Εμβόλιο AstraZeneca: «Όχι» στη χορήγησή του στους άνω των 65 θα εισηγηθούν και οι Έλληνες ειδικοί
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο – Ενδεχομένως ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό και η απαιτούμενη συλλογική ανοσία να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο
Χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τη νόσο Covid-19 σε άτομα κάτω των 65 ετών αναμένεται να εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν αναμένεται να αποκλίνουν από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τους στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο.
Παρά το γεγονός ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των ρυθμιστικών αρχών ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στα άτομα 65 ετών και άνω, δυστυχώς τα στοιχεία κρίνονται από πολλούς ρυθμιστικούς φορείς ως ανεπαρκή. Δηλαδή, είναι μικρός ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που στο πλαίσιο των κλινικών μελετών έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του στην τρίτη ηλικία.
Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν αναμένεται να «ξεφύγει από την πεπατημένη» και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών.
Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ακούει με πολύ σεβασμό τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα του νέου κορωνοϊού, δεν αναμένεται να πράξει το αντίθετο και στο καίριο αυτό ζήτημα που αφορά στην ανοσοπροστασία των πολιτών από την Covid-19.
Αυτό με τη σειρά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μικρές τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων. Ενδεχομένως λοιπόν ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (που προέβλεπε τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους 18-59 ετών από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα) και η απαιτούμενη συλλογική ανοσία έναντι της Covid-19 να επιτευχθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.