29/01/202114:18

Εμβόλια: Συμφωνία Pfizer/BioNTech με Novartis για συμπαραγωγή

Οι εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία, που θα αποδώσει εμβόλια το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς – Έχει προηγηθεί αντίστοιχη συμφωνία της Pfizer με τη γαλλική Sanofi

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία  προχώρησε  η Novartis με τις PfizerBioNTech για να συμμετάσχει στην παραγωγή του εμβολίου της κοινοπραξίας κατά της Covid-19.

Με την επιφύλαξη της τελικής συμφωνίας, η Novartis σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή το δεύτερο τρίμηνο του 2021 στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ασηπτικής παραγωγής της στο Stein. Η αρχική αποστολή του τελικού προϊόντος mRNA αναμένεται το τρίτο τρίμηνο.

Είναι η πρώτη από σειρά συμφωνιών τις οποίες διαπραγματεύεται η ελβετική εταιρεία με παραγωγούς των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως είναι γνωστό, οι Pfizer-Biontech έχουν ήδη συμφωνήσει με τη γαλλική Sanofi για την παραγωγή των εμβολίων τους στα εργοστάσιά της.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Novartis θα παραλαμβάνει το ενεργό συστατικό mRNA (αγγελιοφόρο RNA) από τη BioNTech και θα το τοποθετεί στα φιαλίδια υπό ασηπτικές συνθήκες για αποστολή πίσω στη BioNTech και εν συνεχεία για τη διανομή τους στα υγειονομικά συστήματα των χωρών σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα παραγωγής της Novartis βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μια σειρά από άλλες εταιρείες που θα αναλάβουν δραστηριότητες όπως η παραγωγή mRNA, η παραγωγή θεραπευτικών πρωτεϊνών καθώς και πρώτων υλών για εμβόλια Covid-19 και φάρμακα. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μόλις ολοκληρωθούν αυτές οι συζητήσεις.

«Η Novartis κινητοποιείται σε πολλά μέτωπα για να υποστηρίξει την παγκόσμια αντίδραση πανδημίας», δήλωσε ο Steffen Lang, Επικεφαλής Τεχνικών Επιχειρήσεων της Novartis. «Ως εταιρεία που επαναπροσδιορίζει το φάρμακο με εξελιγμένες πλατφόρμες, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις κατασκευαστικές μας ικανότητες για να υποστηρίξουμε την παροχή εμβολίων και θεραπευτικών φαρμάκων κατά της COVID-19 σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά τέτοιων συμφωνιών» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech για την COVID-19 έχει εγκριθεί για χρήση από τις υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές περίπου 50 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου έχει χορηγηθεί υπό όρους άδεια κυκλοφορίας και έχει λάβει εγκρίσεις για χρήση έκτακτης ανάγκης π.χ. το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς και στο Χονγκ Κονγκ.

protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Περισσότερα Νέα