Eμβόλιο – Κορωνοϊός: Υπογραφή ιστορικού μνημονίου συνεργασίας AstraZeneca – Sputnik
Κυκλοφόρησε το βίντεο από την ειδική τηλεδιάσκεψη Πούτιν με τους συμμετέχοντες στην υπογραφή του ιστορικού, όπως περιγράφεται, μνημονίου μεταξύ AstraZeneca (εμβόλιο Οξφόρδης) και το Εθνικoύ Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Ν.Φ. Γκαμαλέγια, καθώς και άλλων 2 ρωσικών ιδρυμάτων – εταιρειών, που συνδημιούργησαν και παράγουν το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενάντια στον κορονοϊό.
Παρόντες ήταν Βρετανοί και Ρώσοι ειδικοί, που μετά την απόφαση προετοίμαζαν τη συμφωνία, η οποία προβλέπει επιστημονική και επιχειρηματική συνεργασία για τη συμπαραγωγή, ανάπτυξη και συνεκμετάλλευση εμβολίων.
Ο Πούτιν ευχήθηκε σε όλους τους δημιουργούς εμβολίων παγκοσμίως επιτυχίες, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συνεργασία «πειστικό παράδειγμα ένωσης επιστημονικών δυνάμεων, τεχνολογιών, επενδύσεων για χάρη του κοινού σκοπού, την προστασία της ζωής, της υγείας και ασφάλειας εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη».
Ο Ρώσος πρόεδρος ναφέρθηκε στη σχετική συμφωνία για παγκόσμια συνεργασία στο πλαίσιο των G20, αλλά και στις σχετικές εκκλήσεις του ΠΟΥ και του ΟΗΕ, καθώς είναι σημαντικό «να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες διεθνούς συνεργασίας, ώστε να πλησιάσει στο μέγιστο βαθμό η στιγμή, που η επικίνδυνη λοίμωξη θα νικηθεί επιτέλους». Xαρακτήρισε παράλληλα πολύ ευχάριστο για τον ίδιο ότι οι Ρώσοι ειδικοί πρωταγωνιστούν σ’ αυτήν την προσπάθεια αποδεικνύοντας τον υψηλό επαγγελματισμό και το επιστημονικό τους επίπεδο έχοντας ήδη δημιουργήσει τρία διαφορεικά αποτελεσματικά εμβόλια, που είτε μπορούν εγγυημένα να αποτρέψουν την ασθένεια, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις να μειώσουν την οξύτητα των συμπτωμάτων της.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε προσωπικά και στον εκτελεστικό διευθυντή της AstraZeneca Πασκάλ Σορίο, ο οποίος εκπροσώπησε κατά την υπογραφή την εταιρεία, η οποία έχει κατασκευάσει στη Ρωσία φαρμακευτική μονάδα και σχεδιάζει επέκταση των συνεργασιών της με αφετηρία το ρωσικό έδαφος.
Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, με το οποίο ξεκίνησαν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί παγκοσμίως, πήρε την πρώτη, προσωρινή, άδεια κυκλοφορίας στις 11 Αυγούστου του 2020. Χαρακτηρίζεται ως «παραδοσιακό» και συγγενεύει με το αντίστοιχο της AstraZeneca, καθώς χρησιμοποιεί δύο ανθρώπινους αδενοϊούς, ενώ εκείνο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας έναν από πειραματόζωο (χιμπατζή), και εκτιμάται ότι η συνδυαστική χρήση συστατικών των δύο εμβολίων θα αναβαθμίσει αισθητά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης, το οποίο «σκόνταψε» στην πρόοδό του, όταν οι παρασκευαστές του ομολόγησαν ότι η επιτυχία του είχε ξεπεράσει μόλις το 60%, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν ότι καταγράφουν σταθερά αποτελεσματικότητα έως τώρα άνω του 90% και 100% ως προς την αποτροπή σοβαρής νόσησης. Για τους λόγου αυτούς συμφωνήθηκε η άμεση έναρξη κοινών κλινικών μελετών με συνδυαστική χρήση και των δύο εμβολίων ή συστατικών τους Sputnik V και AZD1222, η οποία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει στη «δημιουργία σταθερής και μακρόχρονης ανοσίας στον κορονοϊό».