναγόπουλο
• Μπουζούκι, Τζουράς, Μπαγλαμάς με τον καθηγητή Παντελή Μαυροκεφαλίδη
• Ντραμς με υπεύθυνο σχολής τον Γιάννη Σπυρόπουλο
• Φλογέρα με τον καθηγητή Στράτο Κοντέλλη
• Ελαφρό Τραγούδι, Ορθοφωνία με την καθηγήτρια Κατερίνα Ψαρρά

Επίσης λειτουργεί το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής για Βιολί, Κλαρίνο και Τραγούδι παραδοσιακό, κρουστά με υπεύθυνο Σχολής τον π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο. Διδάσκουν επίσης ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λαφτσίδης (Κρουστά) και Κώστας Τσαρουχάς (παραδοσιακό Κλαρίνο).
Οι σπουδαστές έρχονται σε επαφή – γνωριμία με τον πλούτο της Παραδοσιακής μας μουσικής καθώς η ύλη επιλέγεται με ανθρωπολογικά και εθνομουσικολογικά κριτήρια που συνδέονται άρρηκτα με τα τοπικά μουσικά ιδιώματα, διατηρώντας την εθνική μας μνήμη και συνείδηση.

Οι σπουδές σε όλα τα όργανα Αναγνωρισμένων και Προβλεπόμενων Σχολών, υποστηρίζονται από το Τμήμα ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, στο οποίο περιλαμβάνονται μαθήματα ερασιτεχνικού χαρακτήρα με μειωμένο κόστος και υπεύθυνους τους καθηγητές των αντίστοιχων σχολών, που απευθύνονται σε σπουδαστές κάθε ηλικίας.

Παιδική – Εφηβική Χορωδία
Για παιδιά 7-17 ετών λειτουργεί η Παιδική – Εφηβική Χορωδία του Ωδείου, με υπεύθυνη την
καθηγήτρια πιάνου και θεωρητικών Μαρία Ασημακοπούλου.
Η συμμετοχή ενός παιδιού σε μια χορωδία το βοηθάει να παράγει μουσικό ήχο χωρίς να διαθέτει άρτιες μουσικές γνώσεις, να αναπτύξει τη φαντασία του, να διευρύνει την αντίληψή του, να οξύνει την κρίση του! Ακόμα το βοηθάει να ανταπεξέρχεται νοητικά σε πολλαπλές διεργασίες ταυτόχρονα, να πειθαρχεί και να χαλιναγωγεί τη θέλησή του, να αναπτύσσει το αίσθημα υπευθυνότητας, συνεργασίας και κατανόησης, να εξασκήσει τη φωνή, τη διαφραγματική αναπνοή, στοιχεία που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης.

Παιδικό – Εφηβικό Θεατρικό Εργαστήρι
Για παιδιά 8-18 ετών λειτουργεί η Θεατρική Παιδική-Εφηβική Σκηνή. Υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Σταύρος Ρομποτής, για τον οποίο το θέατρο αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και έκφρασης.
Το θεατρικό εργαστήρι δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να εμπνευστούν, να δράσουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόσμο εμπειριών, προετοιμάζοντας θεατρικές παραστάσεις παιδαγωγικού, διασκεδαστικού και ποιοτικού χαρακτήρα.

Μουσικοκινητική αγωγή
Η Μουσικοκινητική Αγωγή (Μουσική Προπαιδεία) απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας 4-6 ετών και έχει σκοπό να γνωρίσει και να αγαπήσει το παιδί τη μουσική, μέσα από την κίνηση, το παιχνίδι, τους ήχους και τα χρώματα.
Υπεύθυνες τμημάτων : Μαρία Ασημακοπούλου και Φωτεινή Νικολοπούλου.
Το μάθημα περιλαμβάνει εξοικείωση των παιδιών με τα μουσικά όργανα (ρυθμικά και μελωδικά κρουστά) ώστε να γνωρίσουν τις δυνατότητες και την μουσική τους κλίση, καθοδηγώντας τα να επιλέξουν σωστά το είδος των μουσικών τους σπουδών.

ΝΕΟ Τμήμα Μουσικής Αγωγής για ΑμΕΑ από 7 έως 17 ετών
Με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την χρονιά αυτή δημιουργήθηκε το Τμήμα Μουσικής Αγωγής για ΑμΕΑ από 7 έως 17 ετών. Υπεύθυνη του Τμήματος είναι η μουσικός, νηπιαγωγός και ειδική παιδαγωγός Διονυσία Πασσά. Για την ένταξη στο τμήμα, η κα Πασσά επικοινωνεί και συνεργάζεται με τους γονείς των ενδιαφερομένων.
Η συμβολή της μουσικής στα προγράμματα αποκατάστασης Α.μ.Ε.Α. θεωρείται σημαντική τόσο στον τομέα της θεραπείας όσο και στο
μαθησιακό και ψυχαγωγικό τομέα καθώς το μάθημα της μουσικής συμβάλλει στην αναβάθμιση και ενίσχυση των ικανοτήτων των ατόμων
αυτών, ανεξαρτήτου προβλήματος.

Ο Μουσικός Σύλλογος ΟΡΦΕΥΣ- Ωδείον Πύργου / Ελληνικό Ωδείο Παράρτημα Πύργου, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο το οποίο εκλέγεται από τα μέλη του Συλλόγου με αρχαιρεσίες κάθε τρία χρόνια. Για την περίοδο 2022-2025, Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Γιώργος Γεωργόπουλος μουσικός, επικοινωνιολόγος, στέλεχος χορωδιών και Γραμματέας της Στέγης των Ελληνικών Χορωδιών με πολύχρονη επιτυχημένη πορεία στην Οργάνωση, Διοίκηση και Διαχείριση Πολιτιστικών Φορέων και Ωδείων, ενώ παράλληλα ασκεί τα καθήκοντα του Διοικητικού Διευθυντή του Ωδείου τα τελευταία δέκα χρόνια.
Την καλλιτεχνική Διεύθυνση του Ωδείου, την εποπτεία και την ευθύνη των μουσικών σπουδών από το 2012 έχει ο καταξιωμένος συνθέτης, καθηγητής κιθάρας και μαέστρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου, Θοδωρής Παναγόπουλος ο οποίος αριθμεί τρεις και πλέον δεκαετίες στο Ωδείο και στη μουσική εκπαίδευση της πόλης μας, διαθέτοντας μεγάλη διδακτική εμπειρία με ιδιαίτερη σχέση και ευαισθησία προς τους σπουδαστές του και την Μουσική Τέχνη.
Μέλη του Ωδείου είναι οι γονείς, οι ενήλικοι μαθητές, οι καθηγητές και οι φίλοι του που αγαπούν το Ωδείο, σέβονται τον χώρο του πολιτισμού και μοχθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, την πρόοδο των σπουδαστών και την ανάδειξη της Μουσικής στην τοπική μας κοινωνία.
90 ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΕΥΣ / ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ- ΟΤΑΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕΛΩΔΙΚΑ!

Πληροφορίες – Εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου
Καθημερινά απόγευμα 5 – 9 μ.μ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26210-33179, e-mail: [email protected]
28ης Οκτωβρίου 38, Τ.Κ. 27131, Πύργος.
https://www.facebook.com/elliniko.odeio.pyrgou

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα