Ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα: Οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση από τον Moody’s
Μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα έφερε την ελληνική οικονομία η αναβάθμιση από τη Moody’s των προοπτικών της, από σταθερές σε θετικές. Ο οίκος αξιολόγησης, ο μόνος από τους 4 μεγάλους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, έστειλε θετικό μήνυμα στις αγορές, με γνώμονα την πορεία της ανάπτυξης, τις εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Τί σημαίνει όμως πρακτικά η κίνηση του οίκου Moody`s, του πιο «σκληρού» από τους μεγάλους ξένους οίκους αξιολόγησης; Πέραν της αναβάθμισης των προοπτικών υπήρξε και διατήρηση του αξιόχρεου στο ba1 δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από το b aa3 που είναι η επενδυτική βαθμίδα.
Οι αγορές μάλλον είχαν προεξοφλήσει την χθεσινοβρανία ανακοίνωση του οίκου Moody’s δηλαδή την αναβάθμιση των προοπτικών και αυτό είχε ήδη φανεί στην απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, η οποία χθες διαμορφώθηκε στο 3,13% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών από τα Χριστούγεννα του 2023. Αν το δει κάνεις από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε πιο φθηνά από ότι στο τέλος της περασμένης χρονιάς.
Τι πρέπει να λάβει υπόψιν ο οίκος Moody’s προκειμένου να δώσει την πολυπόθητη επαιρετική βαθμίδα; Κάποια χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας προβληματίζουν τον οίκο, ο οποίος θα τα βάλει στο μικροσκόπιό του τους επόμενους μήνες:
Η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς ο οίκος Moody’s θέλει δει την πορεία της ελληνικής οικονομίας να διατηρείται.
Περαιτέρω ενδυνάμωση των τραπεζών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα κόκκινα δάνεια όμως σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να είναι ένας δρόμος που να έχει επιστροφή. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις εποχές που οι ελληνικές τράπεζες είχαν αυτά τα βαρίδια τον κόκκινων δανείων.
Ένα μεγάλο στοίχημα είναι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Περιμένει ο οίκος αυτά τα χρήματα, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη μπει στην ελληνική οικονομία, να αρχίσουν να φαίνονται στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Τέλος, στο μικροσκόπιο του οίκου αξιολόγησης αναμένεται να μπει και η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.
Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο θα έχουμε την επόμενη αξιολόγηση. Έχουμε δηλαδή μπροστά μας χοντρικά 6 μήνες για να εξετάσουν και οι επιτελείς του αμερικανικού οίκου αυτά τα στοιχεία και ενδεχομένως να έχουμε κάποια καλή είδηση Άνοιξη.
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
ΠΗΓΗ: ertnews.gr